Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sărbătoarea Familiilor din Eparhie la sediul Episcopiei din Cluj

 
Sărbătoarea Familiilor din Eparhie la sediul Episcopiei din Cluj
  • 27 Iun 2022
  • 1072

Sărbătoarea Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla la sediul Episcopiei din Cluj, în comuniune cu Biserica Catolică în care s-a celebrat Întâlnirea Mondială a Familiilor

O zi despre familie, o zi despre Dumnezeu, o zi despre familie și Dumnezeu, în comuniune cu toate familiile din Biserica Catolică, s-a celebrat sâmbătă, 25 iunie 2022, la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla unde, în organizarea Biroului pentru Pastorația Familiei, a avut loc Sărbătoarea Eparhială a Familiilor în contextul celebrării, în întreaga Biserică Catolică, a Întâlnirii Mondiale a Familiilor. La întâlnire a luat parte Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial, care s-a adresat familiilor în cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie dar a dorit și să le adreseze un mesaj de suflet, o scrisoare, pe care a semnat-o personal și a transmis-o fiecărei familii prezente (v. aici).

Peste 300 de participanți, de pe întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, majoritatea soți și soții, dar și bunici, copii, frați, multe familii preoțești între familiile prezente, tineri – între care tineri din Cercetașii Munților și ASTRU Cluj care au ajutat la amenajarea spațiului și la bunul mers al evenimentului – s-au reunit la Sărbătoarea Eparhială a Familiilor, acest eveniment anual fiind organizat în Eparhia de Cluj-Gherla în diferite locații, începând din anul 2013. În prima parte a zilei s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în curtea Episcopiei de Cluj-Gherla (str. Moților, nr. 26, Cluj-Napoca), participanții adăpostindu-se de razele fierbinți ale soarelui verii la umbra ramurilor copacilor seculari – care au răcorit cu umbra lor multe generații de creștini la sediul episcopal achiziționat din 1932 de Episcopul Iuliu Hossu, Fericitul martir.

Lângă Preasfinția Sa Claudiu, la masa altarului amplasată în aer liber, preoții concelebranți au fost: pr. Marius Cerghizan, Vicar general; pr. Călin Sechelea, directorul Biroului pentru Pastorația Familiei; pr. Traian Coste, Vicar judecătoresc; și pr. Cristian David, rector la Sanctuarul Mănăstirii Congregației Maicii Domnului. Au mai concelebrat alți circa douăzeci de preoți, iar unii au stat la dispoziția credincioșilor pentru Spovezi. Răspunsurile liturgice și cântările la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul „Angeli”, dirijat de Angela David. Programul, coordonat de pr. Călin Sechelea, s-a desfășurat în spațiul generos unde participanții s-au simțit ca la un adevărat „picnic spiritual”, la care au avut ocazia să se împărtășească cu Sfintele Taine, dar și să împărtășească, să comunice deschis unii cu alții, cu intenția de a se susține reciproc și de a învăța unii de la alții.

Predica la Sfânta Liturghie a fost un prilej pentru Episcopul eparhial să îi mulțumească pr. Călin Sechelea și tuturor membrilor Biroului pentru Pastorația Familiei pentru această zi de sărbătoare, în comuniune cu Biserica Catolică din întreaga lume, în care se sărbătorește și se pune în atenția vieții pastorale familia. În ziua în care Biserica Catolică sărbătorește și Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria, Ierarhul a amintit profeția de la Fatima, în care Maica Sfântă a promis ajutorul ei celor care doresc să meargă spre Dumnezeu. „Și chiar dacă a vorbit de războaie, de crize, de erori răspândite în întreaga lume, Maica Sfântă a încheiat prin cuvintele: «La sfârșit, Inima mea Neprihănită va triumfa». Iar, sora Lucia (una dintre cei trei copii vizionari) spune că bătălia finală se va duce și în jurul familiei: familia va fi una dintre realitățile atacate în lume și în Biserică. De aceea, momentul pe care noi astăzi îl trăim este extrem de important, fiindcă în această zi avem unită Euharistia și Inima Neprihănită a Maicii Sfinte și în jurul acestor poli familia poate să se simtă ocrotită”.

Ierarhul a invitat familiile să se lase călăuzite de Dumnezeu în fiecare zi, „fiindcă relația noastră cu Dumnezeu este mereu nouă”. A încurajat participarea la întâlnirile cu familii organizate în cadrul Bisericii, arătând că există familii care, intrând în aceste parcursuri spirituale, păstrând un program de meditație și rugăciune și dedicându-i timp lui Dumnezeu, participând la viața Bisericii, „au făcut din Dumnezeu o prioritate”, și atunci și-au găsit liniștea, echilibrul, bucuria vieții de familie. În acest fel, „fiecare dintre noi trăim miracole în fiecare zi”. Episcopul a continuat: „Papa Francisc spunea: «Nu există familie perfectă». Este adevărat, dar poate tocmai căutând perfecțiunea putem fi o familie perfectă. Lumea de astăzi se schimbă și datorită vouă – fiecare clipă pe care o petreceți în familie, lăsând spațiu lui Dumnezeu, Maicii Sfinte, schimbă lumea. Suntem cu toții într-o comuniune în bine și în rău. Astăzi și acum este momentul comuniunii cu Dumnezeu, astăzi și acum trebuie să ne simțim cu adevărat o familie.” Iar prin consacrarea, zi de zi, a persoanelor dragi, a familiilor, lui Dumnezeu și Maicii Sfinte, „veți vedea minuni zi de zi în viața voastră, în viața familiilor, în viața Bisericii”.

