Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nu există viitor dacă motorul este răzbunarea, nu iubirea

 
Nu există viitor dacă motorul este răzbunarea, nu iubirea
  • 07 Sep 2019
  • 1949

 

Peste 60.000 de persoane au participat vineri, 6 septembrie 2019, la Sf. Liturghie celebrată de papa Francisc la Maputo, în Mozambic, celebrarea euharistică fiind ultimul moment din agenda călătoriei sale în această țară. Într-o societate care este adânc marcată de rănile recentului război civil, pontiful a îndemnat la reconciliere, iertare și iubire.

Nicio familie, niciun grup de vecini, nicio etnie și cu atât mai puțin o țară nu are viitor dacă motorul care îi unește este răzbunarea și ura. O altă cale este posibilă, iar voi aveți dreptul la pace!”: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată vineri, 6 septembrie 2019, pe stadionul Zimpeta din Maputo, în ultimele ore ale călătoriei sale apostolice în Mozambic.

După ce, în cursul dimineții, și-a luat rămas bun de la personalul nunțiaturii apostolice din Maputo, și înainte de a ajunge la stadion, papa Francisc a făcut o vizită la bolnavii spitalului Zimpeto, unde Comunitatea Sf. Egidiu a lansat încă din 2002 proiectul sanitar ”DREAM” pentru cei afectați de HIV/SIDA.

Nu legea talionului, ci a iubirii

La Sf. Liturghie din Maputo, papa Francisc a pus accentul pe necesitatea, pentru țesutul social al Mozambicului, de a ieși din logica ”dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”, de a îmbrățișa logica Evangheliei și a iubirii față de dușmani, pentru a păși astfel cu determinare spre un viitor de pace și reconciliere.

Papa Francisc: «Isus, după ce i-a ales pe discipolii săi și după ce a proclamat Fericirile, adaugă: ”Vouă, celor care mă ascultați, vă spun: iubiți pe dușmanii voștri!” (Lc 6,27). Cuvântul acesta este adresat astăzi și nouă, cei care îl ascultăm pe acest stadion».

Răzbunarea nu generează viitor

Isus, a reluat pontiful, ”nu este un idealist care ignoră realitatea” și ”nu ne invită la o iubire abstractă, aeriană sau teoretică”. ”Calea pe care El o propune este calea pe care El însuși a străbătut-o cel dintâi, calea care l-a făcut să-i iubească pe cei care îl trădau, îl condamnau pe nedrept, pe cei care aveau să-L ucidă”. ”Prin acest îndemn, Isus, departe de a fi un masochist încăpățânat, vrea să închidă pentru totdeauna practica atât de obișnuită – ieri, ca și astăzi – de a fi creștini și a trăi, în același timp, după legea talionului. Nu se poate gândi viitorul, nu se poate construi o națiune, o societate bazată pe ”echitatea” violenței. Nu pot să-l urmez pe Isus dacă orânduirea pe care o promovez și o trăiesc este aceasta: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.

Papa Francisc: «Nicio familie, niciun grup de vecini, nicio etnie și cu atât mai puțin o țară nu are viitor dacă motorul care îi unește, în strânge laolaltă și acoperă diferențele este răzbunarea și ura. Nu putem să ne punem de acord și să ne unificăm pentru a ne răzbuna, pentru a face celui care a fost violent același lucru pe care el l-a făcut nouă, pentru a programa ocazii de supunere sub forme aparent legale. ”Armele și represiunea violentă, în loc să aducă soluții, generează conflicte noi și mai rele” (cf. Evangelii gaudium, 60). ”Echitatea” violenței este întotdeauna o spirală fără ieșire, iar prețul ei, foarte ridicat. Există o altă cale posibilă, pentru că este fundamental să nu uităm că popoarele noastre au dreptul la pace. Voi aveți dreptul la pace!».

”Regula de aur”

Pentru ca îndemnul său să fie mai concret și posibil de aplicat în viața de zi cu zi, a mai spus pontiful la omilie, ”Isus propune o primă regulă de aur la îndemâna tuturor: «Așa cum vreți ca oamenii să vă facă vouă, faceți-le la fel» (Lc 6,31). El ne ajută să descoperim ceea ce este cel mai important în această reciprocitate de comportament: să ne iubim, să ne ajutăm și să împrumutăm fără a aștepta nimic în schimb”.

Papa Francisc: «A depăși timpurile de dezbinare și de violență implică nu doar un gest de reconciliere sau o pace înțeleasă drept absența conflictului, ci efortul zilnic al fiecăruia dintre noi de a avea o privire atentă și activă care ne face să-i tratăm pe ceilalți cu acea milostivire și bunătate cu care vrem să fim tratați la rândul nostru; milostivire și bunătate mai ales față de cei care, prin starea lor de viață, sunt cu ușurință respinși și excluși. Este vorba de o atitudine tipică nu celor slabi, dar celor tari, o atitudine de bărbați și femei care descoperă că nu este necesar să maltratezi, să denigrezi sau să calci în picioare pentru a se simi importanți; dimpotrivă, este exact contrarul. Această atitudine este tăria profetică pe care însuși Isus Cristos ne-a învățat-o voind să se identifice cu ei (cf. Mt 25,35-45) și să ne arate că slujirea este calea cea bună».

Nu, corupției

La finalul omiliei sale, pontiful a remarcat că lipsa acestei atitudini generează conflicte, tensiuni și chiar corupție. Mozambicul, a spus papa Francisc, ”are un teritoriu plin bogății naturale și culturale, dar paradoxal, o enormă cantitate de locuitori care trăiesc sub pragul sărăciei. Uneori, se pare că cei care se apropie cu presupusa dorință de a ajuta, au, de fapt, alte interese. Este trist când aceasta se întâmplă între frații aceleiași țări, care se lasă corupți; este foarte periculos a accepta ca prețul de plătit pentru ajutoarele externe să fie corupția”.

Plecarea din Mozambic

După Sf. Liturghie din Maputo, papa Francisc a mers la aeroportul internațional unde, în prezența președintelui țării, Filipe Jacinto Nyussi, a avut loc ceremonia oficială de rămas bun. În jurul orei locale 12.40, papa a plecat cu avionul din Maputo către Madagascar. Papa rămâne două zile (7-8 septembrie 2019) în Madagascar, unde călătoria apostolică are ca motto: ”Semănător de pace și de speranță”. Ultima etapă a actualei călătorii apostolice în Africa este Mauritius, unde papa este așteptat să ajungă luni, 9 septembrie 2019.



Sursa:vaticannews.va/ro