Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Credința ne spune că răul nu are ultimul cuvânt

 
Credința ne spune că răul nu are ultimul cuvânt
  • 06 Oct 2019
  • 2028

La rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 6 octombrie a.c., împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața San Pietro, papa Francisc a făcut un comentariu la evanghelia duminicii, după ritul roman sau latin (Lc 17,5-10).

Cuvintele lui Isus dau curs rugăminții apostolilor: ”Mărește-ne credința!” (v. 6). Este o rugăciune frumoasă, a reluat papa, pe care ar trebui să o recităm mult în timpul zilei. Iar Isus răspunde la această rugăminte cu ajutorul a două imagini: grăuntele de muștar și slujitorul disponibil.

Prima imagine arată puterea de nebănuit a credinței. «Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați spune sicomorului acestuia: Dezrădăcinează-te și plantează-te în mare” și el v-ar asculta» (v. 6). ”Sicomorul”, a explicat papa, ”este un pom robust, bine înrădăcinat în pământ și rezistent la vânt. Isus, așadar, vrea să facă de înțeles că credința, chiar dacă este mică, poate avea puterea de a dezrădăcina chiar și un sicomor. Și apoi, de a-l planta în mare, care este un lucru cu atât mai improbabil. Dar nimic nu este cu neputință pentru cel care are credință, pentru că nu se bizuiește pe puterile proprii, ci pe Dumnezeu, care poate totul”.

Papa Francisc: «Credința asemănătoare unui grăunte de muștar este o credință care nu este mândră și sigură de sine, nu se preface că este o mare credincioasă și apoi ajunge în situații neplăcute. Nu, este o credință care, în smerenia ei, simte o mare nevoie de Dumnezeu și în micimea ei se abandonează Lui cu încredere deplină. Credința este cea care ne dă capacitatea de a vedea cu speranță evenimentele alternante ale vieții, care ne ajută să acceptăm chiar și înfrângerile și suferințele, în convingerea că răul nu are, nu va avea niciodată ultimul cuvânt.»

Prin cea de-a doua imagine, a slujitorului disponibil, putem înțelege dacă avem cu adevărat credință. Altfel spus, dacă credința noastră, deși e mică, este genuină, curată, sinceră. Isus ne spune că măsura credinței este slujirea. Chiar dacă se folosește de ”imaginea unui stăpân arogant și indiferent”, a observat pontiful, Isus arată că ”chiar acest comportament al stăpânului scoate în evidență ceea ce este adevăratul centru al parabolei, și anume, atitudinea de disponibilitate a slujitorului. Isus vrea să spună că așa este omul de credință înaintea lui Dumnezeu: se pune în totalitate la dispoziția voinței sale, fără calcule sau pretenții”.

Papa Francisc: «Această atitudine față de Dumnezeu se oglindește și în modul de a se comporta în comunitate: se oglindește în bucuria de a fi în slujirea celorlalți, găsind chiar în acest fapt propria răsplată și nu în medaliile și în câștigurile care pot veni. Este ceea ce învață Isus la finalul acestei povestiri: ”Când ați făcut toate cele care vă sunt poruncite, spuneți: suntem servitori nefolositori, am făcut ceea ce eram datori să facem” (v. 10).»

”Fecioara Maria”, a încheiat papa Francisc, ”să ne ajute să mergem pe această cale, ea, femeie de credință. Ne adresăm Ei în ajunul sărbătorii Fecioarei Maria a Rozariului, în comuniune cu credincioșii adunați la Pompei pentru tradiționala Suplică”.

După rugăciunea ”Angelus”, papa a amintit Sfânta Liturghie prin care a început adunarea specială a Sinodului episcopilor despre misiunea Bisericii în Amazonia și a cerut rugăciunea credincioșilor pentru ca acest eveniment bisericesc ”să fie trăit în comuniune fraternă și în docilitate față de Duhul Sfânt, care întotdeauna arată căile pentru mărturisirea Evangheliei”.

Primiți binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 6 octombrie a.c., binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro

Știri din aceeași categorie