Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Creştini persecutaţi în peste 20 de ţări ale lumii: denunţul fundaţiei Ajutor Bisericii care Suferă

 
Creştini persecutaţi în peste 20 de ţări ale lumii: denunţul fundaţiei Ajutor Bisericii care Suferă
  • 26 Oct 2019
  • 2250

Fundaţia de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă – care susţine libertatea religioasă în lume – a prezentat joi, 24 octombrie, la Roma, la bazilica "San Bartolomeo all'Isola", Raportul anual în care evidenţiază violenţele sistematice înregistrate împotriva creştinilor şi înrăutăţirea situaţiei în Africa şi în ţările din sudul Asiei.

«Trăim într-o situaţie de continuă tensiune ştiind că un atac poate avea loc oricând şi oriunde,  chiar dacă nimeni nu ştie când şi unde.» Cu aceste cuvinte şi-a exprimat îngrijorarea cardinalul Joseph Coutts, arhiepiscop de Karachi, în Pakistan, în introducerea Raportului anual editat de fundaţia Ajutor Bisericii care Suferă. Cuvintele înaltului prelat pakistanez de origine indiană oferă un metru de măsură pentru situaţia dramatică trăită de creştini în unele părţi ale lumii.

Potrivit Raportului,  circa 300 de milioane de creştini trăiesc în ţinuturi în care există persecuţie anticreştină. De asemenea, în peste 20 de ţări ale lumii – în care trăiesc circa 4 miliarde de persoane – creştinii îşi risca libertatea sau chiar viaţa pentru simpla participare la o Sfântă Liturghie, pentru animarea unor evenimente sau activităţi religioase în cadrul unei comunităţi creştine, pentru expunerea simbolurilor religioase sau pentru simpla mărturisire a propriei credinţe.

«Persecuţia creştină poate asuma multiple forme», explică cardinalul Coutts în introducerea Raportului, referindu-se la diferitele modalităţi de exprimare a violenţei anticreştine. Astfel de acte pot îmbrăca forma atacurilor brutale ale aşa-numitului Stat islamic (ISIS) în Irak şi în Siria, împotriva creştinilor şi a credincioşilor yazidiţi. De asemenea, pot asuma forme mai subtile, precum discriminări, ameninţări, extorsiuni, răpiri şi convertiri forţate, negarea drepturilor sau limitarea libertăţilor.

Cardinalul Coutts se opreşte îndeosebi asupra situaţiei din Republica Islamică Pakistan unde creştinii sunt o mică minoritate în rândul unei populaţii vaste de peste 200 de milioane de locuitori. «În cursul anilor – istoriseşte prelatul – am înfruntat toate situaţiile mai sus descrise. Însă, chiar şi în momentele cele mai dificile am găsit întotdeauna forţa în încurajarea şi sprijinul oferite de Ajutor Bisericii care Suferă.

Prin intermediul noului Raport, intitulat "Persecutaţi mai mult ca niciodată. Focalizare asupra persecuţiei anticreştine între 2017 şi 2019", fundaţia de drept pontifical care susţine libertatea religioasă în lume a pus la dispoziţie texte care examinează evoluţia situaţiei privind persecuţia împotriva creştinilor în teritoriile ce reprezintă motive de preocupare majoră din cauza violării drepturilor omului suferite de creştini în ultimii ani.



Sursa:vaticannews.va/ro