Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Domnul condamnă păcatul, dar caută salvarea celui care păcătuiește

 
Domnul condamnă păcatul, dar caută salvarea celui care păcătuiește
  • 04 Noi 2019
  • 2250

Cu îndemnul de a fi atenți la privirea milostivă pe care Isus o îndreaptă asupra noastră, în ciuda păcatelor pe care le-am săvârșit, papa Francisc a încheiat alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața San Pietro duminică, 3 noiembrie 2019, în ciuda ploii și a vântului care au pus stăpânire în aceste zile pe capitala Italiei. După un comentariu la evanghelia duminicii (Lc 19,1-10), papa și-a exprimat solidaritatea cu victimele violențelor din Etiopia, în special cu Biserica ortodoxă Tewahedo.

 

”Dumnezeu condamnă păcatul, dar caută să-l salveze pe cel care păcătuiește, merge să-l caute ca să-l readucă pe calea cea dreaptă”: a spus papa Francisc în alocuțiunea de la rugăciunea ”Îngerul Domnului” recitată împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața San Pietro duminică, 3 noiembrie 2019. Papa a făcut un comentariu la evanghelia duminicii (Lc 19,1-10) despre convertirea lui Zaheu, iar la saluturile finale și-a exprimat apropierea în rugăciune față de victimele violențelor din Etiopia, în special față de creștinii Bisericii Ortodoxe Tewahedo.

Vă oferim aici în traducerea noastră de lucru alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea Angelus de duminică, 3 noiembrie 2019:

«Evanghelia de astăzi (cf. Lc 19,1-10) ne pune pe urmele lui Isus care, pe drumul său către Ierusalim, face o etapă la Ierihon. Multă lume l-a primit, printre care un bărbat cu numele Zaheu, șeful ”vameșilor”, unul din iudeii care colectau taxele în contul imperiului roman. El era bogat nu datorită unui câștig cinstit, ci pentru că cerea ”mită”, iar acest lucru mărea disprețul față de el. Zaheu ”căuta să vadă cine este Isus” (v. 3); nu voia să-L întâlnească, dar era curios: voia să vadă acel personaj despre care auzise lucruri extraordinare. Fiind mic de statură, ”s-a suit într-un sicomor ca să-L vadă” (v. 4). Când Isus ajunge în acel loc, își ridică ochii și îl vede (cf. v. 5).

Acest lucru este important: prima privire nu este a lui Zaheu, ci a lui Isus, care în mijlocul atâtor fețe care îl înconjoară îndeaproape, o caută chiar pe aceea. Privirea milostivă a Domnului ne cuprinde mai înainte ca noi înșine să ne dăm seama că avem nevoie de ea ca să fim mântuiți. Cu această privire a Învățătorului dumnezeiesc începe minunea convertirii păcătosului din Ierihon. Într-adevăr, Isus îl cheamă pe nume: ”Zaheu, coboară repede pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta” (v. 5). Nu-l dojenește, nu-i ține o ”predică”; îi spune că trebuie să meargă la el: ”trebuie”, pentru că este voința Tatălui. În ciuda mulțimii care murmura, Isus alege să se oprească în casa acelui păcătos public.

Am fi fost scandalizați și noi de acest comportament al lui Isus. Dar disprețul și închiderea față de cel păcătos nu fac decât să-l izoleze și să-l împietrească în răul pe care îl face împotriva sa și împotriva comunității. În schimb, Dumnezeu condamnă păcatul, dar caută să-l salveze pe cel care păcătuiește, merge să-l caute ca să-l readucă pe calea cea dreaptă. Celui care nu s-a simțit niciodată căutat de milostivirea lui Dumnezeu, îi este greu să înțeleagă măreția extraordinară a gesturilor și a cuvintelor prin care Isus se apropie de Zaheu.

Primirea și atenția lui Isus față de el îl conduc pe acel om la o schimbare netă de mentalitate: într-o clipă, el își dă seama cât de meschină este o viață stăpânită în întregime de bani, chiar cu prețul de a fura de la alții și de a primi disprețul lor. A-L avea pe Domnul acolo, în casa lui, îl face să vadă totul cu alți ochi, chiar cu un strop din tandrețea cu care Isus s-a uitat la el. Schimbă chiar și modul său de a vedea și de a folosi banii: gestul de acumulare este înlocuit cu gestul dăruirii. Într-adevăr, decide să dea jumătate din ceea ce are la cei săraci și să dea înapoi de patru ori celor de la care a furat (cf. v. 8). Zaheu descoperă de la Isus că este posibil să iubești de o manieră gratuită: până acum era avar, acum devine generos; avea gustul acumulării, acum se bucură când împarte cu alții. Întâlnind Iubirea, descoperind că este iubit în ciuda păcatelor sale, el devine capabil să-i iubească pe alții, făcând din bani un semn de solidaritate și de comuniune.

Fecioara Maria să ne obțină harul de a simți întotdeauna asupra noastră privirea milostivă a lui Isus ca să mergem cu milostivire în întâmpinarea celor care au greșit, pentru ca și ei să-L poată primi pe Isus, care ”a venit să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut” (v. 10)».

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa și-a exprimat mâhnirea pentru violențele care fac victime în rândul creștinilor Bisericii Ortodoxe Tewahedo din Etiopia. ”Îmi exprim apropierea mea față de această iubită Biserică și de patriarhul ei, dragul frate Abuna Matthias, și vă cer să vă rugați pentru toate victimele violenței din această țară”, a spus pontiful în cuvântul său. Potrivit surselor locale, cel puțin 60 de credincioși au fost uciși în ultimele zile în regiunea oromia, din centrul țării, în timp ce într-o biserică din Dodola, la 290 de kilometri în sudul capitalei, aproape 160 de credincioși au fost constrânși să rămână vreme de patru zile în incinta lăcașului de cult din cauza dezordinilor și a violenței.

O inițiativă de solidaritate din dieceza italiană San Severo, din sudul țării, a atras atenția Sfântului Părinte. Este vorba de un protocol semnat primăria orașului și dieceză prin care zilierii din așa numitele ”ghettouri” ale regiunii Foggia vor primi un domiciliu pe lângă parohii și vor fi înscriși în registrele primăriei. ”Posibilitatea de a avea documente de identitate și de reședință”, a remarcat papa, ”le va oferi o nouă demnitate și le va permite să iasă dintr-o condiție de ilegalitate și de exploatare”.

Primiți la final binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:www.vaticannews.va