După celebrarea liturgică a avut loc, mai întâi, o cateheză însoțită de mărturie a oaspeților din Italia la acest eveniment, un cuplu membru al Mișcării Focolare, care au ales să își aducă contribuția la unitate în Mișcarea Focolară din Croația: Luciano și Lucia Chiarot, traducerea fiind asigurată de Marcela Crișan. Înainte ca participanții să se bucure de agapa fraternă de la orele prânzului, a existat și un moment de aniversare și recunoștință – acele familii care au împlinit un număr rotund sau un număr mare de ani de căsnicie au primit diplome și câte o binecuvântare și o strângere de mână din partea Ierarhului.

După masa de prânz a urmat mărturia familiei unui preot din primele generații de preoți hirotoniți după ieșirea la lumină a Bisericii Române Unite, cei care au avut de înfruntat, uneori cu mari jertfe, greutățile începutului: pr. Ioan Mătieș împreună cu soția sa, Olimpia. De-a lungul timpului, părintele a avut un rol important inclusiv în pastorația familiei, și în general a laicilor, care s-a realizat la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla. Cei prezenți au primit cu emoție mărturiile depuse de cuplurile care au avut curajul de a-și deschide inimile știind că experiențele trăite în viața de familie, transmise celorlalți, sunt cea mai autentică lecție de viață, de folos multora. Asemenea celor dintâi apostoli, au spus ceea ce au văzut, ce au trăit, ce a făcut Dumnezeu pentru ei în anii, mai mulți sau mai puțini, de căsnicie.

Programul după-amiezii a continuat cu prezentarea atelierelor și întâlnirea pe grupuri la atelierele care, fiecare având o temă centrală, au strâns la un loc familii ce s-au regăsit cel mai mult în tematica aleasă. Între temele abordate au fost: „Părinți credincioși cu copii atei și viceversa”, susținută de familia Cristian și Gabriela Groșan; Annamaria Roșu a prezentat aspecte despre un program pentru îmbunătățirea relației de cuplu: „A treia opțiune” – cu exemple despre «jocul învinovățirii» care se joacă adesea în cuplu: „Cum putem să îl recunoaștem și cum să îi punem punct?” Pr. Nicolae Jarda a propus tema: „Cristos în mijlocul nostru. Doi străini, băiat și fată, se căsătoresc și ajung să se iubească mai mult decât își iubesc părinții și rudele apropiate și formează un proiect pentru toată viața. Provocarea cea mai mare este: cum îl păstrăm pe Isus între noi, nu numai la momentul căsătoriei, ci în întreaga viață. Este o rețetă magică sau este un simț al credinței?”

Familia pr. Iosif și Mihaela Vereșezan au invitat grupul care s-a constituit în jurul lor să se oprească la „comunicarea activă, ascultarea activă, atât între soți cât și cu copiii”. Familia Marius și Marcela Crișan a propus „un joc” adresat cuplurilor: „Să ne amintim de perioadele frumoase, să redescoperim ce ne-a atras la soțul / soția noastră și să înțelegem de ce nu mai vedem la fel? Să facem să reînvie dragostea noastră.” Familia invitaților italieni, Luciano și Lucia Chiarot, a propus discuții pe marginea celor prezentate în cadrul mărturiei pe care ei au depus-o. Familia Marius și Ileana Maier au pregătit înainte de aceasta o surpriză, au numit-o „o sinteză a tuturor atelierelor”: ei au invitat cuplurile la dans, deoarece „căsătoria se asemănă cu un dans, uneori ne călcăm pe picioare, uneori nu ne potrivim ritmul, ne tragem sau ne împingem, dar dacă învățăm și fiecare știe care sunt pașii pe care îi are de făcut, lucrurile încep să meargă, să se lege, și nu mai este foarte evident cine conduce și cine se lasă condus”.

Discuțiile pe grupuri s-au prelungit peste ora prevăzută, într-o atmosferă de familiaritate și profundă căutare a „glasului” lui Dumnezeu în gândurile exprimate și experiențele meditate împreună. În încheiere, au fost împărtășite în plen concluziile discuțiilor pe ateliere. A fost o sărbătoare a Familiei Bisericii pe care fiecare a trăit-o ca pe o sărbătoare a propriei familii. S-a și râs, s-a și plâns, s-a și așezat, solemnă, peste întreaga adunare, tăcerea și pacea rugăciunii și armonia cântărilor liturgice, la venirea din înălțimi a Domnul Isus Cristos jertfit pe altar, tuturor Pâine spre Viață. Spre El au privit toți, doar El face, pentru fiecare dintre cei ce îl înconjoară, „jugul bun și sarcina ușoară”, după cum a promis: „Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați de la Mine, căci Eu sunt blând și smerit cu inima; și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul Meu este bun și sarcina Mea este ușoară” (Matei 11,28-30).

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro