Sărbătoare a prieteniei la Cluj-Napoca – Întâlnirea intereparhială a copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla și din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș
Copii din Eparhia de Cluj-Gherla și cei din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș – în jur de 1300, cu preoți și alți însoțitori – s-au întâlnit sâmbătă, 27 mai 2023, la Cluj-Napoca, pe malul Someșului, în Parcul sportiv „Iuliu Hațieganu”, pentru a-l cunoaște mai bine pe Dumnezeu și a-l întâlni la Sfânta Liturghie, prin cântări, cateheză și prin bucurie: bucuria jocului, bucuria de a fi împreună în Familia Bisericii. Tema întâlnirii a fost „Liturghia, întâlnirea cu Isus”, iar motto-ul: „Lăsați copiii să vină la mine…” (Lc 18,16).
Au organizat programul acestei frumoase zile, constând în Sfânta Liturghie arhierească, jocuri, cateheză, momente de relaxare pentru copii, membrii Biroului pentru pastorația copiilor și tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla, birou coordonat de pr. Radu Tălpălariu. După primirea Ierarhilor și intrarea în procesiune a preoților la altarul în aer liber pregătit pentru acest moment, Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, și de Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Albă Iulia și Făgăraș, împreună cu preoți vicari, protopopi, parohi din cele două Eparhii. Răspunsurile liturgice le-au dat copiii din parohia Sf. Nicolae, Florești, dirijați de Sara Marișca.
În cadrul celebrării, Preasfinția Sa Claudiu s-a adresat copiilor, cărora le-a spus: „Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că avem o zi însorită, fără ploaie și avem acest parc la dispoziție și în acest fel parcă ne simțim în Evanghelie. În Evanghelie oamenii stăteau lângă Isus și îl ascultau, șezând pe iarbă sau adăpostindu-se la umbra unui copac, exact cum faceți voi astăzi aici. Aș vrea să vă mulțumesc vouă, dragi copii, pentru că ați venit la Cluj și în această zi, nu doar din Episcopia de Cluj-Gherla, ci și din Arhiepiscopia de Alba Iulia și Făgăraș suntem împreună, manifestând comuniunea dintre noi.”
„Pentru aceasta aș vrea să-i mulțumesc în primul rând Preafericitului Părinte Lucian, care ne însoțește cu rugăciunea și care a binecuvântat o astfel de întâlnire între două Episcopii și bineînțeles, Preasfințitului Cristian, care este astăzi aici prezent, părinților vicari, protopopi și preoți din Arhiepiscopie. Aș vrea să mulțumesc tuturor care au făcut ca această întâlnire să aibă loc în condiții atât de frumoase, în primul rând Biroului pentru pastorația copiilor și tinerilor, apoi asociației ASTRU, misiunii pentru studenți Lux Mundi, Cercetașilor creștini, voluntarilor care au venit de ieri și împreună cu organizatorii au gândit cum să facă pentru ca voi, copiii, să vă simțiți cât mai bine primiți. Astăzi avem și noi ocazia să ne simțim copii, sau să ne aducem aminte că suntem copiii lui Dumnezeu, fiindcă atunci când Isus vorbește despre Împărăția Cerurilor, le spune ucenicilor și celor prezenți că dacă nu vor fi ca și copiii, nu vor intra în Împărăția Cerurilor.” A mai adăugat că și la maturitate trebuie să știm „să ne bucurăm ca și copiii, să mulțumim, să cerem ca și copiii – așa cum copiii, atunci când cer părinților lor, știu că vor primi.”
De asemenea, Preasfinția Sa Cristian i-a salutat pe toți cei prezenți, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, care, a spus, „astăzi își și sărbătorește hirotonirea episcopală. Preafericitul este alături de noi cu rugăciunea și m-a rugat să transmit tuturor copiilor îndemnul de a-și păstra voioșia și bucuria care caracterizează vârsta pe care voi o aveți. Aveți toată viața înainte, veți avea multe posibilități în viața voastră. Să nu uitați niciodată de Dumnezeu, să nu uitați de sfaturile bune pe care noi, preoții vi le dăm. Să vă amintiți mereu de ceea ce spune astăzi Isus în Evanghelie, «Cine Mă iubește, pune în practică sfaturile, cuvintele Mele». De aceea, vă îndemn și eu în această zi frumoasă, împreună cu Preasfințitul Claudiu, căruia îi mulțumesc, împreună cu echipa Preasfinției Sale pentru organizarea acestei zile frumoase de întâlnire pentru copii, vă îndemn și eu să păstrați această bucurie, să le dăruiți și celor din familia voastră care diseară vă vor întreba cum a fost la Cluj, să le spuneți că v-ați făcut prieteni noi, cu care veți ține legătura, cu care veți împărtăși apoi lucruri frumoase. Și în primul rând să nu uitați de cel mai bun, mai fidel prieten, care va rămâne mereu alături de voi, Isus, Domnul.”
