Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Blajul și Spiritualitatea Românească” a deschis seria de conferințe „populare” din Catedrala Blajului

 
„Blajul și Spiritualitatea Românească” a deschis seria de conferințe „populare” din Catedrala Blajului
  • 18 Mai 2022
  • 1232

Marți, 17 mai, la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj, a avut loc manifestarea „Blajul și Spiritualitatea Românească”, care a avut în program trei momente: conferința „Academia Română și Blajul”, un recital de muzică clasică și o expoziție de documente și fotografii care au aparținut academicienilor blăjeni. La evenimentul organizat de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Parohia Blaj I (Catedrala „Sfânta Treime”) a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică propune, începând din această lună, o serie de conferințe „populare”, în care sunt invitate personalități ale vieții publice din România, reluând astfel o tradiție existentă, până în 1948, în Biserica Blajului. O primă astfel de conferință, cu tema „Academia Română și Blajul", a fost susținută de istoricul și cercetătorul Georgeta Filitti, care, prin evocarea personalităților blăjene ce au avut un rol hotărâtor în înființarea, funcționarea și dezvoltarea Academiei Române, „ne-a amintit de noblețea cetății în care ne aflăm”, așa cum concluziona Preasfinția Sa Cristian la finalul evenimentului de marți seara.

Istoricul și cercetătorul Georgeta Filitti a evocat personalitățile Blajului care au marcat existența Academiei Române, începând cu Timotei Cipariu și George Barițiu, părinți fondatori, continuând cu Ion Bianu, istoricii Augustin Bunea și Zenovie Pâclișanu, botanistul Alexandru Borza, Mitropolitul Vasile Suciu sau cei trei Cardinali ai României, Fericitul Iuliu Hossu, Mitropolitul Alexandru Todea și Preafericirea Sa Lucian Mureșan, dar și cu oameni politici, precum Corneliu Coposu, formați la școlile din Mica Romă. Blajul a dat Academiei Române 40 de membri, iar mulți dintre aceștia au îndurat martiriul. „Aceasta arată seriozitatea școlilor blăjene, pentru că nu toți dintre aceștia au fost preoți, dar toți aveau acea tărie care îi făcea să fie foarte respectați”, a mai spus istoricul și cercetătorul Georgeta Filitti.

Manifestarea din Catedrala Blajului a continuat cu un recital de muzică clasică susținut de tenorul lonuț Chiciudean, acompaniat la pian de Ruben Morar, care au interpretat cântece religioase compuse de Cezar Franck, Georges Bizet, Pietro Mascagni și Ciprian Porumbescu.

Pe parcursul evenimentului, participanții au putut viziona o expoziție de documente și fotografii, „Academicieni blăjeni”, din două colecții particulare, în cadrul căreia au fost prezentate obiecte aparținând marelui cărturar Timotei Cipariu, mitropoliților Vasile Suciu și Victor Mihali de Apșa și canonicului Ioan Micu Moldovan.

Evenimentul „Blajul și Spiritualitatea Românească” s-a încheiat cu binecuvântarea oferită participanților de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care le-a adus acestora și salutul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan.

Următorul eveniment din seria de conferințe „populare” va avea loc în luna iunie, iar invitat va fi cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor.

Manifestarea „Blajul și Spiritualitatea Românească” a fost transmisă de canalul de youtube Radio BLAJ TV ONLINE, iar înregistrarea video este disponibilă pentru cei interesați. 

 

 

                                                                                    Nicu Goga

                                                                        Biroul Arhieparhial de Presă

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro