Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Crăciun 2024, ”Urbi et Orbi”. Papa Francisc: Isus este Poarta care conduce la milostivirea Tatălui

 
Crăciun 2024, ”Urbi et Orbi”. Papa Francisc: Isus este Poarta care conduce la milostivirea Tatălui
  • 26 Dec 2024
  • 845

”Poarta inimii lui Dumnezeu este mereu deschisă: să ne întoarcem la El, la inima care ne iubește și ne iartă, și să ne lăsăm iertați de El și împăcați cu El”: a îndemnat papa Francisc la tradiționalul mesaj de Crăciun, transmis ”Urbi et Orbi” miercuri, 25 decembrie a.c., la doar câteva ore după ce a deschis Poarta Sfântă a Jubileului din 2025, dedicat speranței. Mesajul ”Urbi et Orbi” a fost însoțit de binecuvântarea apostolică și de indulgența plenară.

Isus este Poarta pe care Tatăl milostiv a deschis-o în mijlocul lumii și al istoriei, pentru ca toți să ne putem întoarce la El. Cu toții suntem asemenea unor oi rătăcite și avem nevoie de un Păstor și de o Poartă pentru a ne întoarce în casa Tatălui. Isus este Păstorul, Isus este Poarta!”: a spus papa Francisc la tradiționalul mesaj de Crăciun, adresat miercuri, 25 decembrie 2024, ”Urbi et Orbi” (Cetății și Lumii) cu ocazia solemnității Nașterii Domnului de anul acesta, la doar câteva ore după ce a deschis Poarta Sfântă a bazilicii Sfântul Petru în vederea Anului Jubiliar dedicat speranței. În amplul său discurs, papa a invocat darul păcii în toate regiunile planetei afectate de război, conflicte și dezbinări, cu precădere în Ucraina și în Țara Sfântă.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, mesajul de Crăciun al papei Francisc adresat Cetății și Lumii („Urbi et Orbi”) în ziua de Crăciun.

Dragi surori și frați, Crăciun fericit!
În noaptea trecută s-a reînnoit taina care nu încetează să ne uimească și să ne emoționeze: Fecioara Maria l-a născut pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, l-a înfășat în scutece și l-a așezat într-o iesle. Așa l-au găsit păstorii din Betleem, plin de bucurie, în timp ce îngerii cântau: "Mărire lui Dumnezeu și pace oamenilor" (cf. Lc 2,6-14). Pace oamenilor!

Da, acest eveniment, care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, este reînnoit prin lucrarea Spiritului Sfânt, același Spirit de iubire și de viață care a făcut să rodească sânul Mariei și care, din trupul său omenesc, l-a format pe Isus. Și astfel, astăzi, în frământările timpului nostru, se întrupează din nou și cu adevărat Cuvântul veșnic al mântuirii, care spune tuturor bărbaților și femeilor, care spune lumii întregi, căci acesta este mesajul său: ”Eu te iubesc, Eu te iert, întoarce-te la Mine, poarta inimii Mele este deschisă pentru tine!".

Surori și frați, poarta inimii lui Dumnezeu este mereu deschisă; să ne întoarcem la El! Să ne întoarcem la inima care ne iubește și ne iartă! Să ne lăsăm iertați de El, să ne lăsăm împăcați cu El! Dumnezeu iartă întotdeauna, Dumnezeu iartă totul. Să ne lăsăm iertați de El!

Acesta este semnificația Porții Sfinte a Jubileului, pe care am deschis-o aseară aici, la ”Sfântul Petru”: ea îl reprezintă pe Isus, Poarta mântuirii, deschisă tuturor. Isus este Poarta pe care Tatăl milostiv a deschis-o în mijlocul lumii, în mijlocul istoriei, pentru ca toți să ne putem întoarce la El. Cu toții suntem asemenea unor oi rătăcite și avem nevoie de un Păstor și de o Poartă pentru a ne întoarce în casa Tatălui. Isus este Păstorul, Isus este Poarta!

Frați, surori, nu vă temeți! Poarta este deschisă, este larg deschisă! Nu e necesar să bateți la poartă, ea este deja deschisă. Veniți! Să ne lăsăm împăcați cu Dumnezeu, și atunci vom fi împăcați cu noi înșine și vom putea fi împăcați unii cu alții, chiar și cu dușmanii noștri. Da, milostivirea lui Dumnezeu poate face totul: desface orice nod, dărâmă orice zid al dezbinării, mila lui Dumnezeu dizolvă ura și spiritul de răzbunare. Veniți! Isus este Poarta păcii.

Deseori, noi ne oprim doar în prag și nu avem curajul să trecem dincolo, pentru că ne pune sub semnul întrebării. A intra pe Poartă cere jertfa de a face un pas, un mic sacrificiu. A face un pas pentru un lucru atât de mare cere să lăsăm în spate certurile și dezbinările ca să ne abandonăm în brațele deschise ale Pruncului, Principele Păcii.

În acest Crăciun, începutul Anului Jubiliar, invit fiecare persoană, popor și națiune să aibă curajul de a trece pragul Porții, de a deveni pelerini de speranță, de a reduce armele la tăcere și de a depăși diviziunile.