La încheierea celebrării liturgice, la îndemnul Preasfinției Sale Claudiu toți copiii, împreună cu corul, au cântat „La mulți ani!” Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia aniversării consacrării episcopale. După Sfânta Liturghie a urmat a urmat un moment de relaxare împreună cu clovnii – 5 tineri de la ASTRU Cluj, 4 tineri din Asociația Zileos și un tânăr, Guillaume din Asociația Oeuvre d’Orient -, apoi masa de prânz care a fost oferită tuturor copiilor.
În continuare, programul de după-amiază, animat de pr. Marius Cîmpean, a avut un moment central prin cateheza ținută de sr. Maximiliana din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, ambii membri ai Biroului pentru pastorația tinerilor și copiilor din Episcopia de Cluj-Gherla. Cateheza a pornit de la tema întâlnirii, „Liturghia, întâlnirea cu Isus”. Copiii au fost invitați să facă un exercițiu de imaginație, privind trei obiecte – un creion, Biblia și un puzzle – pentru a înțelege cum, așa cum mina din interiorul creionului face ca acest creion să poată scrie, la fel Isus prezent în sufletul lor face ca și ei să poată lăsa urme în lumea din jurul lor, urme de lumină, pace, bucurie care vin de la Isus. Copiii au fost invitați să îl descopere pe Isus în sufletele lor dacă încă nu i-au conștientizat prezența și, de asemenea, să îl primească iar și iar pe Isus la Sfânta Liturghie, primind Sfintele Taine, Trupul și Sângele lui Isus sub forma pâinii și a vinului. Mai mult, ei au înțeles că pot și sunt chemați să comunice cu Isus, să îl vorbească, să îi încredințeze preocupările, temerile, visele lor. Primindu-l, vorbind cu El în gând, sau în rugăciune, vor ajunge, pas cu pas, să îl cunoască, să se întâlnească cu Domnul Isus, să fie cu adevărat prietenii lui Isus.
Iar „manualul” din care pot învăța despre Isus, care îi va conduce la El, l-a ridicat sr. Maximiliana în mână, este Biblia, „Cuvântul viu al lui Dumnezeu”. Le-a spus: „Dacă veți lua această carte în mână și o veți citi, veți face din ea o rutină a vieții voastre. Viața voastră va primi un alt sens, se va schimba. Deoarece în Biblie găsiți toate indicațiile pentru a vă ghida corect viața, găsiți Lumină, Pace, Adevăr care vă conduc la Credință, iar toate acestea vă vor ajuta să mergeți pe calea lui Dumnezeu.” Al treilea obiect, puzzle-ul, sr. Maximiliana l-a prezentat copiilor pentru a înțelege că fiecare este important în planul lui Dumnezeu, și, împreună, la fel cum piesele din puzzle formează imaginea care poate fi văzută doar când piesele sunt unite, fiii lui Dumnezeu doar în comuniune, în unire cu toții, pot forma Biserica. Dacă unul dintre ei lipsește, imaginea nu poate fi completă – de aceea toți copiii, și fiecare în parte, sunt chemați să meargă pe urmele lui Isus, să îl întâlnească, să creadă în El, să meargă împreună și în fiecare zi la El, la Altar, la Sfânta Liturghie. După cateheză, sr. Maximiliana a făcut cadou unul dintre obiecte, puzzle-ul, unei fetițe încă prea mică pentru a înțelege simbolismul celor prezentate, dar care s-a bucurat de dar, și, cu siguranță, va învăța să realizeze imaginea de ansamblu punând împreună piesele acestui joc.
Copiii au fost însoțiți de-a lungul întregii zile a Întâlnirii copiilor de preoți, persoane consacrate – între care surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, credincioși din Eparhia de Cluj-Gherla și Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Un rol important au avut tinerii animatori și voluntari care s-au ocupat în permanență de copii, îndrumându-i și asistându-i în toate activitățile care le-au fost propuse de organizatori. Între aceștia, voluntari de la Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj au făcut mai multe ateliere pentru copii. Tineri din ASTRU, din misiunea pt. studenți „Lux Mundi”, din Asociația „Zileos” și Cercetași ai Munților din Beclean și Cluj-Napoca; de asemenea, elevi și profesori / învățători ai Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, s-au aflat la datorie și au făcut din această zi una de neuitat pentru toți copiii.
A fost o întâlnire și despre prietenie. Adevăratul înțeles al cuvântului „prietenie” copiii l-au experimentat prin faptul că au fost împreună și în jurul lui Isus, Dumnezeu făcut om pentru a rămâne cu fiecare om. În această zi și copiii, cu cei ce i-au îndrumat, au ales să rămână cu El – în jurul unui Altar în aer liber, în frumusețea naturii, ilustrare a desăvârșirii lui Dumnezeu, în Parcul întemeiat în urmă cu aproape un secol, pentru Universitatea clujeană și pentru orice vizitator, de ilustrul medic greco-catolic prof. dr. Iuliu Hațieganu.