Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Dialogul întemeiat pe blândeţe conduce la pace

 
Dialogul întemeiat pe blândeţe conduce la pace
  • 22 Aug 2013
  • 4029
„Întâlnirea, legăturile şi dialogul cu ceilalţi sunt mijloace de cunoaştere şi pace dacă au la bază blândeţea”: a spus Papa Francisc întâlnind miercuri în curtea San Damaso din Vatican un grup de studenţi şi profesori japonezi de la Colegiul „Seibu Gauken Bunri Junior High School” din Tokyo.

Închiderea în sine nu se poate transforma niciodată în creştere culturală. Papa Francisc, care la Ziua Mondială a Tinerilor din Brazilia a împărtăşit visul tinereţii sale de „a merge misionar în Japonia”, arată în cunoaşterea celorlalte culturi o autentică oportunitate de creştere: „Dacă suntem închişi în noi înşine, rămânem numai cu ceea ce avem, nu putem creşte din punct de vedere cultural. Dacă, în schimb, mergem să-i căutăm pe ceilalţi, alte culturi, alte moduri de gândire, alte religii, noi ieşim din noi înşine şi începem acea aventură atât de frumoasă care se numeşte dialog”.

Dialogul, a adăugat Sfântul Părinte, este important şi pentru că în raportarea la celelalte culturi şi religii, persoana umană se maturizează şi creşte. Închiderea în noi înşine, în schimb, poate da naştere la neînţelegeri şi certuri. De aceea, atitudinea cea mai profundă pentru a instaura un dialog cu adevărat folositor ne trimite spre o virtute din ce în ce mai necesară într-o societate agresivă: „Este blândeţea, capacitatea de merge în pace spre oameni şi culturi, abilitatea de a pune întrebări inteligente: «De ce gândeşti în acest fel? De ce în această cultură se face astfel?». Mai întâi să-i asculţi pe ceilalţi şi apoi să vorbeşti cu ei. Mai întâi să asculţi, şi apoi să vorbeşti. Blândeţea înseamnă toate acestea. Un astfel de dialog este cel care face pacea. Nu există pace fără dialog”.

Acolo unde lipseşte dialogul, se ascund adevăratele ameninţări pentru fiinţa umană. „Toate războaiele, luptele, toate problemele care nu se rezolvă, cu care ne confruntăm – toate acestea există pentru că lipseşte dialogul. Când apare o problemă - dialogul, acesta face pacea. Este ceea ce vă urez şi vouă în această călătorie de dialog: să ştiţi să dialogaţi, să învăţaţi cum gândeşte lumea într-o anumită cultură, să admiraţi ceea ce este frumos şi să vedeţi ceea ce nu vă place, dar prin dialog. Acesta este felul în care omul creşte”.

O elevă japoneză i-a mulţumit Papei pentru cuvintele sale şi a spus în contul colegilor săi că sunt fericiţi pentru această întâlnire. Apoi au cântat în japoneză imnul Colegiului. Plin de admiraţie dar şi cu un pic de regret, Papa a răspuns: „Voi ştiţi să cântaţi foarte bine! Într-un dialog există şi principiul de reciprocitate: când unul spune ceva, celălalt trebuie să răspundă. Dar eu… nu ştiu să cânt, nu pot”.



Sursa:ro.radiovaticana.va