În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 13 septembrie 2020, Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii Arhierești. Prima dintre acestea a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, și a fost transmisă în intervalul orar 08.45-10.00 de TVR3 și online de Radio Blaj TV.
O a doua Sfântă Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, a fost transmisă de Maria TV și online de Radio Blaj TV, cu începere de la ora 10.00.
Evanghelia duminicii, din capitolul 3 de la Sfântul Evanghelist Ioan, face parte din dialogul pe care îl are Isus cu Nicodim, a spus Preasfinția Sa Claudiu. Nicodim, partea aleșilor poporului lui Israel, simte că Isus are ceva ce lui îi lipsește. Se apropie noaptea de El pentru a primi lumină. Toți suntem în noapte, a continuat Preasfinția Sa, până când Isus, Cuvântul lui Dumnezeu ne luminează. Isus îi vorbește lui Nicodim despre o naștere, a doua naștere, o naștere spirituală. Nașterea despre care vorbește Isus, Nicodim nu o poate înțelege.
Noi ne naștem cu adevărat atunci când suntem iubiți de Dumnezeu, iar Crucea Mântuitorului este expresia cea mai înaltă a iubirii lui Dumnezeu pentru noi. Noi ne naștem la picioarele Crucii, acolo o primim pe Maica Sfântă ca pe Maica noastră.
Isus folosește simbolul șarpelui ridicat de Moise în deșert pentru a vorbi de Crucea Sa. Noi, oamenii am fost mușcați de șarpele necredinței încă din grădina Raiului. Acolo a început acest venin care ne otrăvește și astăzi. Împreună cu Adam și Eva am ascultat glasul șarpelui și ne-am îndreptat privirea spre el și nu spre Dumnezeu. Prin veninul neîncrederii pe care ni l-a injectat cel rău ne transmite că Dumnezeu este rivalul nostru și vrea să ne limiteze. În fața Crucii Fiului ridicată de Dumnezeu, acest venin dispare.
De aceea, a încheiat Preasfinția Sa Claudiu, cei care privim la Crucea Mântuitorului ne eliberăm de acest venin și nu mai murim în veac, fiindcă suntem conștienți de iubirea lui Dumnezeu pentru noi.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este mai înainte de toate înălțarea Sfintei Cruci în sufletele noastre. Faptul că suntem creștini și am fost botezați în iubirea Sfintei Treimi însemnă că ne-am născut din nou, ne-am născut cu adevărat.
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, a spus Preasfinția Sa Cristian în cadrul celei de-a doua celebrări, suntem chemați să ne ridicăm cugetul și privirea către Domnul Isus cel Răstignit.
Dumnezeu iubește mult lumea și pentru aceasta L-a încredințat lumii pe Unicul Său Fiu pentru ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viață veșnică. Suntem și noi chemați să îl primim în viața noastră pe Isus, Mesia, Mântuitorul neamului omenesc. Toate acțiunile și faptele noastre vor fi binecuvântate și împlinite doar în lumina credinței în Fiul lui Dumnezeu. Fiindcă Dumnezeu și-a trimis Fiul în lume nu pentru a o osândi, ci ca prin El lumea să se mântuiască.
În zilele noastre ni se propun mulți salvatori, realități sau persoane care susțin că au o soluție la problemele noastre. Toate aceste propuneri surogat, a afirmat Preasfinția Sa, nu sunt decât niște iluzii, deoarece nu își găsesc rădăcina în adevăratul Adevăr, în adevărata pace și adevărata armonie pe care numai Dumnezeu poate să ni le dăruiască.
Evanghelia de astăzi, a încheiat Preasfinția Sa, ne invită să privim la Crucea Domnului. Precum Moise a înălțat șarpele în pustie așa trebuia să se înalțe și Fiul Omului. De multe ori și noi trebuie să fim răstigniți pe crucea orgoliului nostru și pe crucea necuviinței noastre. Trebuie să lepădăm pornirile noastre rele pentru a putea fi înălțați asemenea lui Isus, Fiul Mariei.
Să privim și noi cu încredere la Cel Răstignit, asemenea celor care au privit la șarpele de aramă înălțat de Moise și s-au vindecat. Să-I cerem vindecare, ajutor și pace pentru sufletele noastre.
Biroul Arhieparhial de Presă