În cea de-a II-a zi de Crăciun – Preasfinția Sa Claudiu în mijlocul copiilor parohiei „Sf. Iosif” din cart. Andrei Mureșanu – în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea
În cea de-a II-a zi de Crăciun, 26 decembrie 2023, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat în mijlocul comunității din parohia „Sf. Iosif” din cart. „Andrei Mureșanu”, Cluj-Napoca, în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, unde a celebrat Sfânta Liturghie a copiilor. La altar au concelebrat pr. Mircea Marțian paroh și protopop de Cluj, pr. Florin Isac și pr. Vlad Pupăză, vicari parohiali, pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc și pr. Vasile Goje, asistent spiritual în capela „Sf. Iosif”. Răspunsurile liturgice le-au dat, ca la fiecare sărbătoare și duminică, copiii corului „Allegria”, condus de Cristina Patrașcu-Nagy, la pian fiind Iulia Marțian, împreună și cu diaconul Mihai Roman.
La predică, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre copii și copilărie, despre marele dar pe care copiii îl reprezintă și despre datoria familiilor, a parohiei și Bisericii de a-i proteja. A reamintit: „De fapt, sărbătoarea Crăciunului este despre un Prunc. Și faptul că Dumnezeu a ales să se facă un prunc ne spune mult despre ce înseamnă să fii copil, ce înseamnă îndemnul Mântuitorului, adresat tuturor, să redevină copii în suflet.” Iar faptul că Dumnezeu, „nu a ales firea îngerilor, ci a ales firea umană, a luat un trup, la fel ca al nostru și a devenit Prunc” arată „cât de mare este iubirea lui Dumnezeu”, care nu a venit „nici măcar într-o casă, fiindcă toate porțile sunt închise în fața Sfintei Familii”, ci a ales să se nască „într-o iesle, într-o casă pentru animale”, iar cei dintâi care au venit să îl salute, să i se închine, au fost păstorii, „una dintre categoriile cele mai disprețuite în Israel”.
O altă idee dezvoltată de Ierarh a fost cea a bucuriei Crăciunului, care, nu este „o bucurie așa cum lumea o înțelege sau o caută”, ci este o bucurie împletită și cu durere, cu suferință. „Și”, a continuat, „este semnificativ faptul că Biserica, în a doua zi de Crăciun, ne pune în față această Evanghelie (Mt 1,18-24), în care, după bucuria nașterii, după corurile de îngeri și închinarea păstorilor și a magilor, vedem că Irod vrea să omoare Pruncul. Și, fiindcă nu reușește să îl omoare pe Isus, omoară toți copiii din acea regiune. Cât de mare este puterea răului, și cât de grav e atunci când atentăm la viața copiilor…” A arătat cum și mai târziu, de-a lungul timpului, copiii au fost cei aleși, de multe ori, de Dumnezeu să primească mesajele Cerului, pentru sinceritatea, spontaneitatea și naturalețea lor. Și, „chiar dacă nu înțelegem pe deplin ce înseamnă valoarea copilăriei, vedem că Dumnezeu a ales-o”, dar, a adăugat, și cel rău a trimis suferința acolo unde se află copilăria. Există, însă, o putere a copilăriei mai mare decât cea a răului, pentru că ei, copiii, „se roagă și pot schimba lumea”.
Preasfinția Sa Claudiu a mărturisit că se bucură că se află la Liturghia copiilor, și, a chemat la vigilență, pentru că, a spus, „avem nevoie de glasul îngerului pentru a ști cum să păzim copiii, și, mai ales, cum să îl păzim pe Pruncul Isus din sufletele noastre”. Iar protector al copilului Isus, protector al copiilor, al familiilor, al parohiei și al capelei în care are loc celebrarea, protector al Eparhiei de Cluj-Gherla și al întregii Biserici, este Sfântul Iosif. Modelul său de credință a fost oferit, pentru a găsi calea bună, pentru a feri copiii de primejdii. Ierarhul a arătat: „Cât de importantă este figura lui Iosif – Sfântul Iosif care nu vorbește, Sfântul Iosif care ascultă, care are vise și visele lui se împlinesc în Dumnezeu. Cât de fidel ascultă Sfântul Iosif glasul îngerului… Din acest punct de vedere, spiritual, și Iosif este un copil. El ascultă glasul Tatălui prin înger și face exact așa cum acesta îi spune.”
