Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cruciuliţa de la gât motiv de concediere…

 
Cruciuliţa de la gât motiv de concediere…
  • 01 Dec 2013
  • 8474
Violările şi abuzurile în dauna libertăţii religioase, comise de instituţii statale sau private, sunt răspândite şi lovesc persoane din întreaga lume, inclusiv din Europa: se citeşte în documentul adoptat recent de Consiliul European şi expus pe 28 noiembrie de reprezentantul special pentru drepturile omului din Uniunea Europeană, Stavros Lambrinidis, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene de pe lângă Sfântul Scaun.

Dreptul la libertate religioasă şi la practicarea unui crez reprezintă un drept fundamental al oricărei fiinţe umane. Libera exercitare a religiei contribuie în mod direct la realizarea democraţiei şi a dezvoltării, a Statului de drept, a păcii şi stabilităţii. Uniunea Europeană simte nevoia reafirmării acestei libertăţi într-un document clar şi detaliat care promovează un examen atent al situaţiei. Pe durata a trei ani, o comisie va evalua respectarea libertăţii religioase în diferite ţări, colaborând în acest sens cu organizaţii neguvernamentale şi cu alte organisme pentru drepturile omului.

Printre punctele cheie ale documentului se află studierea atentă a confruntării dintre libertatea de expresie şi libertatea practicării unui crez şi lipsa acestor libertăţi, pentru a se putea delinea cu o mai mare precizie linia de demarcaţie ce le separă.

Deşi a exprimat preocuparea privind situaţii de violări ale libertăţii religioase şi consecinţele violente ale acestei încălcări, ce au loc în diferite părţi ale lumii, reprezentantul special pentru drepturile omului din Uniunea Europeană, Stavros Lambrinidis, s-a arătat mulţumit de situaţia din interiorul Uniunii Europene.

Stavros Lambrinidis: „Uniunea Europeană este mândră să afirme că a făcut progrese atât în ceea ce priveşte protejarea drepturilor omului cât şi în adoptarea unui mecanism graţie căruia nu se riscă ascunderea sub covor a violărilor. Dat fiind că m-aţi întrebat, lăsaţi-mă să vă spun că nu cred că în Uniunea Europeană chestiunile care privesc libertatea religioasă au relevanţa pe care suntem obişnuiţi să o vedem în alte părţi ale lumii. Nu am informaţii privind multe cazuri de violări (n.n. ale libertăţii religioase), însă, dacă mă întrebaţi de există violenţe împotriva persoanelor, împotriva unor persoane, din cauza Crezului sau a provenienţei lor, da, aceasta există şi este în creştere. Mă întrebaţi care este limita stabilită? Aş spune că Uniunea Europeană a decis toleranţa zero faţă de încălcarea acestor libertăţi. Nu este necesar să se aştepte să se întâmple zece agresiuni împotriva unor imigranţi din Magreb pentru a recunoaşte că există o problemă. Şi numai o singură agresiune reprezintă o problemă! Poliţia, sistemul nostru judiciar şi magistraţii trebuie să fie chemaţi în cauză pentru a asigura că oricine comite violenţe este pedepsit potrivit legii. Cu alte cuvinte, nu vom permite, existenţa nici unui fel de toleranţă: toleranţa zero este obiectivul pe care trebuie să-l atingem în cadrul Uniunii Europene”.

Sperăm că astfel i se va face dreptate și jurnalistei care a fost concediată deoarece a citit ştirile la televizor, purtând un lănţişor cu o cruce mică. Jurnalista, Siv Kristin Saellmann, faţă apreciată şi cunoscută de la televiziunea publică norvegiană, a fost dată afară din serviciu. "Jurnaliştii trebuie să aibă un aspect neutru", aveau să explice conducătorii televiziunii, insistând asupra faptului că directivele firmei prevăd să nu se poarte niciodată simboluri religioase sau de alt tip care pot să deranjeze sensibilitatea cuiva. Acel simbol, acel lănţişor - ale cărei dimensiuni le precizează mijloacele media, ca şi cum ar fi o problemă de "măsuri": crucea este foarte mică, 1,4 centimetri - pentru conducătorii televiziunii "nu garantează imparţialitatea canalului".



Sursa:ro.radiovaticana.va