Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Predarea documentului etapei eparhiale a Sinodului

 
Predarea documentului etapei eparhiale a Sinodului
  • 09 Iun 2022
  • 1113

Documentul final al etapei eparhiale a Sinodului privind sinodalitatea a fost predat PS Claudiu

La Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca a avut loc astăzi, 7 iunie 2022, o întâlnire între PS Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, și grupul de lucru pe care l-a constituit în vederea etapei eparhiale a Sinodului privind sinodalitatea. Amintim că Papa Francisc a anunțat organizarea unui Sinod la Vatican în 2023, cu tema „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”, dar care a început încă din toamna anului 2021, cu o etapă la nivel diecezan/eparhial. Această etapă presupune consultarea poporului lui Dumnezeu, la nivel local, și redactarea unui document în urma acestei consultări.

În Eparhia de Cluj-Gherla, PS Claudiu a delegat responsabilitatea privind etapa eparhială a Sinodului pr. Marius Cerghizan, Vicar general, care a constituit un grup ce îi include și pe Codruța Fernea, Simona Zetea, Livia Tîrziu, pr. Daniel Avram, pr. Marius Furtună, pr. Florin Bozântan, pr. Cristian Barta și Radu Capan. Grupul format în toamna anului trecut a redactat un instrument de lucru care a fost distribuit tuturor preoților, precum și reprezentanților asociațiilor laice și ordinelor și congregațiilor călugărești din Eparhie. A urmat un timp în care diversele realități pastorale din Eparhie au reflectat asupra celor 10 teme propuse de documentul pregătitor, rapoartele fiind apoi colectate și sintetizate. Conform cerinței formulate de Sinodul Bisericii Greco-Catolice, fiecare Eparhie va realiza o sinteză, care va fi predată ulterior la sediul din Blaj. La întâlnirea de astăzi, grupul de lucru i-a înmânat Episcopului Claudiu o astfel de sinteză, pe care dânsul o va consulta înaintea trimiterii ei la Blaj. Toate Eparhiile și Diecezele vor contribui de fapt prin sintezele locale la unicul material ce va fi trimis la Vatican din partea Bisericii Catolice din România.

Întâlnirea de astăzi a fost deschisă de pr. Marius Cerghizan, care a prezentat cum s-a desfășurat procesul ce a culminat cu predarea de astăzi a sintezei. În continuare, Ierarhul a invitat pe fiecare dintre cei prezenți la întâlnire să își prezinte perspectiva asupra procesului desfășurat în Eparhie în ultimele luni. S-a amintit de conferințele online organizate și de consultările făcute în câteva zeci de parohii din Eparhie, pe lângă cele făcute în ordine călugărești și în asociații laice. S-a vorbit deschis despre provocările acestui proces, care reprezintă în anumite puncte o noutate în Biserica Catolică, prin amplitudinea consultării dorite de Sfântul Părinte. Ierarhul a avut ocazia să audă principalele idei reieșite din consultări, precum nevoia unei mai bune comunicări în Biserică și a unei mai bune colaborări între ierarhie, preoți și laici; necesitatea catehezei liturgice; atenția față de toți, inclusiv față de cei de la periferii, dat fiind că – așa cum s-a scris repetat pe materialele de popularizare a etapei eparhiale – vocea tuturor contează.

La final, PS Claudiu a mulțumit tuturor celor implicați în această muncă, admițând că a fost ceva nou, pentru care grupul de lucru a trebuit să se adapteze din mers, în contextul în care o parte din perioada etapei eparhiale a fost sub limitările impuse de pandemia cu Covid-19. S-a arătat bucuros că s-a ajuns la un document, pe care acum îl va studia, și a spus că, dintr-un punct de vedere, procesul nu s-a încheiat, ci abia a început. „Obligatoriu trebuie să continuăm”, a spus Preasfinția Sa, și a sugerat că trebuie avută în primul rând o reflecție spre ce dorim să ne îndreptăm cu următorii pași, ce s-ar putea viza concret. Deși Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, este condusă de un Sinod, a mai subliniat Episcopul, avem de învățat despre sinodalitate în sensul în care vorbește Papa Francisc.

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro