Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Comemorare la mormântul Cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu

 
FOTO/VIDEO: Comemorare la mormântul Cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu
  • 25 Noi 2018
  • 3271

La cimitirul Bellu catolic Preasfinția Sa P. S. Mihai Frățilă a celebrat azi, 25 noiembrie 2018, o scurtă slujbă de pomenire în memoria Cardinalului Iuliu Hossu. Un pluton al Brigăzii 30 gardă „Mihai Viteazul” a dat apoi onorurile militare cuvenite.

În prezența unei numeroase asistențe au fost depuse solemn coroane din partea Președintelui României, a Primului Ministru, a Episcopiei Greco-Catolice de București, a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, a Federației comunităților evreiești din România, Cultul Mozaic  și a Comunitatea evreiești din capitală, a Fundației Memorialului Sighet, a AGRU București, a Fundaței Corneliu Coposu, a familiei Hossu, a Parohiei catedralei greco-catolice, a Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu”.

A fost remarcată prezența P.S. Cornel Damian, episcop auxiliar romano-catolic, a mons. Fernando Rey, secretarul Nunțiaturii apostolice, a doamnei Ana Blandiana, a domnului Bogdan Hossu, și a mai multor membri ai familiei Hossu din țară și străinătate.

(GALERIE FOTO)

 

Cuvântul PS Mihai, episcop greco-catolic de București

„Să nu te lași copleșit și să nu te saturi nicicând de Adevăr și Libertate. ”

Moștenirea pe care Biserica Română Unită a dobândit-o românilor prin Evanghelie și prin legătura de credință cu Roma s-a revelat în actul plebiscitar de la 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia.

Șansa istorică a misiunii acestei Biserici le-a oferit românilor ardeleni cunoașterea drepturilor lor și i-a învățat, în același timp, răspunderea în fața vitregiei istoriei. Această Biserică a reușit să supraviețuiască, tot așa cum a rezistat idealul său de demnitate națională, presărat în suflete alături de crezul Evangheliei și al unirii în credință cu Roma. A fost o istorie ascunsă voit de regimul comunist, care nu putea suporta faptul că Biserica Unită, inspirată de legătura sa intelectuală cu Apusul, a dat pentru toți românii startul deschiderii spre civilizația de matrice apuseană. Drumul acestei Biserici nu poate fi înțeles fără asimilarea gândirii teologice occidentale  – cei mai mulți erau clerici sau din familii preoțești  – și a ideii de demnitate a persoanei, rezultatul căutărilor unei lumi care căuta adevărul și libertatea.

* (VIDEO)

Statura episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu (1885-1970), mesajul Bisericii sale și al românilor uniți cu Roma, greco-catolici – reprezintă o bună parte din moștenirea celor care au fost martori ai actului de Unire de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. Episcopul Hossu a fost unul din cei 4 delegați ai Transilvaniei care au prezentat regelui Ferdinand rezoluția unirii românilor ardeleni cu România. Ironia istoriei a fost că, după un apostolat remarcabil în Clujul interbelic și în perioada sinistrei ocupații maghiare, episcopul Hossu a fost arestat și închis, la treizeci de ani după Unire de către români, comuniști și colaboratori în solda Moscovei.

Trecut prin universul concentraționar al comunismului care a desființat Biserica greco-catolică, episcopul a pășit cu capul sus prin grozăvia persecuției. Numit cardinal, mai întâi in pectore, de Papa Paul al VI-lea în 1969, el va muri în 1970, după 22 de ani de închisoare și domiciliu forțat. A reușit să dea o formidabilă mărturie în infernul persecuției pentru adevărul iubirii lui Hristos și al iertării, depășind prin răbdare, speranță și credință persecuția contra credinței creștine.

*

Faptul de a fi greco-catolic, parte a unei Biserici împuținate de persecuție, te obligă în România de astăzi la un veritabil exil interior. Nu trebuie să ne descurajăm: cel mai mare serviciu făcut Adevărului este să arăți că nu poți trăi fără El. Ne aflăm aici pentru a aduce mulțumită, în anul Centenarului Marii Uniri, pentru harul vieții cardinalului Iuliu Hossu. Se cuvine să-i reamintim crezul:

Să știi mulțumi pentru primirea ajutorului, să nu te lași copleșit și să nu te saturi nicicând de Adevăr și Libertate. Să te arăți capabil de a răspunde răului cu binele, fiindcă Dumnezeu îi apără întotdeauna pe aceia care-și pun încrederea în El. Apartenența la Hristos, la Biserica sa, nu se poate rezuma la vanități  sau la subiective istorii glorioase care sfârșesc întotdeauna prin a justifica ideologiile. Rostul vieții omului este revelat plenar numai de Sfânta Euharistie. Putem fi creștini doar în măsura în care îi permitem lui Dumnezeu să transforme imposibilitățile noastre prin puterea harul său. Dăruirea, timpul pierdut pentru semeni, zelul pentru lucrurile Domnului, compasiunea pentru cel păcătos fac lumea să fie mai bună, omenia o prioritate, iar existența prezentă să primească încă de aici, de pe pământ, sigiliul veșniciei.

*

Iubiți credincioși, doamnelor și domnilor,

Binele făcut celorlalți, jertfele iubirii, iertarea și asumarea suferinței, Adevărul însuși, nu sunt pentru Dumnezeu convenții umane și nu pot fi asumate în istorie prin argumente părtinitoare. Nu este, deci, o taină rugăciunea pentru beatificarea cardinalului Iuliu Hossu de către Scaunul apostolic al Romei, alături de ceilalți 6 episcopi greco-catolici români, decedați cu faimă de martiriu sub regimul comunist. Așteptăm și cerem acest har cu însuflețire:

  • pentru ca Dumnezeu să ne ofere convertirea la Adevăr și la Bine,
  • pentru a ne putea lepăda de demonii trecutului care au sacrificat această acest neam și această țară,
  • pentru a continua bătălia sufletească până la urmă.

 

Dumnezeu să-i facă parte cu drepții! În veci pomenirea lui!

 

 

+ MIHAI,

episcop greco-catolic de București

 

 

 



Sursa:episcopiabucuresti.ro