Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Familia e bine dacă folosește zilnic cuvintele ”Îmi dai voie? Mulțumesc! Iartă-mă!”

 
Papa Francisc: Familia e bine dacă folosește zilnic cuvintele ”Îmi dai voie? Mulțumesc! Iartă-mă!”
  • 27 Dec 2020
  • 1931

Duminică, 27 decembrie 2020, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului. Din cauza restricțiilor pandemice, rugăciunea a fost recitată fără obișnuita participare a romanilor și pelerinilor în Piața San Pietro. Alocuțiunea papei din Duminica Sfintei Familii a fost dedicată unei inițiative speciale: Anul ”Familia Amoris Laetitia”. Pontiful a subliniat că o familie merge bine în viață dacă folosește zilnic trei expresii: ”Îmi dai voie? Mulțumesc! Iartă-mă!”.

Cu anunțul privind un An pastoral special dedicat familiei,o meditație despre modelul de viață al Sfintei Familii de la Nazaret și un gând special pentru familiile medicilor în acest timp de pandemie, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” duminică, 27 decembrie 2020, când Biserica catolică marchează anual Duminica Sfintei Familii.

Din cauza restricțiilor sanitare impuse de autorități pentru a contrasta răspândirea pandemiei de Covid-19, rugăciunea îndrăgitului antifon marial a fost condusă în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului, în timp ce Piața San Pietro era fără obișnuita prezență a romanilor și pelerinilor în jurul Ieslei și Bradului de Crăciun.  

Vă oferim aici în traducerea noastră de lucru alocuțiunea papei Francisc:

«La câteva zile după Crăciun, liturgia ne invită să ne păstrăm privirea asupra Sfintei Familii a lui Isus, Maria și Iosif. Este frumos să reflectăm asupra faptului că Fiul lui Dumnezeu a vrut să aibă nevoie, ca toți copiii, de căldura unei familii. Tocmai de aceea, pentru că este familia lui Isus, familia din Nazaret este familia – model în care toate familiile lumii pot găsi punctul lor sigur de referință și o inspirație sigură. La Nazaret a înmugurit primăvara vieții umane a Fiului lui Dumnezeu în momentul în care el a fost zămislit prin lucrarea Duhului Sfânt în sânul feciorelnic al Mariei. Între zidurile primitoare ale Casei din Nazaret s-a desfășurat în bucurie copilăria lui Isus, înconjurat de grijile materne ale Mariei și de ocrotirea lui Iosif, în care Isus a putut să vadă blândețea lui Dumnezeu (cf. Scris. Ap. Patris corde, 2).

După pilda Sacrei Familii, suntem chemați să redescoperim valoarea educativă a nucleului familial: acesta cere să fie întemeiat pe iubirea care întotdeauna regenerează raporturile deschizând orizonturi de speranță. În familie se va putea experimenta o comuniune sinceră atunci când ea este casă de rugăciune, când afecțiunea este serioasă, profundă și curată, când iertarea este mai tare decât discordiile, când asprimea de fiecare zi a vieții este îndulcită de tandrețea reciprocă și de adeziunea senină la voința lui Dumnezeu. În acest fel, familia se deschide la bucuria pe care Dumnezeu o dăruiește tuturor celor care știu să dăruiască cu bucurie. În același timp, găsește energia spirituală de a se deschide spre exterior, spre ceilalți, la slujirea fraților, la colaborarea pentru edificarea unei lumi mereu noi și mai bune; capabilă, de aceea, să se facă purtătoare de stimulente pozitive. Familia evanghelizează prin exemplul vieții.

E adevărat, în orice familie există probleme și, uneori, chiar certuri. ”Părinte, m-am certat...” Suntem oameni, suntem slabi și cu toții ajungem să ne certăm în familie. Am să vă spun un lucru: dacă ne certăm în familie, să nu se termine ziua fără a ne împăca. ”Da, m-am certat...”, dar mai înainte de a trece ziua, fă pace. Știi de ce? Pentru că ”războiul rece” al zilei următoare este foarte periculos. Nu ajută. Apoi, în familie există trei expresii care trebuie păstrate întotdeauna: ”Îmi dai voie?”, ”Mulțumesc” și ”Iartă-mă”. ”Îmi dai voie?” – pentru a nu fi invadenți în viața celorlalți. ”Pot să fac ceva? Ce crezi, pot să fac cutare lucru?” ”Îmi dai voie?” – întotdeauna, a nu fi invadenți. Apoi, ”Mulțumesc!”. Atâtea forme de ajutor, atâtea servicii pe care ni le facem în familie: să mulțumim întotdeauna. Gratitudinea este sângele sufletului nobil. În fine, cel mai greu de spus: ”Iartă-mă!”. Pentru că noi facem întotdeauna lucruri urâte și de atâtea ori cineva se simte ofensat de acestea. ”Iartă-mă!”. Nu uitați de aceste trei cuvinte: ”Îmi dai voie?”, ”Mulțumesc!” și ”Iartă-mă”. Dacă într-o familie, într-un mediu familial există aceste trei cuvinte, atunci familia merge bine.

La exemplul de evanghelizare împreună cu familia ne recheamă sărbătoarea de astăzi, propunând din nou idealul iubirii conjugale și familiale așa cum a fost subliniat în exortația apostolică Amoris Laetitia, de la publicarea căreia se împlinesc cinci ani pe 19 martie de anul viitor.

Va fi un an de reflecții despre Amoris Laetitia și va fi o oportunitate de a aprofunda conținuturile documentului. Aceste reflecții vor fi puse la dispoziția comunităților bisericești și a familiilor pentru a le însoți pe drumul lor. Încă de pe acum îi invit pe toți să-și dea adeziunea la inițiativele care vor fi promovate în decursul Anului și care vor fi coordonate de Departamentul pentru laici, familie și viață. Încredințăm Sfintei Familii de la Nazaret, în particular Sfântului Iosif, soț și tată grijuliu, acest drum cu familiile din lumea întreagă.

Fecioara Maria, căreia ne adresăm acum prin rugăciunea Angelus, să dobândească familiilor din lumea întreagă să fie tot mai fascinate de idealul evanghelic al Sfintei Familii astfel încât să devină plămadă a unei noi umanități și a unei solidarități concrete și universale».

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a salutat familiile și pe toți cei care au urmărit în direct această întâlnire duminicală cu ajutorul mijloacelor de comunicare. Pontiful a avut cuvinte speciale de încurajare pentru familiile puse la grea încercare de această pandemie:

Papa Francisc: «Gândul meu se îndreaptă în mod deosebit spre familiile care în aceste luni au pierdut o rudă sau au fost încercate de consecințele pandemiei. Mă gândesc și la medici, la asistenții medicali și la întregul personal medical, a căror mare dăruire în prima linie a combaterii răspândirii virusului a avut repercusiuni importante asupra vieții de familie. Îi încredințez Domnului, în mod special în această zi, orice familie, mai ales cele încercate mai greu de dificultățile vieții și de rana neînțelegerii și a dezbinării. Domnul, născut la Betleem, să dăruiască tuturor familiilor seninătatea și puterea de a merge uniți pe calea binelui!».

La finalul rugăciunii, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro