Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus cere să iubim mereu, să-i iubim pe toți: papa Francisc, la Sf. Liturghie în Bahrain

 
Isus cere să iubim mereu, să-i iubim pe toți: papa Francisc, la Sf. Liturghie în Bahrain
  • 06 Noi 2022
  • 673

 ”Măreția puterii lui Cristos nu se folosește de forța violenței, ci de slăbiciunea iubirii. Iubirea este puterea lui Cristos, iar nouă El ne dăruiește aceeași putere, puterea de a iubi”: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii pe care a celebrat-o sâmbătă, 5 noiembrie a.c., la Awali, în Bahrain, în contextul călătoriei sale apostolice în țara din Golf.

Celebrarea euharistică, la care au luat parte 30.000 de credincioși, a fost oficiată în limba engleză pe Stadionul Național din orașul amintit, textele liturgice urmând eucologia ”Sfintei Liturghii pentru pace și dreptate”. Intențiile rugăciunii credincioșilor au fost proclamate în limbile konkani, malayalam, tagalog, engleză, swahili și tamil. La finalul Sfintei Liturghii, episcopul Paul Hinder, OFMCap., administrator apostolic al Vicariatului Arabiei de Nord, a adresat papei Francisc un cuvânt de recunoștință pentru această vizită.

Lecturile biblice proclamate în arabă și engleză la Sfânta Liturghie au fost alese din cartea profetului Isaia (9,1-6), în care se spune că puterea lui Mesia va fi mare, iar pacea nu va avea sfârșit, și din evanghelia după Sfântul Matei (5,38-48), în care Isus cere discipolilor săi să nu se împotrivească celui rău. Cuvântul lui Dumnezeu, a remarcat papa la omilie, pare să intre în contradicție cu ”scena acestei lumi”, unde ”vedem că, deseori, cu cât se caută mai mult puterea, cu atât mai mult pacea este amenințată”. Profetul Isaia, în schimb, anunță o noutate extraordinară: ”Mesia care vine este, da, puternic, dar nu în felul unui condotier care pornește războaie și stăpânește asupra celorlalți, ci ca Principe al păcii (v.5), ca Cel care îi împacă pe oameni cu Dumnezeu și între ei”.
Papa Francisc: ”Măreția puterii sale nu se folosește de forța violenței, ci de slăbiciunea iubirii. Iată puterea lui Cristos: iubirea.
El ne acordă și nouă aceeași putere, puterea de a iubi, de a iubi în numele său, de a iubi așa cum a iubit El. În ce fel? Necondiționat, nu doar atunci când lucrurile merg bine și ne simțim capabili să iubim, ci întotdeauna; nu doar pe prietenii și vecinii noștri, ci pe toți, chiar și pe dușmani. Întotdeauna și pe toți”.

”A iubi întotdeauna și a-i iubi pe toți” au fost cele două repere pe care papa Francisc le-a prezentat pe larg la omilia Sfintei Liturghii din Awali. Într-adevăr, cuvintele lui Isus din Evanghelia celebrării (cf. Mt 5,38-48), îndeamnă la ”a iubi întotdeauna”, altfel spus, la ”a rămâne întotdeauna în iubire, la a o cultiva și a o practica indiferent de situația în care trăim”. În fața conflictelor, a asupririlor și dușmăniilor, Isus ”cere să rămânem întotdeauna, cu fidelitate, în iubire, în pofida tuturor, chiar și a răului și a dușmanului”.
Papa Francisc: ”Vor exista fricțiuni, momente de tensiune, conflicte, diversități de vedere, dar cine îl urmează pe Principele păcii trebuie să aspire mereu la pace. Și nu se poate restabili pacea dacă la un cuvânt de răutate se răspunde cu un cuvânt de o răutate mai mare, dacă la o palmă urmează alta. Nu, e necesar a dezamorsa, a frânge lanțul răului, a rupe spirala violenței, a înceta cultivarea resentimentului, a înceta plângerile și compătimirea de sine. E necesar a rămâne în iubire, întotdeauna: este calea lui Isus pentru a-L slăvi pe Dumnezeul cerului și a construi pacea pe pământ”.

În același timp, Isus ne cere ”să-i iubim pe toți oamenii”, nu doar pe cei care ne iubesc. ”Îndemnul lui Isus este surprinzător pentru că lărgește frontierele legii și ale bunului simț”, a subliniat papa, dincolo de cercul prietenilor, al poporului de apartenență și al modului nostru de a gândi. ”Dacă-i iubiți pe cei care vă iubesc”, întreabă Isus, ”ce răsplată veți avea? Iubiți-i pe dușmanii voștri și rugați-vă pentru cei care vă prigonesc” (cf. Mt 5,43-46).
Papa Francisc: ”Adevărata provocare, pentru a fi fii ai Tatălui și a edifica o lume de frați, este să învățăm să-i iubim pe toți, chiar și pe dușman. (...) Frați și surori, puterea lui Isus este iubirea, iar Isus ne dă puterea de a iubi în acest fel, un fel care nouă ni se pare că este supraomenesc. Dar o asemenea capacitate nu poate fi numai rodul eforturilor noastre, este mai întâi de toate un har. Un har care trebuie cerut cu insistență”.

La finalul omiliei sale, papa a mulțumit credincioșilor prezenți ”pentru mărturia blândă și plină de bucurie a fraternității pentru a fi în această țară semințe de iubire și de pace”. Celor care au venit la această Sfântă Liturghie din țările Vicariatului Apostolic al Arabiei de Nord (Bahrain, Kuweit, Qatar și Arabia Saudită), precum și din alte țări ale Golfului și din alte regiuni, pontiful le-a transmis ”afecțiunea și apropierea Bisericii universale”, invocând asupra tuturor ajutorul Fecioarei Maria, ”Doamna Noastră a Arabiei”.

***
Agenda de sâmbătă a călătoriei apostolice în Bahrain se încheie cu o Întâlnire cu Tinerii, organizată la ora locală 17.00 la Școala ”Preasfânta Inimă a lui Isus” din Awali, frecventată de aproximativ 800 de elevi creștini și musulmani. Duminică papa merge de la Awali în capitala țării, Manama. Aici, papa merge la biserica ”Preasfânta Inimă a lui Isus” – primul locaș de cult catolic din întreaga regiune a Golfului – pentru o Întâlnire de rugăciune, la ora locală 9.30, cu clerul și lucrătorii pastorali. Iau parte, printre alții, mai mulți membri ai Conferinței Episcopilor Latini pentru Regiunea Arabă (CELRA), care cuprinde episcopii de rit latin prezenți în Israel, Iordania, Palestina, țările Peninsulei Arabe, Siria, Liban, Cipru, Djibouti și Somalia. Întâlnirea de la Manama se încheie cu rugăciunea ”Îngerul Domnului”, după care papa merge din nou la Awali pentru ceremonia de rămas bun și întoarcerea la Roma.

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro