Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sărbătoare în cadrul Institutului Teologic din Blaj

 
Sărbătoare în cadrul Institutului Teologic din Blaj
  • 31 Mar 2013
  • 10384

Hirotesiri de ipodiaconi şi lectori în Catedrala blăjeană


După sărbătorirea hramului Institutului Teologic Greco-Catolic “Bunavestire” din Blaj la data de 25 martie a.c., iată că la o săptămână, în data de duminică 31 martie, o nouă sărbătoare marchează viaţa şi itinerarul formativ al celor care se pregătesc pentru preoţie.
Astfel, în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala Arhiepiscopală din Blaj, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureşan şi prin punerea mâinilor Preasfinţitului Claudiu, Episcopul Curiei, a avut loc hirotesirea întru primirea treptei ipodiaconatului a trei studenţi teologi din anul IV, respectiv Bălaj Marinel, Oltean Cătălin, Tăbăcariu Cristian şi a absolventul Colegiului Pio Romeno din Roma, Rus Aurel-Vasile. În acelaşi timp studenţii anului III au primit treapta minoră a lectoratului: Borza Marius, Ciulea Ovidiu, Cristea Daniel, Dumitraş Şetfan, Mădăraşi Ştefan, Răchiţan Nicolae şi Rus Liviu. Într-o atmosferă de sărbătoare, cu prezenţa multor preoţi parohi ai celor hirotesiţi şi înconjuraţi de cei dragi, neo-hirotesiţii au primit treptele ca pregătire, pe drumul spre preoţie, treapta lectoratului însemnând abilitarea citirii lecturilor din Sfânta Scriptură sau a textelor liturgice, iar treapta ipodiaconatului conferind demnitatea de a fi de ajutor episcopului şi preoţilor în pregătirea celebrărilor liturgice.
Sărbătoarea hirotesirilor din acest an ne dă speranţă: admiterea tinerilor la treptele inferioare ale preoţiei înseamnă că Biserica este mereu tânără, că Institutul Teologic din Blaj pregăteşte şi formează neîncetat şi cu competenţă, noi şi noi slujitori în via Domnului şi că toţi suntem chemaţi să nădăjduim în aceste timpuri grele pe care le traversăm, stiind că Domnul e tot timpul, chiar dacă în mod misterios lângă Biserica sa.
Să le dea Dumnezeu noilor hirotesiţi o viaţă sfântă, curată, mult zel şi râvnă pentru suflete, pe calea pe care vor merge de acum înainte până la primirea preoţiei.
 
Rus Aurel-Vasile