În felul acesta Iosif reușește să îl învingă pe Irod, care nu reușește să ajungă la Pruncul Isus, deși se răzbună și ia viața pruncilor. Dar și această suferință, a arătat, va fi transformată, deoarece copiii omorâți de Irod devin martiri, și „sunt în fericirea veșnică, împreună cu Episcopii noștri martiri și cu toți sfinții și martirii din toate vremurile”. Este desăvârșirea planului lui Dumnezeu, care „ne scoate și pe noi din moarte, fiindcă, de aceea a venit Pruncul Isus, să ne scape de robia morții și de frica ei” prin credință. A subliniat: „Acest copil din Betleem, plăpând, firav vine să ne scape de robia morții”. Fiindcă, „toți am fost botezați, toți am fost scoși din robia morții”. Dar, pentru a fi eliberați de moarte, pentru a beneficia de darul lui Dumnezeu, a arătat Preasfinția Sa Claudiu, și noi „avem datoria să îi ajutăm pe cei de lângă noi” – însoțindu-i cu rugăciunea, spunându-le o vorbă bună, dăruindu-le o mângâiere… – și, „avem datoria să ascultăm în fiecare clipă glasul îngerului” la fel ca Sfântul Iosif.
O altă idee pe care a adresat-o Preasfinția Sa Claudiu credincioșilor, a fost despre vise. A spus: „Evanghelia de astăzi și sărbătoarea Crăciunului ne invită mai ales să fim atenți cum visam: avem și noi multe vise, dar visele noastre să le punem tot timpul în mâna lui Dumnezeu și atunci ele vor deveni flori – profeții”. Pentru că „noi eram deja în gândul, în inima lui Dumnezeu, cu mii de ani înainte să ne naștem. Trebuie să înțelegem în acest fel iubirea pe care Dumnezeu o are pentru noi: nu doar acum, ci Dumnezeu a pregătit un plan pentru noi. Și Iosif, ascultând glasul îngerului, împlinește profețiile.” Dar, „Dumnezeu are o profeție și pentru noi, are un plan pentru noi, nu suntem creați haotic, ci suntem creați din iubirea lui Dumnezeu. Fiecare avem ceva de făcut, aici, pe pământ, în Biserică. Și, dacă vrem să descoperim acest plan, trebuie să ascultăm glasul îngerului – în primul rând la Sfânta Liturghie, în rugăciunea Bisericii, în rugăciunea din cămara sufletului nostru. Și, ascultând glasul îngerului, făcând ceea ce îngerul ne spune, vom descoperi că, de fapt, Dumnezeu are o profeție și cu noi, iar visele noastre devin profeții împlinite. Și pentru noi va fi la fel, Evanghelia din această zi ne spune că dacă noi astăzi ascultăm glasul îngerului, și facem ceea ce el ne spune, vom împlini ceea ce Dumnezeu a pregătit pentru noi”.
Preasfinția Sa Claudiu a încheiat îndemnând: „Iubiți frați și surori în Cristos, în acest spirit să trăim Crăciunul, aducându-ne aminte că nu facem decât să deschidem puțin ușa înspre misterul Crăciunului. Să facem așa și cu siguranță ne vom descoperi cu toții în Împărăția lui Dumnezeu. Și, chiar dacă plângem câteodată, să știm că Dumnezeu, prin Iosif, prin Maica Sfântă, este tot timpul lângă noi și alină lacrimile noastre.” La încheierea celebrării liturgice, la invitația pr. paroh Mircea Marțian, colindul „O, ce veste minunată” – cu familia parohiei din cart. Andrei Mureșanu – copii (împreună cu Corul Allegria), mame, tați, bunici -, cu Preasfinția Sa Claudiu, cu preoți, ipodiaconi, seminariști, a răsunat în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, în bucuria și lumina sărbătorii Nașterii Domnului. Au fost înmânate Ierarhului și câteva daruri, ca semne de amintire – o icoană pe sticlă realizată în cercul parohial de pictură și un CD cu serbarea de Crăciun a acestei parohii – și apoi, Preasfinția Sa Claudiu a împărțit copiilor daruri și binecuvântări.