Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anunț: Excelența Sa Borys Gudziak la Catedrala greco-catolică din Cluj

 
Anunț: Excelența Sa Borys Gudziak la Catedrala greco-catolică din Cluj
  • 05 Sep 2022
  • 1419

Excelența Sa Borys Gudziak, Arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene de Philadelphia, la Catedrala greco-catolică din Cluj

Preasfinția Sa Claudiu invită credincioșii marți, 6 septembrie 2022, la o celebrare solemnă a Sfintei Liturghii arhierești în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, cu participarea unui distins oaspete din Biserica Greco-Catolică Ucraineană: Excelența Sa Borys Gudziak, Arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene de Philadelphia (SUA).

Arhiepiscopul Borys Gudziak – date biografice

IPS Borys Gudziak s-a născut în 24 noiembrie 1960 în Syracuse, New York, fiind fiu al unor imigranți din Ucraina. A obținut o diplomă de licență în filosofie și biologie la Universitatea Syracuse, în 1980, și apoi a studiat la Roma, în cercul Patriarhului Josyf Slipyj. A obținut o diplomă în teologie la Universitatea Pontificală Urbaniana în 1983 și apoi s-a întors în America pentru un doctorat în istoria culturii slave și bizantine, la Universitatea Harvard, pe care l-a susținut cu succes în 1992. În 1995, a obținut o licență în studii creștine orientale la Institutul Pontifical Oriental. În 1992, s-a mutat la Lviv, unde a fondat și a condus, între 1992 și 2002, Institutul de Istorie Bisericească. În 1993, a fost numit președinte al Comisiei de Reînnoire a Academiei Teologice din Lviv. Din 1995 până în 2000, a fost vice-rector al Academiei Teologice din Lviv, apoi rector din 2000 până în 2002. În acel an a devenit rector al Universității Catolice Ucrainene – fondată pe baza Academiei -, iar în 2013 președintele acesteia.

Borys Gudziak a fost hirotonit preot la 26 noiembrie 1998. În 2012 a fost numit Episcop al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene din Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg și Elveția. Arhiepiscopul Borys este, de asemenea, membru al Sinodului Permanent al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene și conduce Departamentul pentru Relații Externe al Bisericii. În 2016, cu ajutorul unor consultanți americani cu experiență în administrația bisericească și în afaceri, Arhiepiscopul Borys a lansat un program de planificare pastorală strategică, pentru a crea o viziune pentru activitatea și creșterea Eparhiei, a crescut numărul de preoți și parohii, a stabilit un nou model financiar pentru sustenabilitatea Eparhiei și a implicat pe scară largă laicii. În 18 februarie 2019 a fost numit Arhiepiscop Mitropolit de Philadelphia (Pennsylvania, SUA), al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, ceremonia oficială de intronizare având loc în 4 iunie 2019, în Catedrala catolică ucraineană a Neprihănitei Zămisliri, din Philadelphia. A devenit astfel cel de-al șaptelea Arhiepiscop Mitropolit al Arhieparhiei de Philadelphia a Bisericii Greco-Catolice Ucrainene.

Arhiepiscopul Borys a primit numeroase premii și distincții. În 2015 a devenit Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție din Franța. În 2016 a primit Premiul Jan Nowak-Jeziorański, în Wroclaw, Polonia, în semn de recunoaștere a activității sale în modelarea societății civile din Europa Centrală și de Est. În 2018 a primit un doctorat onorific din partea Universității Syracuse și un premiu literar din partea filialei ucrainene a PEN International. În iunie 2019, Arhiepiscopul Borys a primit Premiul Notre Dame din partea Universității Notre Dame. El călătorește în întreaga lume cu prelegeri și conferințe pe teme legate de teologie, istorie, spiritualitate, educație, societate și provocările actuale din Ucraina.

Vorbește limbile engleză, ucraineană, italiană, poloneză, franceză, rusă și germană. Arhiepiscopul Gudziak este autorul mai multor lucrări științifice, printre care o teză de doctorat despre istoria Bisericii din secolul al XVI-lea, publicată la Harvard University Press în 1998, precum și numeroase articole în reviste academice europene și nord-americane. A scris, de asemenea, articole în reviste populare, ziare, comentarii pe teme politice, culturale și religioase, luări de poziție cu privire la programele academice și reforma educațională, precum și introduceri la publicații academice și spirituale. Arhiepiscopul Borys se numără printre autorii cărții „A Pope Francis Lexicon”, publicată la Liturgical Press în 2017, și ai unei colecții de eseuri despre viitorul Europei. Continuă să fie membru activ al organizației de cercetași ucraineni „Plast” și conduce consiliului de supervizare al acesteia. Arhiepiscopul Borys Gudziak este cetățean de onoare al orașului Lviv.

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro