Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un jubileul dedicat Sfântului Gabriel al Maicii Îndurerate: mesaj al Papei Francisc

 
Un jubileul dedicat Sfântului Gabriel al Maicii Îndurerate: mesaj al Papei Francisc
  • 01 Mar 2021
  • 1317

La o sută de ani de la canonizarea Sfântului Gabriel al Maicii Îndurerate, co-patron al tinerilor, papa Francisc a transmis o scrisoare în contextul manifestărilor jubiliare organizate la sanctuarul dedicat îndrăgitului și tânărului Sfânt din centrul Italiei. Fost elev la Frații Școlilor Creștine, Gabriel a intrat în rândul Părinților Pasioniști și a murit în 1862 la doar 24 de ani. Jubileul canonizării se desfășoară în perioada 27 februarie 2021 – 27 februarie 2022 și este însoțit de darul indulgenței plenare.

Papa Francisc a transmis sâmbătă, 27 februarie a.c., un mesaj special cu ocazia împlinirii a o sută de ani de când Benedict al XV-lea l-a canonizat pe Sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate. Fost elev la Frații Școlilor Creștine din Italia, îndrăgitul Sfânt a intrat în Ordinul Părinților Pasioniști și a murit pe 27 februarie 1862, la vârsta de 24 de ani. La centenarul canonizării, a fost organizat un jubileu, cu deschiderea Porții Sfinte la sanctuarul care poartă numele acestui Sfânt, patron al tinerilor catolici italieni, ”mărturisitor exemplar al Evangheliei și mijlocitor la Dumnezeu”.

”Tânăr al timpului său”, scrie papa în mesaj, Gabriel era ”plin de viață și de entuziasm, însuflețit de o dorință de plinătate care îl mâna dincolo de realitățile mundane și efemere pentru a se refugia în Cristos. Chiar și astăzi, el invită tinerii să recunoască în adâncul lor dorința de viață și de îndeplinire care nu poate să facă abstracție de căutarea lui Dumnezeu, de întâlnirea cu Cuvântul său pe care să-și ancoreze existența, și de slujirea fraților, mai ales a celor mai vulnerabili”.

”Prin viața sa, scurtă dar intensă, a lăsat o amprentă care continuă în toată eficacitatea ei”, remarcă în scrisoare papa Francisc. ”Fie ca exemplul acestui tânăr călugăr pasionist, puternic în credință, statornic în speranță și înflăcărat în caritate”, este urarea papei, ”să călăuzească drumul persoanelor consacrate și al credincioșilor laici în tensiunea de iubire față de Dumnezeu și de aproapele”.

”În mod special în acest timp de urgență sanitară, dar și de fragilitate economică și socială”, mai spune papa Francisc, ”este necesar ca discipolii Domnului să devină tot mai mult instrumente de comuniune și fraternitate, lărgind către ceilalți caritatea lui Cristos și iradiind-o prin atitudini concrete de apropiere, blândețe și dăruire”. 

Tuturor celor care iau parte la inițiativele organizate cu ocazia acestui an jubiliar, papa Francisc le transmite binecuvântarea apostolică, însoțită de urarea de ”a-L redescoperi pe Domnul, văzându-L pe chipul fiecărui frate și al fiecărei surori, cărora să le ofere consolare și speranță”.

Scrisoarea papei a fost adresată în mod oficial episcopului diecezei de Teramo, mons. Lorenzo Leuzzi, care a deschis celebrările jubiliare sâmbătă, 27 februarie 2021 – comemorarea liturgică a Sf. Gabriel al Maicii Îndurerate – la sanctuarul din localitatea Isola del Gran Sasso, în regiunea Abruzzo.

Tânărul Sfânt, co-patron al Acțiunii Catolice, al studenților și tinerilor italieni, a fost canonizat pe 13 mai 1920 de papa Benedict al XV-lea, astfel că jubileul canonizării ar fi trebuit să aibă loc anul trecut. Contextul pandemic a dus, însă, la amânarea manifestărilor, care se vor desfășura până în 27 februarie 2022.

Jubileul are ca temă generală ”Împreună cu tinerii, protagoniști în istorie”. Cei care participă, fizic sau spiritual, la manifestările jubiliare pot dobândi indulgența plenară îndeplinind condițiile cunoscute pentru această practică spirituală.

 Sursa:vaticannews.va/ro