Să tacă armele în Ucraina martirizată! Să avem îndrăzneala de a deschide poarta negocierii și gesturilor de dialog și de întâlnire, pentru a ajunge la o pace justă și durabilă.

Să tacă armele din Orientul Mijlociu! Cu ochii ațintiți asupra leagănului din Betleem, îmi îndrept gândurile către comunitățile creștine din Palestina și Israel, mai ales către scumpa comunitate din Gaza, unde situația umanitară este foarte gravă. Opriți focul; eliberați ostaticii și ajutați populația epuizată de foame și de război. Sunt apropiat și de comunitatea creștină din Liban, în special de cea din sud, și de cea din Siria, în acest moment atât de delicat. Să se deschidă porțile dialogului și păcii în întreaga regiune sfâșiată de conflict. Și vreau să îmi amintesc aici de poporul libian, încurajându-l să caute soluții care să permită reconcilierea națională.

Nașterea Mântuitorului să aducă un timp de speranță familiilor a mii de copii care mor din cauza unei epidemii de rujeolă în Republica Democrată Congo, precum și popoarelor din estul acestei țări și celor din Burkina Faso, Mali, Niger și Mozambic. Criza umanitară care îi afectează este cauzată în principal de conflictele armate și de flagelul terorismului și este exacerbată de efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, care duc la pierderi de vieți omenești și la strămutarea a milioane de persoane. Mă gândesc și la popoarele țărilor din Cornul Africii, pentru care implor darurile păcii, armoniei și fraternității. Fiul Celui Preaînalt să sprijine angajamentul comunității internaționale de a facilita accesul populației civile din Sudan la ajutor umanitar și de a începe noi negocieri în vederea încetării focului.

Fie ca vestea Crăciunului să le aducă mângâiere oamenilor din Myanmar, care, din cauza ciocnirilor armate continue, suferă mult și sunt forțați să-și părăsească casele.

Pruncul Isus să inspire autoritățile politice și pe toți oamenii de bună credință de pe continentul american, pentru a găsi cât mai curând soluții eficiente, în adevăr și dreptate, pentru a promova armonia socială, în special în Haiti, Venezuela, Columbia și Nicaragua, și pentru a se strădui, mai ales în acest An Jubiliar, să construiască binele comun și a redescoperi demnitatea fiecărei persoane, depășind diviziunile politice.

Jubileul să fie o ocazie de a dărâma toate zidurile separării: pe cele ideologice, care marchează atât de des viața politică, și pe cele fizice, cum ar fi diviziunea care a afectat insula Cipru în ultimii cincizeci de ani și care i-a destrămat țesutul uman și social. Le urez să ajungă la o soluție comună, care să pună capăt diviziunii cu respectarea deplină a drepturilor și demnității tuturor comunităților cipriote.

Isus, Cuvântul veșnic al lui Dumnezeu făcut om, este Poarta larg deschisă pe care suntem invitați să o trecem pentru a redescoperi sensul existenței noastre și sacralitatea oricărei vieți – fiecare viață este sacră - pentru a recupera valorile fondatoare ale familiei umane. El ne așteaptă în prag. Ne așteaptă pe fiecare dintre noi, în special pe cei mai fragili: așteaptă copiii, pe toți copiii care suferă din cauza războiului și a foamei; îi așteaptă pe bătrâni, adesea forțați să trăiască în condiții de singurătate și abandon; îi așteaptă pe cei care și-au pierdut casele sau fug de pe pământul lor, în încercarea de a găsi un refugiu sigur; îi așteaptă pe cei care și-au pierdut un loc de muncă sau nu și-l găsesc; îi așteaptă pe deținuții care, orice ar fi, rămân întotdeauna copii ai lui Dumnezeu; îi așteaptă pe cei care sunt persecutați pentru credința lor, și sunt atât de mulți.

În această zi de sărbătoare, să nu uităm să ne exprimăm recunoștința față de cei care se dedică binelui în tăcere și fidelitate. Mă gândesc la părinți, educatori și profesori, care au marea responsabilitate de a forma generațiile viitoare; mă gândesc la lucrătorii din domeniul sănătății, la oamenii legii, la toți cei implicați în operele de caritate, în special la misionarii din întreaga lume, care duc lumină și mângâiere atâtor oameni aflați în dificultate. Tuturor vrem să le spunem: mulțumesc!

Frați și surori, Jubileul să fie o ocazie de a ierta datoriile, mai ales pe cele care apasă asupra țărilor mai sărace. Fiecare este chemat să ierte jicnirile primite, pentru că Fiul lui Dumnezeu, care s-a născut în frigul și întunericul nopții, ne iartă toate datoriile noastre. El a venit ca să ne vindece și să ne ierte. Pelerini ai speranței, haideți să ieșim în întâmpinarea Lui! Să-I deschidem porțile inimii noastre, după cum El ne-a deschis poarta Inimii sale.

Vă doresc tuturor un Crăciun sfânt și liniștit!

***
După rugăciunea Îngerul Domnului, papa Francisc a invocat darul binecuvântării apostolice, însoțite de indulgența plenară, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro