Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc a avut o întâlnire cu două sute de artiști în Capela Sixtină

 
Papa Francisc a avut o întâlnire cu două sute de artiști în Capela Sixtină
  • 25 Iun 2023
  • 813

Vineri, 23 iunie 2023, papa Francisc a avut o întâlnire cu peste două sute de artiști din lumea întreagă. Întâlnirea s-a desfășurat în Capela Sixtină și a fost prilejuită de a 50-a aniversare a Colecției de artă modernă și contemporană a Muzeelor Vaticanului.

Biserica a avut întotdeauna o relație cu artiștii care poate fi considerată naturală și în același timp specială”: a spus papa Francisc primind astăzi în Capela Sixtină peste două sute de artiști din lumea întreagă cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la inaugurarea Colecției de artă modernă și contemporană a Muzeelor Vaticanului.

Au luat parte pictori, sculptori, arhitecți, scriitori, poeți, muzicieni, regizori și actori din Angola, Argentina, Australia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Canada, Columbia, Coreea de Sud, Cuba, Danemarca, Franța, Germania, India, Irlanda, Israel, Italia, Libia, Macedonia de Nord, Malaysia, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Spania, Statele Unite ale Americii, Timorul de Est, Turcia, Ucraina, Ungaria, Venezuela și Zimbabwe.

Întâlnirea papei Francisc în Capela Sixtină cu creatorii de artă contemporană, se evidențiază într-un comunicat de presă al Departamentului pentru cultură și educație, face parte dintr-o lungă serie de întâlniri papale cu artiștii. Primul gest din epoca recentă este cel din 1964 – în climatul Conciliului Vatican II – când Sfântul Paul al VI-lea a cerut reînnoirea prieteniei dintre Biserică și artiști.

Audiența la papa Francisc și-a propus să celebreze activitatea și viața artistică, aducând în prim plan contribuția artiștilor la edificarea simțului omeniei și promovarea valorilor comune. Manifestarea, promovată de Departamentul pentru cultură și educație, este organizată în colaborare cu Guvernatoratul Statului Cetății Vaticanului, Muzeele Vaticanului și Departamentul pentru comunicare.

”Aici, totul este artă”, a exclamat papa Francisc la începutul discursului său arătând cu mâna mai întâi către frescele lui Michelangelo și apoi către publicul pe care îl avea în față. ”Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația mea”, a continuat papa. ”Prezența voastră mă bucură pentru că Biserica a avut întotdeauna o relație cu artiștii care poate fi considerată naturală și, în același timp, specială”.
Papa Francisc: ”Este vorba de o prietenie naturală, pentru că artistul ia în serios profunzimea inepuizabilă a existenței, a vieții și a lumii, chiar cu contradicțiile și laturile ei tragice. Această profunzime riscă să devină invizibilă în ochii multor forme specializate de cunoaștere, care răspund la exigențele imediate, dar cărora le este greu să vadă viața ca o realitate poliedrică. Artistul amintește tuturor că dimensiunea în care ne mișcăm, chiar și atunci când nu suntem conștienți de acest fapt, este dimensiunea Spiritului. Arta voastră este ca pânzele unei nave care se umplu cu Spiritul Sfânt și ne face să mergem înainte. Prietenia Bisericii cu arta este, așadar, ceva natural. Dar este și o prietenie specială, mai ales dacă ne gândim la numeroasele parcursuri din istorie străbătute împreună, care aparțin patrimoniului tuturor, fie oameni care cred, fie care nu cred. Aducându-ne aminte de acestea, așteptăm noi roade și în timpul nostru, într-un climat de ascultare, libertate și respect. Oamenii au nevoie de aceste roade, de roade speciale”.

Sfântul Părinte a amintit că teologul Romano Guardini scria că ”starea în care se află artistul în timpul creației are o afinitate cu starea copilului, dar și a vizionarului” (L’opera d’arte, Brescia 1998, 25). În același timp, a reluat papa Francisc, artiștii au ”capacitatea de a visa noi versiuni ale lumii”, ”capacitatea de a introduce noutăți în istorie”. Deseori, a recunoscut pontiful, artiștii fac aceasta cu ajutorul ironiei, ”o virtute minunată”, iar Biblia ”este bogată în momente de ironie, în care se ia în derâdere prezumpția de autosuficiență, samavolnicia, injustiția și inumanitatea atunci când poartă haina puterii și, uneori, chiar a sacralității”.
Papa Francisc: ”E bine că sunteți, de asemenea, santinele ale adevăratului simț religios, uneori banalizat sau comercializat. În faptul de a fi vizionari, santinele, conștiințe critice, vă simt ca aliați în atâtea lucruri care îmi stau la inimă, precum apărarea vieții umane, justiția socială, cei din urmă, îngrijirea casei comune și faptul de a ne simți cu toții frați. Îmi stă la inimă umanitatea umanității, dimensiunea umană a umanității, pentru că este și marea pasiune a lui Dumnezeu”.

Înainte de a-și încheia amplul său discurs, papa Francisc a cerut artiștilor să nu uite de ”cei săraci, care sunt preferații lui Cristos, în toate felurile în care unul este sărac astăzi. Chiar și săracii au nevoie de artă și de frumusețe. Unii simt forme foarte dure de lipsuri în viață, de aceea au nevoie mai mult decât alții. De obicei, ei nu au voce pentru a se face auziți: voi puteți să fiți interpreții strigătului lor tăcut”.



Sursa:vaticannews.va.ro