Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Consistoriu pentru cauzele sfinților și crearea de noi cardinali

 
Consistoriu pentru cauzele sfinților și crearea de noi cardinali
  • 28 Aug 2022
  • 855

Papa Francisc prezidează sâmbătă la ora Romei 16.00 un consistoriu public pentru mai multe cauze de canonizare și pentru crearea de noi cardinali. Dintre noii cardinali, 16 sunt electori și 4 non electori, fiind octogenari. Dacă în prezent Colegiul cardinalilor numără 208 de membri, din care 117 sunt electori, din 27 august numărul acestora va ajunge la 226, din care 132 sunt electori.

Acestea sunt numele noilor cardinali: Mons. Arthur Roche, prefect al Congregației pentru cultul divin și disciplina sacramentelor; Mons. Lazzarus You Heung-sik, prefect al Congregației pentru cler; Mons. Fernando Vérgez Alzaga, L.C., președinte al Comisiei pentru Statul Cetății Vaticanului și președinte al Guvernatoratului Statului Cetății Vaticanului; Mons. Jean-Marc Aveline, arhiepiscop și mitropolit de Marsilia, în Franța; Mons. Peter Ebere Okpaleke, episcop de Ekwulobia, în Nigeria; Mons. Leonardo Ulrich Steiner, O.F.M., arhiepiscop și mitropolit de Manaus, în Brazilia; Mons. Filipe Neri António Sebastião do Rosário Ferrão, arhiepiscop de Goa și Damao, în India; Mons. Robert Walter McElroy, episcop de San Diego, în Statele Unite ale Americii; Mons. Virgilio do Carmo da Silva, S.D.B., arhiepiscop de Dili, în Timorul de Est; Mons. Oscar Cantoni, episcop de Como, în Italia; Mons. Anthony Poola, arhiepiscop de Hyderabad, în India; Mons. Richard Kuuia Baawobr, M.Afr., episcop de Wa, în Ghana; Mons. William Seng Chye Goh, arhiepiscop de Singapore, în Singapore; Mons. Adalberto Martínez Flores, arhiepiscop și mitropolit de Asunción, în Paraguay; Mons. Giorgio Marengo, I.M.C., prefect apostolic de Ulaanbaatar, în Mongolia; 

Vor fi asociați Colegiului cardinalilor alți cinci prelați cu vârsta de peste 80 de ani: Mons. Jorge Enrique Jiménez Carvajal, arhiepiscop emerit de Cartagena, în Columbia; Mons. Arrigo Miglio, arhiepiscop emerit de Cagliari, în Italia; Pr. Gianfranco Ghirlanda, S.I., profesor de teologie în Italia; Mons. Fortunato Frezza, canonic al bazilicii Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului. La data anunțului acestui consistoriu, făcut pe 29 mai a.c., papa l-a desemnat în rândul candidaților la bereta de cardinal și pe Mons. Lucas Van Looy, S.D.B., arhiepiscop emerit de Gent, în Belgia, dar acesta a renunțat la bereta de cardinal din cauza polemicilor iscate în urma acuzațiilor de gestiune insuficientă a cazurilor de abuz comise de unii membri ai clerului din arhiepiscopia belgiană de Gent.

”Să ne rugăm pentru noii cardinali”, a spus papa atunci când a anunțat convocarea acestui consistoriu, ”pentru ca, întărindu-și adeziunea la Cristos, să mă ajute în slujirea mea de Episcop al Romei pentru binele întregului Sfânt Popor al lui Dumnezeu”.

Conferință de presă cu noii cardinali

Tot sâmbătă, Sala de Presă a Sfântului Scaun a organizat o întâlnire cu jurnaliștii a mai multor cardinali desemnați. Conferința de presă a avut loc la ora Romei 12.00.

Noua compoziție a Colegiului cardinalilor

În urma consistoriului din 27 august, Colegiul cardinalilor este alcătuit din 226 de cardinali, din care 132 sunt electori, iar 94 non electori. La acest consistoriu, papa Francisc a creat 20 de noi cardinali, din care 16 sunt electori și patru non electori. Cardinalii care provin din rândul ordinelor religioase sunt de această dată șapte, din care 5 sunt electori și 2 non electori. De adăugat că în actuala alcătuire a Colegiului cardinalilor încep să fie reprezentate alte trei ordine călugărești: eudiștii, Institutul Misiuni Consolata și Legionarii lui Cristos. În ansamblu, cei mai mulți cardinali de origine călugărească provin din rândul salezienilor, în număr de zece. De asemenea, sunt reprezentate alte patru noi țări: Mongolia, Paraguay, Singapore și Timorul de Est, numărul țărilor care au un cardinal ajungând astăzi la 89. În fine, de subliniat faptul că de la începutul pontificatului, papa Francisc a creat 112 cardinali care sunt în viață.

Reuniunea cardinalilor în 29 și 30 august

În zilele succesive consistoriului, mai precis pe 29 și 30 august, Sfântul Părinte a convocat la Roma o reuniune cu toți cardinalii pentru o reflecție comună despre noua constituție apostolică ”Praedicate Evangelium”. Promulgată în 19 martie a.c., noua constituție apostolică privind reforma Curiei Romane a intrat în vigoare pe 5 iunie. Sesiunile de lucru ale reuniunii, potrivit comunicatului emis de Sala de Presă a Sfântului Scaun, se vor desfășura dimineața, începând cu ora 9.00, și după-amiaza, începând cu ora 16.00, după o scurtă pauză de prânz. Sunt prevăzute întâlniri în grupuri lingvistice despre diferitele aspecte ale documentului de referință, precum și dialoguri deschise în Aula Nouă a Sinodului din Cetatea Vaticanului. Pentru moment, se mai spune în comunicatul de presă, a fost confirmată prezența a 197 de participanți, aceștia fiind cardinali, patriarhi ai Bisericilor răsăritene catolice și superiori ai Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun. În fine, în după-amiaza de marți, 30 august, după lucrările în plen ale reuniunii, se va celebra o Sfântă Liturghie la ora 17.30 în bazilica San Pietro.

Papa merge duminică la L’Aquila

Duminică, 28 august a.c., papa Francisc efectuează o vizită pastorală în orașul italian L’Aquila. Din agenda vizitei, menționăm o Sfântă Liturghie în fața bazilicii ”Santa Maria di Collemaggio”, cu deschiderea Porții Sfinte a jubileului anual din L’Aquila, și întâlnirea papei cu victimele cutremurului din 2009, când au murit 309 oameni, au fost răniți 1.600 și au fost strămutați peste 80 de mii de locuitori.



Sursa:vaticannews.va.ro