Nu sunteți primii care pun această întrebare
De Guilherme Zapparoli
Știm cu toții fraza celebră „Puterea rugăciunii poate schimba totul“, dar v-ați întrebat vreodată dacă rugăciunea este capabilă să schimbe voia lui Dumnezeu? Prin cererile și rugăciunile noastre, Dumnezeu va schimba voia Lui? Este posibil ca noi creaturile să schimbăm voința Creatorului?
Dacă v-ați confruntat cu această întrebare să știți că nu sunteți primii. Sfântul Toma de Aquino, un mare sfânt și doctor al Bisericii, a dezbătut deja această intrebare. În Summa Theologică, articolul 2, problema 83, partea a II-a, în care el vorbește în mod specific de rugăciune, ne dă răspunsul la această întrebare, care este pusă în acest fel: „Rugăciunea poate îndupleca spiritul căruia ne rugăm pentru a face ceea ce-i cerem? Spiritul lui Dumnezeu care este de neschimbat și inflexibil, în conformitate cu ceea ce spune Scriptura - „Dar marele învingător în Israel nu va ierta și nici nu se va pleca pentru pocăință“ - și atunci de ce să ne mai rugăm lui Dumnezeu.
Care este sensul rugăciunii?
Dacă nu-l putem îndupleca pe Dumnezeu, căruia ne rugăm, atunci care este sensul rugăciunii? Ce rost are să-i mai cerem ceva dacă nu vom obține ceea ce ne dorim, văzând că Dumnezeu nu se va supune voinței noastre? Noi oamenii nu ne roagăm pentru a-i schimba voia lui Dumnezeu, dimpotrivă, ne rugăm pentru a împlini ceea ce El ne-a dat, dar vom reuși numai prin rugăciune.
Este ceva de genul: Dumnezeu mi-a dat un cadou, dar este de cealaltă parte a drumului. Pentru ca eu să intru în posesia acelui dar trebuie să traversez. Dacă rămân de partea aceasta a drumului nu o să-l am. Prin aceasta înțelegem că Dumnezeu ne-a dat un dar și modul în care-l vom obține este prin rugăciune. Dacă nu traversez nu o să am cadoul; dacă nu mă rog nu voi lua darul. Cel mai interesant lucru este să știi că Dumnezeu ți-a dat deja acel cadou. Nu mi-l va da abia când ajung pe cealaltă parte, este deja al meu, dar eu nu-l voi avea dacă rămân pe partea drumului pe care sunt și nu traversez.
Rugăciunea ne schimbă
Noi nu ne rugăm pentru a schimba voia lui Dumnezeu, ci pentru ca rugăciunea să ne schimbe. Prin rugăciune, și doar prin rugăciune, vom înțelege care este voința lui Dumnezeu pentru viața noastră. Pentru aceasta trebuie să avem o viață de rugăciune, pentru că doar prin ea vom intra în armonie cu voia Domnului. Este viața noastră de rugăciune (intimitatea cu Dumnezeu), care modelează inima noastră după inima lui Dumnezeu. Rugăciunea este de mai multe feluri:. Rugăciunea de mijlocire, de cerere, de mulțumire, de laudă adusă lui Dumnezeu ... Toate ne aduc mai aproape de inima lui Dumnezeu.
Deci, să nu ne oprim din a cere, să nu ne oprim din rugăciune, gândindu-ne că rugăciunea nu are niciun efect deoarece nu vom schimba voia lui Dumnezeu. Dimpotrivă, rugați-vă mai mult, pentru că este rugăciunea cea care ne va schimba. Ceea ce contează este: convertirea noastră de zi cu zi, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu.
Traducere: ACC
Sursa:aleteia.it