Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ajutor Bisericii care Suferă: Sumbră situaţia mondială a creştinilor persecutaţi

 
Ajutor Bisericii care Suferă: Sumbră situaţia mondială a creştinilor persecutaţi
  • 28 Noi 2018
  • 2749

A fost prezentat la Roma în data de 22 noiembrie 2018, la sediul Ambasadei Italiei pe lângă Sfântul Scaun, Raportul privind persecuţia împotriva creştinilor la nivel mondial este deosebit de sumbru, fiind în jur de 300 de milioane creştinii care suferă persecuţii.

În total, au fost identificate 38 de ţări în care se înregistrează grave sau extreme încălcări ale libertăţii religioase. Dintre acestea, 21 de ţări sunt evaluate ca fiind ţări în care creştinii sunt persecutaţi: Afganistan, Arabia Saudită, Bangladesh, Birmania, China, Coreea de Nord, Eritreea, India, Indonezia, Irak, Libia, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestina, Siria, Somalia, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Yemen. În schimb, 17 sunt ţări în care creştinii sunt discriminaţi: Algeria, Azerbaidjan, Bhutan, Brunei, Egipt, Federaţia Rusă, Iran, Kazahstan, Laos, Maldive, Mauritania, Qatar, Tagikistan, Turcia, Ucraina şi Vietnam.

În sinteză, 61% din populaţia mondială trăieşte în ţări în care nu există respect faţă de libertatea religioasă; în 9% dintre naţiunile lumii există discriminare şi, în 11% dintre state, există persecuţie.

În 17 din 38 de state în care se înregistrează violări ale libertăţii religioase – adică în aproximativ jumătate din totalul ţărilor în care există persecuţie şi discriminări – situaţia s-a înrăutăţit în perioada evaluării. În altele, precum Coreea de Nord, Arabia Saudită, Nigeria, Afganistan şi Eritreea, cadrul a rămas neschimbat, situaţia fiind deja într-atât de dificilă încât nu ar fi putut să se înrăutăţească ulterior.

O tendinţă îngrijorătoare care a ieşit la iveală în perioada analizată este intensificarea formelor de naţionalism agresiv în dauna minorităţilor, care a degenerat într-atât de mult încât ar putea fi definit ultra-naţionalism. Un astfel de fenomen s-a dezvoltat în mod diferit în funcţie de ţară. Este semnificativ cazul Indiei unde se evidenţiază tot mai numeroase acte de violenţă în dauna minorităţilor religioase. Creşterea intensă a violenţelor în India a coincis cu afirmarea partidului Bharatiya Janata Party şi nu înregistrează semne de oprire. În 2017, au fost înfăptuite 736 de atacuri împotriva creştinilor, cu o creştere netă faţă de 358 de atacuri înregistrate în 2016.

Ultra naţionalismul nu se identifică în mod obligatoriu cu o religie. De fapt, deseori se manifestă asemenea unei ostilităţi generale a statului faţă de toate religiile şi se traduce în măsuri restrictive care limitează foarte mult libertatea religioasă. China este unul dintre exemplele frapante în acest sens, deoarece noile regulamente privind afacerile religioase impun restricţii grupurilor religioase. Un alt exemplu este reprezentat de Coreea de Nord, unde se consideră că mii de creştini sunt deţinuţi în lagăre de concentrare, unde primesc un tratament mai dur decât alţi deţinuţi din cauza credinţei lor.

 



Sursa:vaticannews.va/ro