Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Grădina Episcopiei de Cluj-Gherla – Grădina Cardinalului

 
Grădina Episcopiei de Cluj-Gherla – Grădina Cardinalului
  • 25 Apr 2023
  • 782

Grădina Episcopiei de Cluj-Gherla – Grădina Cardinalului, în care elevii Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” au sădit florile încrederii, speranței, credinței

În dimineața de 24 aprilie 2023, în grădina Episcopiei de Cluj-Gherla (de pe Calea Moților nr. 26, Cluj-Napoca) s-a desfășurat proiectul denumit „Grădina Cardinalului”, un proiect de ecologizare organizat, la începutul „săptămânii verzi”, de conducerea Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, cu sprijinul Primăriei Mun. Cluj-Napoca și al Consiliului local.

Au luat parte la această acțiune două clase de elevi ale Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”. S-au aflat împreună cu elevii, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, prof. Simona Gruian, director al Liceului, trei profesori din corpul profesoral și doi preoți ai Asociației „Zileos” – asociație a Eparhiei de Cluj-Gherla dedicată tinerilor. Elevii au avut ocazia să planteze flori. Mai înainte de a trece la lucru, Preasfinția Sa Claudiu și prof. Simona Gruian, coordonatoare a activității, au explicat elevilor semnificația simbolică a gestului de a planta flori în acel loc. Grădina Episcopiei de Cluj-Gherla de azi păstrează urmele pașilor Episcopului Iuliu Hossu, Ierarhul acum Fericit și martir al Bisericii, care, în perioada 1930-1948, și-a avut aici sediul episcopal. Episcopul Iuliu Hossu este și întemeietorul Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, la 21 octombrie 1945, ca liceu teologic seminarial, o școală pregătitoare pentru Seminarul mare, preoțesc. La fel ca la început, corpul profesoral dorește să ofere și azi elevilor, nu doar o formare intelectuală, ci și o formare umană, să fie cu adevărat, acest liceu, „o școală a educației prin iubire”.

La începutul activității, prof. Simona Gruian a atenționat elevii că, în aparență, ei vor răsădi flori, dar, de fapt, „ceea ce facem astăzi este să răsădim florile speranței, încrederii, promisiunii noastre de a ne menține principiile după modelul Cardinalului Iuliu Hossu, care nu a renunțat niciodată la credința sa, la principiile sale, a fost un om de caracter, un model de care voi înșivă aveți nevoie”. Le-a mai spus că ei sunt de fapt adevăratele flori, „purtătorii acestei credințe, a acestor principii, în voi se va sădi credința vie”. Totodată, a continuat, „știm că natura este creația divină, că dacă vrem să respectăm principiile lui Dumnezeu, trebuie în mod direct să avem respect față de natură, și tot ceea ce facem să pornească de la responsabilitatea noastră față de natură, de noi înșine, de cei din jur.”

Preasfinția Sa Claudiu, mulțumind pentru invitație reprezentanților Liceului i-a felicitat pentru frumoasa inițiativă, le-a spus: „Grădina are dintotdeauna o semnificație simbolică – după Biblie, într-o grădină începe istoria oamenilor. Am sărbătorit Învierea Domnului care tot într-o grădină se împlinește, fiindcă Isus este înmormântat într-o grădină și Maria Magdalena, atunci când Îl vede, îl confundă cu un grădinar. De fapt, Dumnezeu este «Grădinarul» sufletelor noastre. Și Papa Francisc face adeseori referire la grădină și spune că lumea aceasta este o grădină pe care noi trebuie să o amenajăm, de care să avem grijă. De aceea, mă bucur că această simbolistică a pătruns și în viața voastră astăzi, e importantă și zona ecologică”, menționând apoi că în Conferința Episcopală este responsabil de Comisia pentru Ecologie. A continuat: „E importantă deci și atenția față de natură, dar e important ca, prin atenția față de natură, să ne aducem aminte de noi înșine, să ne aducem aminte că și sufletele noastre sunt ca o grădină, că și în sufletele noastre Dumnezeu a pus o sămânță, sau un răsad, care va răsări, se va dezvolta, într-un mod pe care doar Dumnezeu îl știe.”

„Voi sunteți acum niște răsaduri, plante. Nu știți în ce fel veți înflori, unde vă veți îndrepta pașii… Felul în care voi veți urma cursul vieții voastre este felul în care un răsad pe care l-a pus Dumnezeu în viața voastră va prinde formă și culoare. După aceea, veți descoperi împreună ce parfum va avea viața voastră în funcție de deciziile și hotărârile pe care le luați. E important să știți că puteți conta unii pe alții și o grădină ne învață acest lucru: că nu suntem plante izolate, ci că toți împreună formăm armonia Grădinii lui Dumnezeu. Sper să redescoperiți frumusețea pe care Dumnezeu a pus-o în viața voastră și felul minunat în care puteți să dezvoltați această frumusețe, dar împreună cu ceilalți.”

Pentru că neamul Episcopului Iuliu Hossu, pe linie genealogică, își are rădăcinile în com. Mesteacăn, prof. Simona Gruian l-a invitat pe Preasfinția Sa Claudiu să fie cel care sădește, în Grădina propriei Episcopii, care a fost a Episcopului Iuliu Hossu, un mesteacăn, un simbol al continuității credinței înaintașilor. Preasfinția Sa Claudiu a sădit mlădița de mesteacăn, împreună cu profesorii și preoții de față. A fost sădit acest arbore pentru a fi „o promisiune în fața lui Dumnezeu că vom încerca să fim asemeni mesteacănului: să aspirăm la înalt, să avem încredere, să nu renunțăm, și să fim mai buni cu cei din jurul nostru”, a adăugat prof. Simona Gruian. După acest moment, elevii s-au împărțit pe echipe, au răsădit cuiburi de flori în spațiile special pregătite de ei mai înainte, în grădina în care mai păstrează amintiri din trecut și câțiva copaci seculari. Elevii au împodobit și intrarea în această grădină, prin jardiniere care să întâmpine cu flori colorate pe toți cei ce intră pe această poartă, dar și pe trecători.

A urmat un moment spiritual: în Grădina acum împodobită cu florile credinței, speranței, încrederii, în partea a doua a întâlnirii, mai întâi Preasfinția Sa Claudiu, apoi, pe rând, elevii și prof. Simona Gruian au rostit cuvinte, fraze reprezentative, memorabile, ale Cardinalului Iuliu Hossu, pe care aveau înscrise pe mici pancarte. Fiindcă în această zi s-au împlinit doi ani de la înscăunarea Preasfinției Sale Claudiu pe tronul episcopal al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, elevii, profesorii, preoții i-au cântat „La mulți ani!” Episcopului eparhial, dând astfel expresie bucuriei și comuniunii. Prof. Simona Gruian a mulțumit apoi tuturor, în mod particular celor direct implicați în acest proiect: prof. Petru Muntean, prof. Alexandra Oprea, prof. Viorica Cicioc, prof. Bumb Mirela – sr. Lucia OSBM, pr. secretar Traian Cîmpean și preoților din Asociația Zileos: pr. Marius Cîmpean și pr. Edmund Dujardi.

Mulțumind tuturor, în mod special prof. Simona Gruian, director al liceului, profesorilor de față, Preasfinția Sa Claudiu i-a felicitat, la încheiere, „pentru felul în care știți să îmbinați partea intelectuală cu partea umană, sufletească”. Și, în lumea contemporană, marcată de război, de suferințe, a îndemnat: „Să privim această grădină și să ne aducem aminte de lucrurile frumoase din viața noastră.”

 


Album foto



Sursa:eparhiaclujgherla.ro