Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a fost prezent duminică, 24 martie, în mijlocul comunității greco-catolice din Căpâlna de Jos, unde, în cadrul unui „popas sufletesc pe drumul Postului Mare: veniți creștini la rugăciune”, împreună cu preoții din Protopopiatul Târnăveni, a celebrat Acatistul Maicii Domnului. Slujba a fost îmbogățită de frumoase pricesne specifice Postului Mare, interpretate de nume consacrate ale folclorului românesc: Veta Biriș, Mariana Anghel și Dorin Pintea.
Mica, dar frumoasa și cocheta Biserică „Adormirea Maicii Domnului” din Căpâlna de Jos a fost neîncăpătoare în după amiaza zilei de duminică, 24 martie, acolo unde episcopul Curiei Arhiepicopiei Majore, Preasfinția Sa Claudiu, a fost întâmpinat de părintele paroh Zaharie Pintea, de preoți din Protopopiatul de Târnăveni în frunte cu părintele protopop Sorin Ivan, de oficialități locale, printre care s-a aflat și primarul comunei Jidvei, Alin Trif, de credincioși din Căpâlna de Jos, precum și de cei care au venit din parohiile din împrejurimi. Celebrarea Acatistului către Preacurata Fecioară Maria a fost alternată cu pricesne specifice momentului liturgic al Postului Mare, interpretate de artiștii invitați, solistele de muzică populară Veta Biriș și Mariana Anghel, dar și de Dorin Pintea. Răspunsurile au fost date de teologi și studenți ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din Blaj, cărora li s-au alăturat credincioșii prezenți, care au făcut ca mica bisericuță din Căpâlna de Jos să se transforme într-un mare și armonios cor.
Comuniunea în rugăciune a celor prezenți a fost remarcată de Preasfinția Sa Claudiu, care a le-a vorbit despre semnificația rugăciunii Acatistului, dar mai ales despre necesitatea prezenței Preacuratei Fecioare Maria în viața fiecăruia:
„Am petrecut aici, la Căpâlna de Jos, o seară așa cum ar trebui să fie fiecare moment al Postului Mare. Ne-am rugat frumoasa rugăciune a Acatistului, am ritmat momentele rugăciunii cu minunatele cântări și pricesne interpretate atât de frumos de artiștii invitați și totul a fost o armonie care, pe undeva, ar trebui să reflecte liniștea de dorit în sufletul omului. Un amestec de bucurie pe care o simțim atunci când Dumnezeu este cu noi, în același timp durerea pe care nu o putem evita pe acest pământ și speranța că din mila Domnului, prin mijlocirea Maicii Sfinte, cu toții vom ajunge într-o zi în locul făgăduit nouă, în Împărăția Cerurilor, acolo unde, o spunem de multe ori în ritmul liturgic al vieții noastre, nu există nici durere, nici întristare, nici suspin, ceea ce regăsim din plin, într-un fel sau altul, pe acest pământ!
Rugăciunea Acatistul Maicii Domnului este o rugăciune frumoasă în primul rând pentru că ne aduce aminte tuturor, indiferent de situația în care ne găsim, că trebuie să ne bucurăm – „Bucură-te”, îi spunem Maicii Sfinte – și ne aducem aminte că suntem fiii și fiicele ei, iar când mama se bucură, fiii se bucură împreună cu ea. [...] Cât de reconfortant este pentru noi să știm că avem o astfel de mamă! [...] Ceea ce noi astăzi am făcut aici este chiar viața noastră, nimic mai special. Viața noastră poate fi asemănată cu dansul fetelor de la Căpâlna, cu mișcări înainte și înapoi, cu momente mai bune sau mai puțin bune, așa suntem toți. Și de aceea suntem invitați ca împreună să găsim armonia, să găsim ritmul vieții care ne poartă prin lume. Și aici este partea frumoasă: suntem însoțiți tot timpul, în acest dans, de Maica Sfântă.”
La final, părintele paroh Zaharie Pintea, după ce le-a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest moment deosebit din viața comunității greco-catolice din Căpâlna de Jos, a vorbit despre clipele de har pe care cei care au participat la celebrarea liturgică le-au trăit duminică după amiază:
„Îi mulțumim Maicii Domnului pentru că ne-a primit în această mică biserică, care îi este închinată, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Îi mulțumim că ne-a ascultat rugăciunile pe care le duce la Altarul cel Ceresc, unde va mijloci pentru fiecare dintre noi și de unde ne împarte harurile de care avem mai mare nevoie. Ne-am dorit ca această seară să fie un popas sufletesc pe calea Postului Mare, a fost un popas cu bucurie și bucuria este cu atât mai mare cu cât l-am avut în mijlocul nostru pe Preasfinția Sa Claudiu, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, căruia îi mulțumim înainte de toate pentru că a acceptat, fără nici o rezervă, din nou, invitația noastră de a veni la Căpâlna, pentru rugăciune și, de asemenea, pentru cuvintele de învățătură adresate, cuvinte care ne ating întotdeauna cele mai sensibile coarde ale sufletului”.
Text și foto: Nicu Goga