Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vizita Papei în R. Coreea. Sfânta Liturghie de la încheierea Zilei Asiatice a Tinerilor

 
Vizita Papei în R. Coreea. Sfânta Liturghie de la încheierea Zilei Asiatice a Tinerilor
  • 18 Aug 2014
  • 3696
Duminică, 17 august, a patra și penultima zi a călătoriei apostolice efectuată de Papa Francisc în R. Coreea, Sfântul Părinte a avut o importantă întâlnire cu reprezentanții episcopatului catolic din Asia, la sanctuarul de la Haemi, la aproximativ 100 de km de Seul. Au luat parte sute de episcopi din Asia, însoțiți de cardinalul indian Oswald Gracias, arhiepiscop de Mumbay și președinte al Federației Conferințelor Episcopale din Asia. Întâlnirea Papei cu episcopii asiatici a început cu rugăciunea canonică a Orei a Treia și s-a încheiat cu rugăciunea ”Angelus”. Amplasat în dieceza de Daejeon, sanctuarul de la Haemi poate fi numit ”Sanctuarul martirului necunoscut”, din moment ce încă nu este cunoscută identitatea celor mai mulți din cei 132 de martiri torturați și uciși în acest loc.

După prânzul și odihna de la reședința sanctuarului, Papa Francisc a rămas în preajma locului de pelerinaj, unde la ora locală 16.30 a prezidat Sfânta Liturghie de încheiere a celei de a VI-a Zi Asiatice a Tinerilor. Celebrarea euharistică a avut loc în piața Castelului Haemi. Construit în 1421 ca fortăreață de apărare în fața piraților, castelul a devenit în 1490 un important centru militar, dotat cu mai multe cazărmi și încăperi de detenție. Este și motivul pentru care în timpul persecuțiilor anticreștine din secolul al XIX-lea castelul a devenit loc de închisoare și suferințe cumplite pentru aproape trei mii de creștini. În prezent, perimetrul zidurilor este de aproape doi kilometri iar piața din interiorul zidurilor poate cuprinde până la 200 de mii de persoane.

Sfânta Liturghie s-a celebrat în limba latină și în diferite limbi asiatice, cu lecturile și rugăciunile de la Duminica a XX-a din ritul roman sau latin.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, cardinalul Oswald Gracias a anunțat țara care va găzdui următoarea Zi Asiatică a Tinerilor: Indonezia, în 2017.

Intensă, predica Papei Francisc de la Sfânta Liturghie, pronunțată integral în limba engleză:
• ”Dragi tineri prieteni, «Gloria martirilor strălucește asupra voastră!». Aceste cuvinte, care fac parte din tema celei de a Șasea Zi Asiatică a Tinerilor, ne consolează pe noi toți și ne dau tărie. (…) Cealaltă parte a temei pentru această Zi - «Tineret al Asiei, ridică-te!» - vă vorbește de o îndatorire, de o responsabilitate.

Să considerăm pentru un moment pe fiecare din aceste cuvinte. Mai întâi de toate, expresia «al Asiei». V-ați adunat aici, în Coreea, din toate părțile Asiei. Fiecare dintre voi are un loc și un context propriu în care sunteți chemați să oglindiți iubirea lui Dumnezeu. Continentul asiatic, impregnat de bogate tradiții filosofice și religioase, rămâne o mare frontieră pentru mărturia voastră față de Cristos, «calea, adevărul și viața» (Ioan 14,6). Ca tineri care nu doar trăiesc în Asia, dar sunteți fii și fiice ale acestui mare continent, aveți dreptul și îndatorirea de a lua parte pe deplin la viața societăților voastre. Nu vă fie teamă să duceți înțelepciunea credinței în orice domeniu al vieții sociale!”.

• ”Revenind la tema Zilei, să ne gândim la cuvântul «tineret». Voi și prietenii voștri sunteți plini de optimism, de energie și de bună voință, tipice acestui anotimp al vieții voastre. Lăsați ca Cristos să transforme optimismul vostru natural în speranță creștină, energia voastră în virtuți morale, bună voința voastră în iubire genuină care știe să se jertfească! Acesta este drumul pe care sunteți chemați să-l parcurgeți. Acesta este drumul pentru a învinge tot ceea ce pune în pericol speranța, virtutea și iubirea în viața voastră și în cultura voastră. În acest fel, tinerețea voastră va fi un dar oferit lui Isus și lumii”.

• ”În fine, a treia parte din tema acestei Zile: «Ridică-te!». Acest cuvânt vorbește de o responsabilitate pe care Domnul o încredințează vouă. Este datoria de a fi vigilenți pentru a nu lăsa ca presiunile, ispitele și păcatele noastre sau ale altora să amorțească sensibilitatea noastră față de frumusețea sfințeniei, față de bucuria Evangheliei. Psalmul responsorial de astăzi ne îndeamnă în continuu să «fim bucuroși și să cântăm cu bucurie». Nimeni, dacă este adormit, nu poate să cânte, să danseze, să se bucure. Nu e bine când văd tineri care sunt adormiți. Nu! Ridică-te! Mergi, mergi! Mergi înainte! Dragi tineri, «Dumnezeu, Dumnezeul nostru, ne-a binecuvântat» (Ps 67). De la El am «dobândit milostivire» (Rm 11,30). Cu certitudinea iubirii lui Dumnezeu, mergeți în lume, astfel încât «datorită milostivirii pe care ați primit-o» (v. 31), prietenii voștri, colegii de muncă, conaționalii și orice persoană de pe acest mare continent «să obțină și ei milostivirea» (v. 31). Prin această milostivire, noi am fost mântuiți.

Dragi tineri din Asia, vă doresc ca, uniți cu Cristos și Biserica, să mergeți pe această cale care cu siguranță vă va copleși de bucurie. Și acum, în timp ce ne apropiem de masa Euharistiei, să ne adresăm Mariei, Maica noastră, care l-a dat lumii pe Isus. Da, Maica noastră, Marie, noi vrem să-l primim pe Isus; cu iubirea ta de mamă, ajută-ne să-L ducem la ceilalți, să-L slujim cu fidelitate și să-L cinstim în tot timpul și în tot locul, în această țară și în toată Asia. Amin. Tineret al Asiei, ridică-te!”.

După celebrarea Sfintei Liturghii, Papa s-a întors la nunțiatura apostolică din Seul cu trenul, și nu cu elicopterul, cum era prevăzut inițial.

În fine, din programul de luni a călătoriei sale apostolice în Coreea, menționăm Sfânta Liturghie pentru pace și reconciliere în Coreea, celebrată în catedrala din Seul. La ora locală 13, ceremonia simplă de rămas bun și întoarcerea la Roma, unde sosirea este prevăzută în aceeași zi, la ora locală 18.00.



Sursa:ro.radiovaticana.va