La Adunarea Plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE) de la Bratislava, Slovacia, PS Virgil Bercea a participat şi ca reprezentat al Comisiei Conferinţelor Episcopatelor Comunităţii/Uniunii Europene (COMECE). Cu această ocazie, PS Virgil a ţinut conferinţa intitulată: Misiunea specifică a COMECE. Redăm mai jos conţinutul conferinţei.
Particularităţile COMECE ca şi Comisie a Conferinţelor Episcopatelor Comunităţii Europene/Uniunii şi misiunea sa specifică sunt definite în paragrafele 5 şi 6 ale Preambulului, precum şi în articolul 1 al Statutului COMECE, aşa cum au fost aprobate de către Sfântul Scaun în 2011.
Ca şi punct de pornire, COMECE este în serviciul proiectului european prin susţinerea procesului politic, monitorizarea activităţilor relevante şi comunicarea către UE a viziunilor şi părerilor Conferinţelor Episcopale. COMECE este totodată un instrument creat pentru a facilita cooperarea colegială între Conferinţele Episcopale Europene atât în vederea implicării lor colective şi individuale cât şi a enoriaşilor în procesul evoluţiei UE.
Peisajul politic european a înregistrat mari progrese de la înfiinţarea COMECE în anul 1980 şi până astăzi.
Repetate extinderi ale UE – mai ales cea din anul 2004 - şi o serie de modificări însemnate ale Tratatelor, nu în ultimul rând Tratatul de la Lisabona (2009) care a avut un impact puternic asupra arhitecturii Uniunii şi a modului său de funcţionare mai ales prin sporirea competenţelor proprii. Motivele principale ale constituirii COMECE ca entitate separată în anul 1980 stau în strânsă legătură cu proiectul unic şi totodată specific al Uniunii Europene (precedenta Comunitate Europeană) şi rămân actuale şi în anul 2013.
Preambulul Statutului şi paragraful 6 stipulează clar misiunea COMECE de a susţine UE şi instituţiile sale în calitate de partener în procesul politic.
Misiunea a fost recunoscută de către UE şi codificată în dreptul comunitar primar al Uniunii prin articolul 17 al Tratatului de Funcţionare al UE.
Particularitatea COMECE este redată de calitatea sa de partener oficial şi interlocutor direct din partea Bisericii Catolice pentru instituţiile Europene.
Secretariatul COMECE deţine termenii legali şi capacitatea unică de a lua iniţiative, de a stimula şi contribui în crearea Agendei Europene şi a iniţiativelor UE precum şi în crearea oportunităţilor de dialog cu instituţiile europene la orice nivel, în conformitate cu articolul 17(3) TFUE.
COMECE poate să ofere expertize (legală, etică, teologică şi socială) prin experţii Conferinţelor Episcopale Naţionale şi prin alţi parteneri, spre exemplu ONG-uri catolice prezente la Bruxelles.
Conform articolului 18 din Statut, COMECE îşi exercită activitatea în strânsă legătură cu CCEE şi structurile sale. Suprapunerile dintre membrii Conferinţelor Episcopale care sunt membri atât ai COMECE cât şi ai CCEE sunt tot mai dese în ultimii ani (din 1 iulie Croaţia a devenit membru UE iar Conferinţa Episcopală Croată are un delegat membru episcop în COMECE). Este un imperativ ca CCEE şi COMECE să-şi concordeze viziunile şi acţiunile propriilor misiuni.
Colaborarea strânsă dintre CCEE şi COMECE prevăzută prin statut poate să crească şi să se întărească cu cât ne vom defini mai bine competenţele şi domeniile de operare în raport cu schimbările din UE şi al noilor termeni de referinţă pentru a pune în evidenţă rolul Bisericii în Europa contemporană.
† Virgil Bercea
Sursa:www.egco.ro