Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: PS Claudiu la hramul bisericii „Buna Vestire” din Bistrița

 
FOTO/VIDEO: PS Claudiu la hramul bisericii „Buna Vestire” din Bistrița
  • 28 Mar 2023
  • 550

„Bune Vestiri” de bucurie din parohia Bistrița I: vizita Preasfinției Sale Claudiu, hramul bisericii parohiale „Buna Vestire”, Prima Împărtășanie 

Duminică, 26 martie 2023, – în Duminica a IV-a a Postului Mare, Preasfinția sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a vizitat parohia „Buna Vestire” din Bistrița, cu ocazia hramului bisericii parohiale și a Primei Sfinte Împărtășanii a patru copilași din această parohie. La sosire, un grup de copii în strai popular i-au urat în cor bun venit și i-au oferit trandafiri albi, semne ale curăției inimilor lor.

Ierarhul a fost întâmpinat apoi cu bucurie de pr. paroh Ioan Frișan, gazda evenimentului, de pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna, de preoți din aceste protopopiate. L-a salutat, de asemenea cu bucurie, primarul mun. Bistrița, Ioan Turc. Între autoritățile prezente s-au aflat și prefectul jud. Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, deputații Bogdan Ivan și Daniel Suciu și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, cu toții au luat parte la întreaga celebrare, împreună cu credincioșii bistrițeni reuniți în număr mare.

La intrarea în biserică, tineri din ASTRU și membri ai Reuniunii Mariane parohiale – purtând fiecare veșmintele specifice: ASTRU tricourile roșii, iar marianiștii eșarfele albastre, au făcut un culoar Păstorului Eparhiei și preoților, spre a-l întâmpina, dar arătându-și în acest mod și disponibilitatea de a fi în slujba lui Dumnezeu în Biserică. Astriștii i-au dăruit Episcopului trandafiri roșii iar preoteasa Floarea Frișan a înmânat Preasfinției Sale Claudiu un semn al rugăciunilor Reuniunii Mariane, care se fac zi de zi în această parohie: un rozariu confecționat din flori.

Episcopul și preoții – au fost doisprezece preoți – au intrat în sfântul locaș în procesiune, s-au îndreptat spre Altar unde au celebrat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice și cântările tradiționale la Împărtășanie le-au intonat coriștii Corului „Sanctus Spiritus” al bisericii, dirijat de Floarea Sfechiș. Au ajutat la celebrare diaconul Lucian Ovidiu Marișca (cancelar episcopal) și ipodiaconii: Mihai Radu Andrei (secretarul Preasfinției Sale Claudiu) și studenții seminariști Ionuț Mihu și Romulus Iușan de la Seminarul Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.

În momentul rânduit, înainte de rostirea Simbolului Credinței, cei patru copilași, David Anton, Gabriel Nicholas, Sofia Maria și Tudor, au făcut în fața Episcopului și a Bisericii profesiunea de credință pentru a primi apoi, din mâna Ierarhului, pentru prima dată, Trupul și Sângele lui Isus. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor „pentru minunata primire”, și, a adăugat, „Vă mulțumesc fiindcă știu, că, Cel pe care îl primiți, îl primim cu toții, este Isus, Mântuitorul nostru. Astăzi, și ori de câte ori ne întâlnim la biserică, ori de câte ori celebrăm Sfânta Liturghie, îl avem pe Isus în mijlocul nostru. Noi suntem doar niște slujitori nevrednici, care, așa mici și săraci cum suntem, cu neputințele noastre omenești, încercăm să îl lăsăm să lucreze prin noi, încercăm să deschidem porțile sufletului nostru mântuirii lui Dumnezeu.”

A meditat la Sărbătoarea Bunei Vestiri – care s-a celebrat în ziua precedentă în Biserică -, „hramul acestei parohii, dar, în fond, este hramul sufletelor noastre, fiindcă așa se deschid porțile sufletului în inimile noastre, cu vestirea îngerului. Avem fiecare dintre noi un înger păzitor, avem fiecare dintre noi un plan al lui Dumnezeu și suntem chemați să împlinim acest plan pe care Dumnezeu îl face pentru noi.” Preasfinția Sa a meditat „la minunatul moment în care, în sfârșit, o creatură, Maica Sfântă, răspunde cu adevărat Creatorului. Maica Sfântă este noua Evă, care ascultă de Dumnezeu și nu de cel rău.”

Astfel, „în Sărbătoarea Bunei Vestiri, Maica Sfântă este prima creatură care spune din toată inima: «fie mie după cuvântul tău», de aceea este începutul mântuirii noastre: fiindcă, de fapt, și noi suntem chemați în fiecare clipă, astăzi în mod cu totul special, să spunem: «fie mie după cuvântul tău»„. (…) „Acesta este misterul iubirii lui Dumnezeu, acesta este misterul libertății noastre, că noi putem în fiecare clipă să o urmăm pe Maica Sfântă”. Pentru a o urma pe Maica Sfântă, pentru a răspunde chemării lui Dumnezeu, care „nu încetează să ne cheme, «iară și iară» – așa cum cântăm la Sfânta Liturghie, pentru noi, din mila lui Dumnezeu, niciodată nu este prea târziu. Întotdeauna este timpul mântuirii noastre și este important să ne ancorăm întotdeauna în prezent. Să nu lăsăm pe mâine. Să începem astăzi, Dumnezeu ne cheamă astăzi și acest moment este singurul pe care îl avem la dispoziție. (…) Prezentul este singurul timp în care Dumnezeu poate lucra pentru noi.”

Preasfinția sa Claudiu s-a oprit apoi la Evanghelia duminicii (Mc 9,17-32), despre vindecarea (exorcizarea) de către Isus a fiului care „are un spirit mut”. A vorbit și despre puterea răului care, pentru a fi anihilată, trebuie conștientizată. Cel rău este periculos, nu atât în fața exorcismului, când se manifestă vizibil, ci mai ales atunci când este ascuns. A exemplificat, arătând „felul în care cel rău acționează prin oamenii care îi spun lui Isus «pleacă de la noi. Ne-am pierdut turma de porci și ne-am pierdut ceva personal, deci, pleacă de la noi»”. A spus: „Cred că este mult mai periculos acest caz, și noi, ca și creștini, suntem chemați să fim experți în discernământ. Discernământ înseamnă să reușim să vedem clar ce se întâmplă în viața noastră. E ca în cazul unei boli fizice: este extrem de important să avem un bun diagnostician, să știm de ce suferim, pentru a găsi remediul potrivit. De aceea, Biserica ne invită să participăm la Sfânta Liturghie, la rugăciunile Bisericii, să ne rugăm acasă, fiindcă rugăciunea este cel mai important mijloc de diagnosticare. Atunci când suntem în rugăciune, atunci lucrurile se revelează. Atunci începem să vedem clar.”

A asemănat rugăciunea cu „o apă curgătoare. Dacă într-o apă stătută arunci un bolovan, nu o să remarci prezența lui. Dacă într-o apă curgătoare pui un bolovan, o să vezi că apa se învolbură în acel loc și înțelegi că există o prezență care îngrădește ceva. Așa este și cu rugăciunea.” Și a dat exemplul ucenicilor care încearcă, dar nu reușesc să vindece copilul grav bolnav, pentru că ei vorbesc între ei, dar „nu vorbesc cu Dumnezeu, nu vorbesc cu Cristos. De aceea, este important că suntem împreună, da, dar împreună cu Cristos!” Pentru că, „dacă ne uităm doar la noi înșine, suntem, într-adevăr, oameni slabi, oameni păcătoși ca toți oamenii de pe acest pământ. Dar, atunci când aducem în fața lui Dumnezeu sărăcia noastră, slăbiciunea noastră, păcatele noastre chiar, lucrurile se schimbă”, și, „de aceea Biserica ne cheamă să fim în biserici, duminica, în sărbători și ori de câte ori putem (…), fiindcă, într-adevăr, aici aducem sărăcia noastră și sărăcia noastră se transformă în bogăție”.

A subliniat: „Nu suntem deloc nesemnificativi, Dumnezeu are nevoie de fiecare dintre noi și Maica Sfântă ne arată acest lucru. Ne vine greu să credem cât de mult ne iubește Dumnezeu. Ne vine greu să credem că suntem importanți în fața lui Dumnezeu. Avem o voce în interiorul nostru și în lumea în care trăim, care ne spune exact contrariul: că nu contăm, că nu suntem importanți, că nu putem schimba nimic. Maica Sfântă și Sărbătoarea Bunei Vestiri ne confirmă că suntem importanți”. Dar „Dumnezeu alege lucrurile simple pentru a le arăta mari prin mărirea Sa. Dumnezeu nu are nevoie de oameni super-inteligenți, super-performanți. Își alege niște pescari, tocmai ca să se vadă măreția lui Dumnezeu, ca să înțelegem toți că nu noi facem lucrurile mari, ci că Dumnezeu le face prin noi.”

A încheiat prin cuvintele: „De aceea, iubiți credincioși, vă invit să păstrați sărbătoarea Bunei Vestiri în sufletele voastre ori în ce zi a anului ați fi și să vă aduceți aminte că, dacă ne simțim slabi, săraci, păcătoși, lucrurile devin cu adevărat importante atunci când venim în fața lui Isus. Și, venim în fața lui Isus, în mod special la Sfânta Liturghie, dar și ori de câte ori îngenunchem pentru rugăciune, ori de câte ori spunem Tatăl nostru, ori de câte ori ne trezim dimineața și ne facem semnul crucii, sau înainte de culcare spunem o rugăciune. Toate acestea sunt ocazii în care îi deschidem porțile sufletului nostru lui Dumnezeu și, spunem, pe urmele Maicii Sfinte: «Fie mie după cuvântul tău»! Să facem astfel și vom fi cu adevărat fiii Maicii Sfinte!.”

După Sfânta Liturghie, pr. Cristian Goia și-a exprimat recunoștința pentru această „zi frumoasă de primăvară, moment de înălțare sufletească” la sărbătoarea hramului bisericii „Buna Vestire” și pentru „prezența Preasfinției Sale Claudiu în mijlocul acestei comunități”. Pr. protopop a sintetizat mesajul Sărbătorii Bunei Vestiri: „Dumnezeu ne iubește și dorește să ne dăruiască fericirea veșnică”. Pr. Ioan Frișan a dorit să mulțumească Episcopului eparhial „pentru acest moment de har” și i-a dăruit o icoană a Mântuitorului. A spus: „ne bucurăm că Dumnezeu a rânduit să fiți astăzi cu noi” și a adresat Ierarhului invitația să fie cât mai des în mijlocul credincioșilor din Bistrița, în parohia „Buna Vestire”. Au fost oferite și diplomele de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie celor patru copilași care în această zi au spus „Da” lui Isus și l-au primit „în mod solemn pe Isus Euharisticul în sufletul lor”, și, de asemenea, au primit câte un cadou și arhiereasca binecuvântare.

Preasfinția Sa Claudiu a încheiat, mulțumind pentru prezența tuturor. A amintit rolul important al fiecărui credincios la bunul mers al Bisericii. Pentru că, „nu există mare sau mic, există diferite slujiri și cu toții suntem extrem de importanți. Așa este și în societatea în care trăim: atunci când fiecare își face datoria acolo unde este pus de Dumnezeu, atunci, cu siguranță lucrurile merg bine, dar mai ales atunci când facem lucrurile împreună”. A amintit de motto-ul sub care s-a desfășurat vizita Papei Francisc în România, la Blaj: „Să mergem împreună!” Ierarhul a îndemnat: „Haideți să păstrăm acest «Să mergem împreună!» în sufletele noastre și cu siguranță pământul va deveni un loc mai bun”.

Album foto

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro