Cu o Sfântă Liturghie solemnă, celebrată în bazilica San Pietro duminică, 10 octombrie 2021, papa Francisc a deschis inedita adunare sinodală dedicată sinodalității, care va avea un parcurs ce va implica Bisericile locale, iar după o etapă continentală, se va încheia la Roma în 2023. Între timp, Bisericile locale vor începe parcursul sinodal duminica viitoare, 17 octombrie.
La omilia Sfintei Liturghii celebrată astăzi în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc a vorbit pe larg despre Evanghelia duminicii (cf. Marcu 10,17-27) din liturgia romană. Este vorba de un om care avea multe bogății, dar merge la Isus în timp ce El ”pleca la drum”.
Papa Francisc: ”De multe ori, Evangheliile ni-L prezintă pe Isus pe drum, în timp ce se alătură pe drumul omului și se dispune în ascultarea întrebărilor care sălășluiesc în inima lui și o frământă. În acest fel, El ne arată că Dumnezeu nu locuiește în locuri aseptice și liniștite, distante de realitate, dar merge cu noi și ne ajunge acolo unde ne aflăm, pe drumurile uneori ruinate ale vieții. Iar astăzi, deschizând acest parcurs sinodal, cu toții – papa, episcopii, preoții, călugării și călugărițele, surorile și frații laici - începem prin a ne întreba: noi, comunitatea creștină, întruchipăm stilul lui Dumnezeu, care merge în istorie și împărtășește vicisitudinile omenirii? Suntem dispuși la aventura drumului sau, înfricoșați de cele necunoscute, preferăm să ne refugiem în scuzele de genul nu folosește și așa s-a făcut mereu? A face un Sinod înseamnă a păși împreună pe același drum, împreună”.
Privind la Isus în lumina Evangheliei din această duminică, papa a scos în evidență faptul că, pe drum, El mai întâi îl întâlnește pe omul bogat, apoi ascultă întrebările lui și, în fine, îl ajută să discearnă ce are de făcut pentru a dobândi viața veșnică. A întâlni, a asculta și a discerne, a subliniat papa la omilie, sunt, în realitate, trei verbe caracteristice ale Sinodului. ”A întâlni”, pentru că Domnul este disponibil la întâlnirea cu oamenii și știe că o întâlnire poate să schimbe viața. În acest sens, papa a spus că după rugăciunea ”Îngerul Domnului” urmează să aibă o întâlnire cu mai mulți oameni ai străzii, însoțiți de voluntari care merg deseori ca să-i asculte și să-i întâlnească. Apoi, ”a asculta”, pentru că o adevărată întâlnire se naște, întocmai, din ascultarea celuilalt. În fine, ”a discerne”, pentru că întâlnirea și ascultarea celuilalt nu sunt un scop în sine și nu lasă lucrurile așa cum sunt.
Papa Francisc: ”Este o indicație importantă și pentru noi. Sinodul este un drum de discernământ spiritual, care se face în adorație, în rugăciune, în contact cu Cuvântul lui Dumnezeu (cf. Evrei 4,12). Cuvântul ne deschide la discernământ și îl luminează. El orientează Sinodul în așa fel încât acesta să nu fie un congres bisericesc, o reuniune de studiu sau un congres politic, ci un eveniment de har, un proces de vindecare călăuzit de Spiritul Sfânt. În aceste zile, Isus ne cheamă, cum a făcut cu omul bogat din Evanghelie, să ne golim de noi înșine, să ne eliberăm de ceea ce este mundan, chiar de închiderile noastre și de modelele noastre pastorale repetitive, să ne întrebăm despre ceea ce Dumnezeu vrea să ne spună în acest timp și în ce direcție vrea să ne conducă”.
La finalul omiliei, papa a îndemnat ca pe parcursul acestui sinod, să fim ”pelerini îndrăgostiți de Evanghelie, deschiși la surprizele Spiritului Sfânt. Să nu pierdem ocaziile de har ale întâlnirii, ascultării reciproce și discernământului. Cu bucuria de a ști că, în timp ce îl căutăm pe Domnul, El este cel dintâi care vine în întâmpinarea noastră cu iubirea sa”.
Un gest surprinzător și îndelung așteptat a avut loc înainte de Sfânta Liturghie, când papa s-a oprit să o salute pe călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argori, care a fost răpită pe 7 ianuarie 2017 în Mali și repusă de curând în libertate. Călugărița fusese răpită împreună cu preotul italian Pierluigi Maccalli și cu voluntarul Nicola Chiacchio, care au fost eliberați anul trecut.