Faptul că credința poate face diferența în viața cu cuplu nu este cu siguranță un concept nou în contextul creștin. Cunoaște bine acest lucru oricine a participat la un curs de pregătire la căsătorie sau, cel puțin o dată, a ascultat la una dintre frumoasele mărturii ale familiilor devotate, care din când în când ne sunt propuse.
Una dintre cele mai recente cercetări ale psihologilor Frank D. Fincham și Ross W. May, publicată în revista The Journal of Positive Psychology demonstrează faptul că credința are o importanță majoră pentru o relație fericită. Cei doi au studiat 95 de cupluri căsătorite - în principal creștine, cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, căsătorite de cel puțin un an și cu activitate în diferite domenii (biserici, magazine, biblioteci, spălătorii) - cu scopul de a observa și a compara legătura dintre gratitudinea generalizată și rugăciunile de mulțumire cu rol de a satisface relația.
Rezultatul: lauda și mulțumirea adusă lui Dumnezeu ajută cuplul. Cu cât cuplul aduce mai multe mulțumiri lui Dumnezeu, cu atât beneficiile vor fi mai mari.
De ce acest lucru? În încercarea de a formula să spunem așa o formulare laică, Fincham și May susțin faptul că a fi foarte recunoscători lui Dumnezeu, implică atât un angajament mai mare față de căsătorie, cât și o interpretare a incapacității de a onora o astfel de uniune ca un fel de lipsă de respect față de Dumnezeu și de darurile Sale. Și toate acestea, concluzionează cei doi psihologi, nu pot duce decât la un ajutor pentru bunăstarea cuplului. Ceea ce, deși surprinzător în anumite privințe, pare credibil la o privire mai atentă. De ce pare credibilă? Deoarece pe lângă învățătura morală a Bisericii și Fincham și May confirmă că diferența într-o relație este făcută întotdeauna de credință.
Traducere: LNU