Va fi prima conferință teologică despre diavol care a avut loc vreodată în România, țară cunoscută și sub dulcele numele de „Grădină a Maicii Domnului”. La 30 de ani de la sfârșitul unuia dintre cele mai dure regimuri totalitare ale secolului XX, teologi, bibliști, istorici, preoți și laici vor discuta despre misterul inechității din această parte a Europei și cum se poate acționa în consecință la nivel pastoral.
Conferința internațională pe tema „Demonologia astăzi: Fundamente teologice și aspecte practice”, organizată de Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, se va desfășura vineri, 18 octombrie, la Blaj, în „mica Roma” în inima Transilvaniei. Prezentările vor avea loc la sediul Institutului Teologic Greco-Catolic "Bunavestire" Blaj și vor participa conferențiari din România și Italia.
În deschidere, la ora 9 dimineața, va avea loc salutul Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, al Preasfinției Sale Claudiu-Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, al decanului Facultății și Vicar General al Arhiepiscopiei, pr. Cristian Barta, și al directorului Departamentului din Blaj, pr. Anton Rus. Printre conferențiarii de limbă italiană semnalăm prezența părintelui Francesco Bamonte, președintele Asociației internaționale a exorciștilor, a părintelui biblist Luca Mazzinghi, de la Universitatea Pontificală Gregoriană, a părintelui Matteo De Meo, exorcist al eparhiei San Severo, și a părintelui Renzo Lavatori, teolog și erudit în angelologie și demonologie, cunoscut publicului televiziunii italienești TV2000. Vor interveni experți în diverse domenii științifice și pastorale: pr. William Bleiziffer, canonist; pr. Alexandru Buzalic, teolog; Alberto Castaldini, istoric și iudaist; pr. Anton Cioba, rector seminar Oradea; sr. Cecilia Flueras, patrolog; pr. Călin Patulea, biblist.
La puțin mai mult de patru luni de la vizita apostolică a Papei Francisc în România, care pe 2 iunie chiar la Blaj a prezidat Sfânta Liturghie de Beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici martiri ai comunismului, acest eveniment academic, cu implicații pastorale, intenționează să dezvolte o reflecție asupra prezenței și acțiunii răului chiar și în timpul prezent.
Traducere: Ioan Ștefan Dumitraș