Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie celebrată de PS Claudiu în parohia din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca. Numirea a doi noi preoți

 
FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie celebrată de PS Claudiu în parohia din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca. Numirea a doi noi preoți
  • 02 Iun 2021
  • 2553

Sărbătoarea Fericiților Episcopi martiri greco-catolici a fost celebrată, pentru a doua oară, la 2 iunie 2021, în întreaga Biserică Română Unită. Și în Eparhia de Cluj-Gherla, bisericile și mănăstirile au îmbrăcat haina luminii în această zi ce pune în fața ochilor sufletelor modelul mărturiei creștine – prin cei șapte Episcopi care veghează în Cer asupra Bisericii luptătoare încă pe pământ. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie în biserica închinată Preasfintei Fecioare Maria din cart. Grigorescu, Cluj-Napoca.

La masa Altarului s-au mai aflat Mons. Marius Cerghizan, Vicar general, pr. Virgil Florian, preot din generația mărturisitorilor credinței, preoții acestei parohii: pr. Marius Popa și pr. Claudiu Tuțu, alți preoți și diaconi. Au participat numeroși credincioși, s-a evidențiat prezența Reuniunii Mariane – cu președinta Monica Culea, asociație cu o activitate bogată în această parohie. De asemenea, au luat parte la celebrare surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare cu Maica Veridiana, superioară provincială. S-a intrat în biserică în procesiune, Episcopul purtând cu emoție, cum a mărturisit, relicvariu cu moaștele Fericitului Iuliu Hossu, Arhiereul de Gherla și de Cluj-Gherla care a fost un om al timpului său, personalitate ilustră, trăitor desăvârșit al credinței – cel ce în fața oricăror ispitiri răspundea: “credința noastră este viața noastră”, far călăuzitor a multor generații, până azi și mai departe însoțitor al Bisericii Unite pe drumul său prin timp.

Celebrarea a inclus un anunț important pentru această parohie clujeană, prin numirea aici, alături de pr. Marius Popa, a doi preoți tineri, pr. Gabriel Dumitru Manu și a pr. Gyozo-Edmund Dujardi și prin chemarea vicarului parohial care a slujit aici de peste un an, pr. Claudiu Tuțu, la o altă misiune în cadrul Eparhiei. A fost un moment de salut și prezentare a noilor preoți, precum și de bun-rămas, cu încredere în Domnul și recunoștință, a părintelui vicar parohial.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a atenționat că, la fel ca în perioada de persecuție a Bisericii, și în acest timp pe care îl trăim, suntem chemați să dăm mărturie, o mărturie asemenea mărturiei Sfântului Petru “care la urmă a dat mărturia dragostei”, o mărturie care se învață “privind la viețile Fericiților Episcopi martiri”, o mărturie care include crucea, dar care poate fi adusă și oferită Domnului, întotdeauna, cu iubire. “Episcopii noștri au trăit crucea pe urmele lui Isus și au fost chemați sa dea mărturie cu prețul vieții. Suntem chemați astăzi să dăm mărturie la fel, în fiecare zi, prin viața noastră, să dăm mărturia vieții noastre”. Iar cel care ne privește “să înțeleagă ceva din misterul mântuirii”. De aceea, a arătat, “sărbătoarea de astăzi e una care ne interpelează”, pentru a înțelege chemarea lui Dumnezeu pentru noi în societatea și lumea în care trăim, într-o Europă în care mărturisirea credinței poate fi un risc, o posibilitatea de a ni se cere și azi jertfa supremă. “Avem de dat mărturie fiecare la locul nostru. Există o lume în schimbare, suntem într-o Europă care se schimbă, în care s-a întâmplat ca o procesiune pașnică a creștinilor să fie agresată (recent, la Paris)”, a subliniat Preasfinția Sa. Nu este însă important să cunoaștem viitorul și mersul lumii, ci “să credem în Acela care a fost lângă Episcopii noștri martiri. Dacă citim mărturiile lor, ei vorbesc de bucuria prezenței lui Isus în mijlocul lor, chiar și în închisoare. Nu neagă durerea, suferința, dar vorbesc de o prezență tainică a lui Isus în mijlocul lor.” De aceea, “suntem chemați să intrăm în temnițele sufletului nostru, acolo unde există suferință, lanțuri, să știm să chemăm prezența lui Isus”.

La încheierea celebrării liturgice a fost prezentat albumul “Mică Romă, Papa te salută!”, album apărut în acest an, la Blaj, la Editura “Buna Vestire”, cu sprijinul Asociației Ecomunio-Lumina Evangheliei, o evocare în imagini reprezentative a vizitei istorice a Sfântului Părinte la Blaj. Totodată, pr. Alin Cîndea și un grup de tineri voluntari, care s-au aflat pe Câmpia Libertății din Blaj la 2 iunie 2019, au venit din Beclean pentru a da o mărturie despre acele momente. Pr. Alin și tânărul Andrei au rostit câte un cuvânt despre bucuria și intensitatea trăirii evenimentului istoric, de neuitat. La încheiere, tot în procesiune, moaștele Fericitului Episcop au fost purtate la un altar lateral din clădirea bisericii, unde preoții și credincioșii au fost invitați să se roage și să venereze, fiecare, sfânta relicvă purtătoare de dumnezeiască lumină a Fericitului Episcop Iuliu Hossu, Părinte ocrotitor în mod special al Eparhiei pe care a păstorit-o cu atât de multă dragoste, până la moartea de martir.

A fost salutată de către Preasfinția Sa Claudiu prezența, la această celebrare liturgică, a strănepotului Episcopului Iuliu Hossu, ing. Iuliu Hossu cu soția sa, Elena, care au venit cu venerație în această zi, la fel cum au mers la Blaj în 2 iunie 2019, să primească binecuvântarea Fericitului Arhiereu și să se roage în fața binecuvântatei relicve.

Foto: aici
Predica (video): aici

imagine

imagine

imagine

 
 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro