Lumina a cuprins în freamăt de viață Catedrala „Schimbarea la Față”, din Cluj-Napoca la Utrenia Învierii celebrată în Sâmbăta Mare, în seara de 23 aprilie 2022, în mijlocul a sute de credincioși cu lumânări aprinse în mâini, de către Preasfințitul Părinte Claudiu, împreună cu pr. Marius Cerghizan, Vicar general, cu zeci de preoți, diaconi, subdiaconi, studenți seminariști.
Pentru Eparhia de Cluj-Gherla, sărbătoarea Învierii Domnului din A.D. 2022 este motiv de bucurie și prin împlinirea primului an de când Preasfinția Sa Claudiu a fost înscăunat ca Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, ce i-a fost încredințată din voia lui Dumnezeu, Eparhie vegheată de sus de alți 10 Ierarhi ce s-au succedat la cârmă de la întemeierea ei (din 1853), între care și Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir. În lumina Învierii lui Cristos se descoperă neclintit lucrarea lui Dumnezeu, Cel ce a rânduit din veșnicie fiecare nouă etapă, fiecare episcopat în care se clădește și se desăvârșește Casa Sa pe pământ – Biserica, clădită pe Sf. Apostol Petru, pentru ca aceasta să fie punte la Cer sufletelor spre mântuire.
Adăugând propria jertfire, celei a predecesorilor săi, Preasfinția Sa Claudiu a edificat și sfințit Casa lui Dumnezeu, aducând o bogăție nouă Eparhiei de Cluj-Gherla. A condus turma încredințată pe drumul deschis de Suveranul Pontif, cel al parcursului sinodal, reunind mai mult marea Familie a Bisericii în jurul Mântuitorului prezent în sfintele altare. Cu fiecare celebrare, cu fiecare prilej de comuniune și rugăciune, pașii Ierarhului și cei ai preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor acestei Eparhii s-au îndreptat și continuă să se îndrepte, zi după zi, spre Înviere.
La Utrenia Învierii, la un an de episcopat pe Scaunul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu a rostit: „bucurie, pace, mântuire”, cuvinte care exprimă ceea ce s-a celebrat, ceea ce „noi avem deja în sufletele noastre”. A spus: „Noi suntem deja parte a Învierii Domnului. Faptul că o celebrăm an de an, este pentru a ne aduce aminte de ceea ce suntem cu adevărat, pentru a ne aduce aminte de lumina care este în sufletele noastre. De aceea, atunci când am ținut lumânări aprinse în mâini și am ieșit în procesiune, am făcut în mod simbolic ceea ce facem în viața noastră, fiindcă viața noastră este o continuă procesiune înspre Ierusalimul ceresc, înspre viața veșnică, purtând lumina Învierii în vasele noastre sărace de lut. Și așa cum ocrotim flacăra lumânării de vânt, sau de ploaie, așa să ocrotim și flacăra Învierii din sufletele noastre, de furtunile acestei vieți.”
„Să o facem împreună, iubiți credincioși să o facem pentru noi, să o facem pentru alții, sunt atâtea persoane, familii, situații în care vedem că pâlpâie flacăra speranței din sufletele noastre. Și suntem datori atunci, unii pentru alții să ocrotim această flacără, sau, dacă e gata să se stingă, să o aprindem de la lumina din sufletul nostru.” A continuat: „Anul acesta, de Învierea Domnului, se împlinește un an de când am ajuns la Cluj și vreau să vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat, și pentru că, toți, împreună am păstrat vie în suflete flacăra Învierii, dincolo de încercări, dincolo de suferințe, dincolo de provocări. Aș vrea să mulțumesc, în primul rând preoților, pentru rugăciunea lor, pentru susținerea lor, aș vrea să mulțumesc din tot sufletul persoanelor consacrate, care știu că mă poartă în rugăciune, și, de asemenea, vouă, dragi și iubiți credincioși, vă mulțumesc pentru rugăciunea voastră, pentru apropierea voastră, pentru gândul vostru bun.”
„Am promis, atunci când am ajuns la Cluj, în momentul Înscăunării, că vă voi purta în rugăciune, dimineața, când mă trezesc, și seara, înainte să mă culc. O fac, și încerc să o fac în continuare, în fiecare zi, și v-aș ruga să o faceți și voi, fiindcă doar împreună suntem familia lui Dumnezeu, doar împreună suntem Biserică. Doar împreună, flacără de la flacără vie, vom fi un foc mistuitor al iubirii lui Dumnezeu pe acest pământ. Cristos a Înviat!”