Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt și Prima Împărtășanie în parohia Cluj-Mănăștur 1

 
Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt și Prima Împărtășanie în parohia Cluj-Mănăștur 1
  • 14 Iun 2022
  • 1246

În Duminica Rusaliilor, a Coborârii Spiritului Sfânt, 12 iunie 2022, la Cluj-Napoca a fost sărbătorit hramul bisericii „Coborârea Spiritului Sfânt” a parohiei Cluj – Mănăștur 1, ocazie cu care Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale de aici, păstorită de pr. Ovidiu Lăpuște, administrator parohial, și de pr. Mihai Kiss, vicar parohial. La fel ca în fiecare an, în această sărbătoare, considerată și a recoltei, un nou mănunchi de „grâne” din această parohie a fost adus la altar: după ce au făcut profesiunea de credință, reînnoindu-și, în fața Bisericii, promisiunile de la Botez, șapte copilași au primit, din mâna Ierarhului, Prima Sfântă Împărtășanie. Ei au fost însoțiți de „îngerașii” lor, copii mai mari care deja au făcut Prima Împărtășanie și îi conduc acum pe cei mici în acest important pas din viața lor sacramentală.

Preasfinția Sa Claudiu a fost primit cu bucurie de preoții parohiei și de reprezentanții curatoratului. Apoi Ierarhul a schimbat câteva cuvinte cu copiii, la crucifixul mare înălțat în curtea bisericii, unde cei mici se aflau împreună cu cateheții care s-au ocupat de pregătirea lor, soții Oana și Radu Capan. Ierarhul, preoții și copiii au intrat în procesiune în biserica luminoasă, îmbrăcată în veșmânt de sărbătoare, în care în stânga și în dreapta altarului se află pictate în frescă, din anul 2019, imaginile Fericiților Episcopi martiri ai Bisericii Române Unite. Mijlocirea și ocrotirea spirituală a martirilor le-au invocat copiii la celebrarea specială dedicată intrării lor depline în Familia Bisericii, care a urmat Sfintei Liturghii arhierești. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, preoți concelebranți fiind pr. Ovidiu Lăpuște, pr. Mihai Kiss și pr. Dorel Bălin, preot în Șieu Odorhei. Răspunsurile liturgice le-au dat tineri din grupul parohial ASTRU.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a chemat credincioșii să își amintească de Spiritul Sfânt, pentru că, a spus, „deși atunci când ne rugăm, când trăim ca Biserică, tot ceea ce facem are loc în Spiritul Sfânt, de foarte puține ori ne aducem aminte de Spiritul Sfânt, la fel ca atunci când respirăm: trăim, respirăm aerul, dar de prea puține ori ne aducem aminte de aer. La fel, trăim în lumină, dar de puține ori medităm la lumina care ne înconjoară. Așa este și cu Spiritul Sfânt: tot ceea ce facem, ca Biserică, facem prin Spiritul Sfânt (…) care este tot timpul cu noi”.

A dat un exemplu: „aș putea să repet de zeci de ori «Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu»”, dar dacă el nu ar avea „darul Spiritului Sfânt prin impunerea mâinilor și prin darul minunat al preoției”, transsubstanțierea nu ar avea loc. De aceea, „tot ceea ce facem este un dar al Spiritului Sfânt și, de fapt, sărbătoarea de astăzi și hramul acestei parohii atât de mari ne aduce aminte de momentul în care am început să existăm ca Biserică. Noi suntem Biserică din momentul în care Spiritul Sfânt se coboară asupra Apostolilor și a Maicii Sfinte. Din acel moment, ucenicii nu mai sunt oameni înfricoșați, oameni singuri, oameni abandonați, și se simt tari de puterea Spiritului Sfânt. În acel moment Biserica începe să existe.”

Preasfinția Sa Claudiu a mai spus: „În mod simbolic, în Evanghelia din această sărbătoare și în lectura din Faptele Apostolilor vedem momentul în care Spiritul Sfânt coboară asupra Apostolilor și ei încep să propovăduiască. Frica dispare din viața lor, sunt oameni noi. Cu adevărat asistăm la o nouă Creație, fiind același Spirit Sfânt care în momentul Facerii era deasupra apelor; același Spirit Sfânt care pătrunde în pământul plăsmuit de mâinile lui Dumnezeu și îi dă viață; același Spirit Sfânt din momentul Coborârii, al Cincizecimii, al sărbătorii de astăzi creează o nouă realitate. De aceea și noi suntem aceiași oameni, dar, în același timp, oameni noi.”

Așadar, „noi păstrăm acest tezaur, acest dar al Spiritului Sfânt în vasele noastre de lut, în trupurile noastre, dar suntem oameni noi, suntem Trupul mistic al lui Isus. Aici este împlinirea sărbătorilor, fiindcă Învierea Domnului, Înălțarea la Cer se împlinesc în sărbătoarea de astăzi. Isus le promite Apostolilor un Mângâietor care nu îi va părăsi niciodată și prin acest Mângâietor, prin acest Spirit Sfânt, El este prezent în mijlocul nostru până la sfârșitul veacurilor. Le cere să aștepte în rugăciune până când Spiritul Sfânt se va coborî asupra lor și din acel moment ei își încep misiunea, din acel moment ei sunt Biserica lui Cristos și frica dispare din viața lor.”

„De aceea sfinții martiri din primele secole, sau din anii recenți ai persecuției comuniste, au înfruntat moartea cu zâmbetul pe buze, nu fiindcă sunt mai inteligenți, mai puternici decât ceilalți. Ei au fost oameni ca noi, dar animați, însuflețiți de Spiritul Sfânt. În Spiritul Sfânt ei știu bine că nimic nu îi va putea separa de iubirea lui Dumnezeu și privesc la persecutorii lor fără acea teamă caracteristică oamenilor fără Cristos. De aceea intrau martirii în arene cântând: nu fiindcă iubeau moartea, ci știau că moartea nu are putere asupra lor, că ei sunt oameni noi, ei sunt destinați vieții veșnice. Aici este darul Spiritului Sfânt la care merită să medităm”, a subliniat Ierarhul.

Sfânta Liturghie a fost urmată de o celebrare specială: a Preasfințitului Claudiu, a preoților și a copiilor. Cei mici au așezat imagini cu fiecare dintre Fericiții Episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice, pe rând, pe un panou special pregătit, și au recitat cu toții fragmente din Acatistul Fericiților Episcopi martiri. În încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a oferit celor șapte copii diplome de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie și cadouri din partea parohiei. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor „pentru prezența la această Sfântă Liturghie și la aceste momente minunate” și la această sărbătoare a Coborârii Spiritului Sfânt a îndemnat, prin lumina Spiritului Sfânt, la împăcare, la apropierea unii de alții, „pentru că sărbătoarea de astăzi este sărbătoarea comuniunii și de aceea simbolul ei este adunarea, comuniunea Apostolilor și a Maicii Sfinte, și mai există acel moment minunat în care Isus intră peste apostoli, le dăruiește Spiritul Sfânt și le spune să ierte păcatele”.

A îndemnat: „Să nu lăsăm nimic să rupă comuniunea dintre noi. Dacă noi trăim acest dar minunat al comuniunii și Dumnezeu ne primește în comuniunea de iubire a Preasfintei Treimi, atât de ușor, atât de simplu; dacă ne dăruiește Trupul și Sângele Fiului Său într-un mod atât de natural; dacă ne dăruiește iertarea păcatelor și ajunge să ne așezăm în genunchi sau să ne plecăm în fața lui Dumnezeu, prin preotul prezent să ne mărturisim păcatele și Dumnezeu ne iartă în momentul în care îi cerem iertare – cu cât mai mult trebuie să ne iertăm unii pe alții. Dacă ne mărturisim ca parte a comuniunii Bisericii, să o și mărturisim prin viața noastră de zi cu zi. Ori de câte ori trăim această comuniune, Spiritul Sfânt se coboară asupra noastră. Și ori de câte ori rupem comuniunea dintre noi, avem nevoie să fim iertați și să refacem, în mod tainic, această comuniune. Să ne aducem aminte că suntem o familie și într-o familie, chiar dacă cineva ne greșește, suntem datori să ne iertăm așa cum Dumnezeu ne-a iertat.”

„Am primit o comuniune dincolo de fire. Nu ne putem imagina în această viață ce înseamnă această comuniune, ce înseamnă acest dar al Spiritului Sfânt, dincolo vom vedea ce dar am primit. Să încercăm să îl descoperim de pe acest pământ, să îl punem în practică, să trăim comuniunea pe care am primit-o de la Dumnezeu. Am primit-o, să o dăruim tuturor. Dacă trăim în Spiritul Sfânt, să fim lumină a lumii și sare a pământului. Să mărturisim prin viața noastră, dincolo de cuvinte, lumina Spiritului Sfânt care luminează viețile noastre.” Preasfinția Sa Claudiu a primit la rândul său un dar din partea familiilor copiilor care au făcut Prima Împărtășanie, în amintirea acestei frumoase sărbători.

Pr. paroh Ovidiu Lăpuște a rostit la final un cuvânt de mulțumire, către Dumnezeu, către Preasfințitul Claudiu, către copiii care s-au spovedit pentru prima dată cu o zi înainte, s-au împărtășit pentru prima dată la această celebrare și de pe acum îl mărturisesc pe Dumnezeu prin viața lor, fiindcă împreună cu ei s-au spovedit și au primit Sfintele Taine și părinții sau membri ai familiilor lor. Celebrarea s-a încheiat cu o agapă fraternă și noi clipe de comuniune a bucuriei celor care și-au deschis inimile să coboare în ele lumina Spiritului Sfânt.

 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro