"Dragi tineri reuniţi cu prilejul celei de-a 42-a întâlniri europene promovată de Comunitatea din Taizé, în acest an vă aflaţi aici, în Polonia, patria sfântului Ioan Paul al II-lea. Succesorul său, papa Francisc, vă însoţeşte cu rugăciunea şi vă încurajează să aprofundaţi, împreună cu creştinii din Polonia, tema pe care aţi ales-o pentru această întâlnire de la Wrocław: Mereu în mişcare, dar niciodată dezrădăcinaţi."
Astfel începe Mesajul semnat de cardinalul Secretar de Stat, Pietro Parolin, adresat participanţilor la cea de-a 42-a ediţie a Întâlnirii europene a tinerilor – numită Pelerinajul încrederii pe pământ, organizată anual de comunitatea din Taizé. La întâlnirea din acest an, cu desfăşurare între 28 decembrie şi 1 ianuarie, participă circa 15 mii de tineri, inclusiv din România.
"Polonia" – se spune în continuarea Mesajului - "îşi adânceşte rădăcinile în credinţă; aceste rădăcini au permis acestui popor să reziste în faţa marilor încercări, când speranţele se spulberau. Veţi descoperi că aveţi multe de învăţat de la cei care i-au rămas fideli lui Cristos când tentaţia ar fi fost aceea de a ceda în faţa unei soluţii facile. Aceşti creştini au îndrăznit să creadă într-un alt viitor."
Participanţii la întâlnirea europeană promovată de Comunitatea din Taizé sunt îndemnaţi să descopere împreună până la ce punct înrădăcinarea în credinţă îi cheamă şi îi pregăteşte să meargă spre ceilalţi, să răspundă "la noile provocări ale societăţii noastre, mai ales la pericolele care pândesc casa noastră comună". "Rădăcinile nu sunt ancore care ne leagă de alte timpuri şi ne împiedică să ne integrăm în lumea de azi […] Dimpotrivă, ele sunt o ancoră care ne permite să creştem şi să răspundem la noile provocări", se spune în continuarea Mesajului, citându-se Exortaţia apostolică post-sinodală a papei Francisc "Christus vivit" (Cristos este viu) dedicată tinerilor.