Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anunț: Rugăciune pentru Pace în catedrala din Cluj-Napoca

 
Anunț: Rugăciune pentru Pace în catedrala din Cluj-Napoca
  • 25 Ian 2022
  • 1935

Privind cu îngrijorare la situația din Ucraina, Sfântul Părinte a invitat credincioșii să participe miercuri, 26 ianuarie 2022, la o Zi de Rugăciune pentru Pace.

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, un program de rugăciune a fost stabilit pentru această zi, între orele 15.00 – 19.00, și în Catedrala „Schimbarea la Față”, program la care credincioșii pot participa și online, prin canalul YouTube.

Papa Francisc: „Urmăresc cu preocupare creșterea tensiunilor care amenință să dea o nouă lovitură păcii în Ucraina și pun în discuție securitatea pe Continentul european, cu repercusiuni chiar mai ample. Fac un apel stăruitor către toate persoanele de bună voință să înalțe rugăciuni la Dumnezeul cel atotputernic pentru ca orice acțiune și inițiativă politică să fie în serviciul fraternității umane mai mult decât în serviciul intereselor parțiale. Cine urmărește să-și atingă scopurile în dauna celorlalți disprețuiește propria vocație de om, pentru că toți am fost creați frați. De aceea, și chiar cu îngrijorare, date fiind tensiunile actuale, propun ca miercurea viitoare, 26 ianuarie a.c., să fie o Zi de Rugăciune pentru Pace”. (Vatican News)

Aceeași sursă prezintă o Declarație comună a Episcopilor catolici din Polonia și Ucraina, care evidențiază: ”Orice război este o nenorocire și nu poate fi niciodată o modalitate adecvată de a rezolva problemele internaționale. Este întotdeauna o înfrângere pentru umanitate”. „O situație”, scriu Episcopii, „care amenință Europa Centrală și de Est și pe care comunitatea internațională trebuie să fie capabilă să o depășească prin diplomație.”

O mare amenințare pentru țările din Europa Centrală și de Est

Prelații din cele două țări își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa unui acord în urma negocierilor dintre Rusia și Occident. În discursurile liderilor din mai multe țări, aceștia subliniază „presiunea tot mai mare din partea Rusiei împotriva Ucrainei, la granițele căreia au fost adunate masiv arme și personal militar”. Pentru episcopi, ocuparea Donbasului și a Crimeei arată cum Federația Rusă „încalcă suveranitatea națională și integritatea teritorială a Ucrainei” și nu respectă „normele actuale ale dreptului internațional”. Situația actuală este considerată, de asemenea, „o mare amenințare pentru țările din Europa Centrală și de Est și pentru întregul continent european”, care poate distruge moștenirea multor generații care au construit o ordine pașnică și unitate în Europa”.

Rezolvarea conflictelor prin acorduri, nu prin război

Din acest motiv, reiterează membrii episcopatului polonez și ucrainean, „căutarea unor metode alternative la război pentru a rezolva conflictele internaționale a devenit astăzi o necesitate urgentă, deoarece puterea terifiantă a instrumentelor de distrugere disponibile chiar și pentru puterile medii și mici și legăturile tot mai puternice existente între națiunile din întreaga lume fac dificilă sau chiar practic imposibilă limitarea efectelor conflictului”. Apelul adresat guvernanților este ca aceștia „să se abțină de la război”, iar apelul adresat liderilor este „de a retrage imediat ultimatumurile și de a nu profita de alte țări ca monedă de schimb”.

În plus, orice divergență de interese „ar trebui rezolvată nu prin utilizarea armelor, ci prin acorduri” – se mai spune în declarația comună. „Comunitatea internațională”, se reiterează, „ar trebui să își unească eforturile în spirit de solidaritate și să sprijine, în toate modurile posibile și în mod activ, societatea amenințată.

O crimă împotriva lui Dumnezeu

În comunicat, semnat de arhiepiscopul major Sviatosłav Șevciuc, primat al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, de monseniorul Stanisław Gądecki, președinte al Conferinței Episcopale din Polonia și de alți înalți prelați ai celor două Biserici se amintește că „regimurile totalitare din secolul al XX-lea au adus lumii experiențe tragice de război și teroare politică, ignorând autoritatea lui Dumnezeu” și că războiul, potrivit constituției pastorale privind Biserica în lumea contemporană ‚Gaudium et spes’, „este o crimă împotriva lui Dumnezeu și împotriva umanității înseși și trebuie condamnat cu fermitate și fără ezitare”.

Responsabilitatea deplină a creștinilor din Occident și Orient

„Promovarea păcii în lume”, reiterează prelații celor două națiuni, „este parte integrantă a misiunii prin care Biserica continuă lucrarea mântuitoare a lui Cristos pe pământ”. Prin urmare, situația actuală „cere creștinilor de tradiție răsăriteană și apuseană o responsabilitate deplină pentru prezentul și viitorul continentului nostru și o disponibilitate de sacrificiu în apărarea comunității familiale, naționale și statale”. La finalul declarației, se citează un text al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea care se încheie cu cuvintele: „Tată, dăruiește-ne zile de pace. Să nu mai fie niciodată război”.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro