Duminică, 24 octombrie 2021, Ziua Misiunilor în Biserica Catolică, Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Împreună cu Episcopul eparhial au fost de față pr. Marius Cerghizan, Vicar general, preoți care slujesc la Catedrală, diaconi și subdiaconi. Răspunsurile liturgice le-au oferit studenți ai Seminarului Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.
În cuvântul de învățătură, meditând asupra fragmentului evanghelic al duminicii, cu vindecarea îndrăcitului din Gherasa (Luca 8,26-39), Preasfinția Sa Claudiu a chemat credincioșii să conștientizeze ce înseamnă cu adevărat puterea lui Dumnezeu. A spus: „Dacă pe de o parte vedem puterea teribilă a forței celui rău, vedem și cum, în momentul în care Isus se apropie, această forță teribilă se pune imediat în genunchi”. Și Ierarhul a propus o comparație, punând întrebarea: „O forță de mii de soldați romani înarmați, comparabilă cu puterea legiunii de diavoli din fragmentul evanghelic, cât de mare putere ar trebui să aibă în față ca să abandoneze lupta și să se așeze în genunchi?” Este clar, așadar, a concluzionat Ierarhul, „că cel rău percepe puterea lui Dumnezeu și nu există urmă de rezistență, nu există luptă în fața lui Dumnezeu: cel rău se pune în genunchi și cere milă, îndurare”.
„Iată de ce ne vorbește Evanghelia de această forță întunecată, pentru a ne spune că noi, cei care suntem împreună cu Isus, nu avem de ce să ne temem, fiindcă, în fața lui Isus, o forță teribilă se pune imediat în genunchi, diavolii ascultă de ceea ce le cere Isus. Isus le poruncește să intre în turma de porci și ei intră în turma de porci, instantaneu. Nu există un dialog, o luptă. Cel rău percepe extrem de clar puterea lui Dumnezeu și că nu are nici o putere în fața lui Dumnezeu. Iată de ce Evanghelia ne vorbește despre acest lucru întunecat, pentru a ne spune că nu trebuie să ne temem atunci când suntem împreună cu Isus”.
Episcopul de Cluj-Gherla a îndemnat: „În această zi a Misiunilor, să fim și noi misionari în felul nostru, să dăm mărturie în casa noastră, în lumea în care trăim, despre cât bine ne-a făcut Dumnezeu. De cele mai multe ori ni se pare că binele ar trebui să fie ceva extraordinar și nu ne dăm seama de faptul că vedem lumina acestei lumi, că putem să ne mișcăm, că suntem sănătoși, că putem veni la biserică, că avem o familie. De multe ori aceste lucruri nu le luăm în considerare, dar totul este un dar al lui Dumnezeu în viața noastră. Faptul că respirăm este un dar al lui Dumnezeu. Și atunci să ne gândim că am ajuns în acest moment al vieții noastre, că suntem astăzi aici prin mila lui Dumnezeu. Să dăm mărire lui Dumnezeu, să spunem tuturor cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu. Viața noastră să fie o viață de lumină, iubiți credincioși!”
La încheierea Sfintei Liturghii a fost citit mesajul dat la Blaj, la 22 octombrie 2021, de către Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care credincioșii sunt chemați la rugăciune „pentru cei suferinzi, dar și pentru cei care, prin misiunea lor, își expun sănătatea cu devotament și compasiune față de semeni”. Ca urmare, duminică, 24 octombrie 2021, a fost și o zi dedicată rugăciunii de invocare a îndurării lui Dumnezeu pentru ca pandemia să înceteze. Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian: aici.