Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Deschiderea Zilelor de Spiritualitate Mariană la CMD

 
Deschiderea Zilelor de Spiritualitate Mariană la CMD
  • 19 Mai 2024
  • 432

În după-amiaza de vineri, 17 mai 2024, la Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuarul Arhiepiscopal Major din Cluj-Napoca, a început programul Zilelor de Spiritualitate Mariană, în organizarea Surorilor Congregației Maicii Domnului.

ALBUM FOTO

Au participat: Preasfinția Sa Mihai, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Cristian David, rector al Sanctuarului Mănăstirii Maicii Domnului, pr. protopop Marius Cerghizan, capelan al comunității „Bunavestire” – CMD, pr. Daniel Avram, preot din Curia episcopală, alți preoți între care și pr. Cristian Langa, asistent național al Asociației Catolice. De asemenea, au fost de față surori baziliene (OSBM), părinți bazilieni, împreună cu pr. Ioan Albu, protoegumen OSBM, pr. Marius Taloș, superior local al Societății lui Isus, numeroși credincioși laici, între care un grup de tineri sosiți de la Sighetu Marmației împreună cu Surorile CMD din comunitatea de acolo.

VIDEO

La începutul noii ediții și a primei Zile de Spiritualitate Mariană la Mănăstirea Maicii Domnului, pr. Cristian David, rector al Sanctuarului și moderator al evenimentului, a adresat celor prezenți un cuvânt al bucuriei: „Ne bucurăm pentru acest timp pascal plin de lumină și de speranță pe care îl parcurgem în viețile noastre. Ne bucurăm pentru aceste zile pe care le începem de cinstire a Maicii Domnului”. A reamintit invitația acestor zile, aceea de a o descoperi pe Maica Domnului, „redescoperindu-ne fii ai lui Dumnezeu și fii ai Maicii noastre cerești”. Maica Teodorina, superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului, a deschis programul din acest „timp privilegiat de har în care”, a spus, „suntem invitați să privim contemplativ spre Maica Domnului și să învățăm de la ea cum să îl primim pe Cristos în viața noastră prin credință și să îl dăruim semenilor noștri prin caritate”. A evidențiat iubirea maternă, necondiționată a Preasfintei Fecioare Maria pentru fiecare, însoțirea ei permanentă „în pelerinajul nostru pământesc spre patria cerească”, pe un „drum de credință”.

Preacuvioasa Maică Teodorina a salutat cu bucurie prezența celor doi Ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice, Preasfinția Sa Claudiu și Preasfinția Sa Mihai, a pr. rector Gabriel Buboi, a pr. Vasile Tofană, Vicar general, care, a menționat, „este și părintele spiritual al congregației noastre”. I-a salutat cu bucurie pe toți participanții preoți, persoane consacrate, credincioși. Preasfinția Sa Claudiu a dorit să adreseze felicitări Maicii Teodorina și surorilor CMD pentru inițiativă, a mulțumit Preasfințitului Mihai și Pr. Gabriel pentru că au acceptat să facă parte din familia Bisericii din Eparhia de Cluj-Gherla. L-a prezentat pe scurt pe pr. Gabriel, care, „a intrat în realitățile esențiale din viața Bisericii noastre: a studiat la Blaj, de acolo a studiat la Roma, după aceea a fost rectorul Misiunii Greco-Catolice din Paris. Acum, de ani buni de zile este rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno”. În această calitate, a subliniat Preasfinția Sa Claudiu, „îi are în grijă, la Roma, pe studenții teologi din toate episcopiile noastre, iar Colegiul Pio Romeno este sub patronajul Maicii Sfinte, are hramul Buna Vestire”.

Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre credința Maicii Sfinte, care rămâne aceeași chiar atunci când stă la picioarele Crucii, oferind modelul ei de credință, pentru ca și credincioșii, fiii ei, să poată rămâne în Dumnezeu, cu nădejdea puternică în ajutorul și harul Său, atât în momentele de fericire, cât și în cele de întristare ale vieții, cu încredere în planul Său de iubire și de mântuire. În continuare, pr. Gabriel Buboi a prezentat prima sa conferință, împărtășind, din punct de vedere istoric și prin lumina cunoașterii teologice, din frumusețea Preasfintei Fecioare Maria și mulțimea virtuților ei. A vorbit despre smerenia, ascultarea, mai ales despre iubirea Mariei, a evidențiat devoțiunea față de Maria, pași de urmat pentru a merge pe urmele ei.

În anul pastoral dedicat în Eparhia de Cluj-Gherla rugăciunii, seara s-a încheiat cu rugăciune: în capelă a fost oficiată rugăciunea Sfântului Maslu, care s-a încheiat cu ungerea cu ulei sfințit a credincioșilor, spre vindecare și alinare, spre împărtășire cu lumină și har. Întreg programul s-a desfășurat în prezența Icoanei Maicii Sfinte, „Mângâierea celor ce plâng”, icoana patronală a Sanctuarului din frumoasa grădină a Maicii Domnului ce împodobește cartierul clujean Gheorgheni.

* * *

  • Pr. Gabriel Buboi, la încheierea conferinței din prima Zi de Spiritualitate Mariană:

„Maica Domnului mijlocește harurile de care avem nevoie pentru că omul, atunci a devenit spiritual când ea a devenit locuința Sfântului Spirit – și nimeni nu e plin de cunoașterea lui Dumnezeu decât prin intermediul Mariei, Maica Preasfântă. «Nimeni nu a primit vreun dar, dacă nu a fost prin mijlocirea ta», ne spune Sfântul Gherman al Constantinopolului.

Maica Sfântă este avocata noastră în fața Tronului lui Dumnezeu. (…) Icoana Maicii Sfinte (din zona superioară a Altarului), în care într-o parte a crucii este Maica Domnului și în cealaltă este de obicei Evanghelistul Ioan, este expresia acestei mijlociri constante și continue a Maicii Sfinte în fața Tronului lui Dumnezeu. În fața scaunului de judecată al Tatălui, Maica Sfântă continuă să-și țină brațele ridicate și să ceară ca fiii săi să intre în Împărăția Cerurilor. Maica Sfântă este cea care cere iertare pentru fiii săi. Și, spun unii sfinți, că acest rol al Maicii Sfinte este un fel de rol de vindecare și rol de însănătoșire a ceea ce nu au făcut primii oameni.

Dacă ne aducem aminte de povestea Genezei, atunci când oamenii, Adam și Eva, prin neascultare se îndepărtează de Dumnezeu, Tatăl ceresc îi interoghează, și cei doi în loc să-și ceară iertare, caută să găsească un vinovat sau să dea vina pe altceva. Deci, nu cer iertare. Ori, Maica Sfântă, prin mijlocirea și prin cererea continuă a iertării în fața Tronului lui Dumnezeu este cea care vine să ispășească și să vindece, să schimbe ceea ce primii oameni nu au făcut ca să primească iertarea păcatelor. Și de aceea este o imagine dragă nouă, creștinilor, o imagine reparatoare, vindecătoare, pentru ceea ce s-a întâmplat și folositoare pentru noi, ca să o știm că stă și ține deschisă Poarta Raiului.

Voi încheia oarecum ca un fel de concluzie, cu sugestia, sau cu ceea ce Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, pe care îl cunoaștem cu toții pentru devoțiunea care o avea față de Maica Sfântă – și dânsul ne dă un sfat, ne indică două căi pentru a putea identifica experiența noastră spirituală cu Maria: calea devoțiunilor și calea Sacramentelor. Așadar le las oarecum și eu mai departe, la rândul meu, ca cele două căi prin care, fiecare, întețindu-le, înfrumusețând viața cu ele, trăindu-le într-un mod mai profund de fiecare dată, pot deveni ocazii de a ne apropia de Maica Sfântă, de a păși pe urmele ei, și de a fi, de fiecare dată și cu fiecare pas pe care îl facem, mai aproape de mântuirea noastră. Cristos a Înviat!”



Sursa:eparhiaclujgherla.ro