Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: PS Claudiu în mijlocul credincioșilor parohiei Blaj II (Capela Arhiereilor)

 
FOTO: PS Claudiu în mijlocul credincioșilor parohiei Blaj II (Capela Arhiereilor)
  • 30 Apr 2019
  • 2653

Luni, 29 aprilie 2019, Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a fost prezent la Capela Arhiereilor Blaj, unde a oficiat Sfânta Liturghie din cea de-a doua zi a Sărbătorii Învierii Domnului. În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Preasfinţia Sa i-a invitat pe credincioșii prezenți să trăiască Învierea Domnului ca pe o sărbătoare interioară, pentru că aceasta „ trebuie să devină o Înviere a Domnului în sufletul nostru.” Alături de credincioșii care au făcut ca biserica să fie arhiplină, au fost prezenți preoți din protopopiatul Blaj, printre care și părintele vicar general, Cristian Barta.

După ce și-a exprimat bucuria de a fi din nou în mijlocul credincioșilor de la Capela Arhiereilor, în deplină comuniune cu aceștia, Preasfinţia Sa Claudiu a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre necesitatea ca Învierea Domnului să se reflecte mai ales în interiorul fiecăruia. Învierea Domnului este momentul cel mai important pentru noi toți, este cea mai mare sărbătoare a creștinătății și de aceea trebuie trăită dincolo de partea exterioară, care este cea mai simplă. Mult mai dificil este ca noi să o transformăm într-o sărbătoare interioară, iar bucuria acestui moment trebuie să se reflecte cu adevărat în sufletul nostru. De aceea, „Învierea Domnului trebuie să devină o Înviere a Domnului în sufletul nostru.”

Pornind de la lectura Evangheliei din cea de-a doua zi de Paște, In 15, 17-27 și In 16, 1-2,  în predica sa, PS Claudiu a subliniat trei direcții care trebuie să ne ajute în a face din viața noastră  o continuă mărturisire a Mântuitorului Isus Cristos. La fel ca în cazul lui Ioan Botezătorul, ca să știm cine suntem, mai întâi trebuie să pornim de la ceea ce nu suntem, un proces foarte important de autocunoaștere în zilele noastre. Avem o mulțime de tentații care încearcă se ne transforme în ceea ce nu suntem și de aceea, spune PS Claudiu, identitatea noastră trebuie să o stabilim în funcție de Isus Cristos, nu față de altceva. În acest sens, trebuie să avem tăria de a spune „nu” tentațiilor. Iar dacă vrem să facem un bine, trebuie să-l facem nu pentru că așa ne spune societatea, ci pentru că în persoana celui căruia îi facem un bine îl identificăm pe Isus Cristos.

În al doilea rând, la fel ca Ioan Botezătorul, și noi trebuie să fim „vocea celui care strigă în pustiu”. Noi trebuie să-l mărturisim zilnic pe Cristos, pentru că ieșirea din robia păcatului ține de modul în care înțelegem figura Mântuitorului. De aceea, atât noi, cât și Biserica, suntem datori să fim „voci care dau speranță”, deoarece „suntem aici pentru că suntem iubiți de Dumnezeu și am fost scoși din robia păcatului, iar noi suntem datori să mărturisim acest lucru”. Învierea Domnului încearcă să ne spună mai mult, faptul că Isus a învins moartea și este foarte important să ascultăm în fiecare duminică, la Biserică, lecturile din Sfânta Scriptură sau să deschidem acasă și să citim din Sfânta Scriptură, pentru a lăsa Cuvântul lui Dumnezeu să intre în sufletul nostru. „Suntem o Biserică care trăiește și se hrănește din Trupul și Sângele lui Cristos, iar în Isus Cristos ne descoperim fiecare dintre noi. Știm cine este Isus Cristos? Dar cine este El pentru mine? Cum mă recunosc eu în El și cum îl recunosc pe El în alții?”, este invitația la reflecție pe care o adresează Episcopul Curiei.

Nu în ultimul rând, dovada cea mai bună pentru modul în care cele două teme de reflecție se pot împlini armonios este oferită chiar de exemplul celor șapte Episcopi greco-catolici români care urmează să fie beatificați de papa Francisc pe Câmpia Libertății. La fel ca Ioan Botezătorul, ei au știut ce nu sunt și ceea ce sunt. Nu sunt dispuși să-și schimbe credința ca pe o haină, așa cum spunea Episcopul martir Vasile Aftenie, iar, odată mărturisită credința în Isus Cristos, aceasta devine un mod de viață permanent, așa cum repeta, de atâtea ori, cardinalul Iuliu Hossu, „credința noastră este viața noastră”. „De aceea îi vom numi fericiți, după beatificarea de la Blaj, pentru că ei au știut să trăiască Învierea Domnului în viața lor, pentru că ei sunt urmași ai lui Isus”, a afirmat Preasfinţia Sa Claudiu.

În concluzie, pornind de la toate aceste exemple, suntem chemați să trăim bucuria Învierii Domnului știind că Isus este Mântuitorul nostru, care este lângă noi în fiecare clipă, care ne ajută să trecem de fiecare încercare. Dacă vom face asta, atunci devenim cu adevărat creștini, a mai spus Preasfinţia Sa.

(GALERIE FOTO)

La finalul Sfintei Liturghii de la Capela Arhiereilor, părintele paroh Cristian Rus i-a mulțumit Preasfinţiei Sale Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, pentru prezența, ca în fiecare an, în mijlocul credincioșilor în a doua zi de Paște și l-a rugat să-i transmită, din partea celor prezenți, salutul și urările tradiționale  Preafericitului Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

 

Nicu Goga

Foto: Claudiu Nicușan