Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Vizita Episcopilor catolici din România la Dicasterul pentru comunicare al Sfântului Scaun

 
FOTO: Vizita Episcopilor catolici din România la Dicasterul pentru comunicare al Sfântului Scaun
  • 07 Noi 2018
  • 2559

În cea de-a treia zi a vizitei ad limina apostolorum la Roma a Episcopilor Catolici din România, după vizitele făcute la Congregația pentru Educație Catolică și la Congregația pentru Bisericile Orientale, Ierarhii din România au efectuat o vizită de lucru la Dicasterul pentru Comunicare al Sfântului Scaun.

Dicasterul pentru Comunicare

La 30 ianuarie 1948, prin scrisoarea Nr 153561 a Secretariatului de Stat, a fost instituită Comisia Pontificală pentru consiliere și revizuire ecleziastică a filmelor cu subiect religios și moral. La 17 septembrie 1948, Papa Pius al XII-lea a aprobat noul statut al Oficiului Curiei Romane, care ia numele Comisia Pontificală pentru cinematografia didactică și religioasă. În urma consultărilor cu Episcopatul și organizațiile catolice interesate, numele Comisiei este schimbat în Comisia Pontificală pentru Cinematografie, Radio și Televiziune; la 31 decembrie 1954, statutul său a fost aprobat de Sfântul Părinte și publicat în Acta Apostolicae Sedis.

Comisia Pontificală era deja afirmată pe plan internațional când Sfântul Ioan al XXIII-lea a fost ales papă la 29 octombrie 1958. Papa îi dedică unul din primele sale documente, Scrisoarea Apostolică sub formă de motu proprio Boni Pastoris, prin care instituția devine un birou permanent al Sfântului Scaun, unit Secretariatului de Stat (22 februarie 1959). Odată cu alegerea Papei Paul al VI-lea, este constituit Comitetul de presă conciliară, încredințat președintelui Comisiei Pontificale, care reușește să îmbunătățească relațiile dintre Conciliu și lumea informației.

Fără a aștepta sfârșitul Conciliului Vatican al II-lea, Papa Paul al VI-lea prin Scrisoarea Apostolică In Fructibus Multis, din 2 aprilie 1964 transformă fosta Comisie în Comisia Pontificală pentru Comunicații Sociale, încredințându-i toate problemele legate de cinema, radio, televiziune, presă periodică și zilnică, cu referire la interesele religiei catolice. Cu fiecare an care trecea, sarcinile încredințate Comisiei Pontificale se dezvoltă prin inițiative tot mai largi, studii de zonă, rapoarte, pentru a ține pasul cu dezvoltarea amețitoare a sectorului comunicațiilor sociale din lume.

Comisia Pontificală pentru Comunicații Sociale a menținut întotdeauna o strânsă colaborare cu multe dicastere din Curia Romană. În ultimii cincizeci de ani, ea s-a angajat, de asemenea, să prezinte lumii informații și documente ale magisteriului pontifical, unele dintre cele mai importante acte ale congregațiilor și birourile Curiei.

(GALERIE FOTO)

La 27 iunie 2015, cu Scrisoarea Apostolică motu proprio Contextul comunicativ actual, Papa Francisc a înființat Secretariatul pentru comunicare, încredințându-i întregul sistem de comunicare al Sfântului Scaun, pentru a integra „toate realitățile care, în diverse moduri, până în prezent, s-au ocupat de comunicare", pentru a "răspunde întotdeauna nevoilor misiunii Bisericii". În acest proces de reorganizare, Dicasterul a devenit referentul unitar al proceselor de comunicare, din ce în ce mai complexe și interdependente în scenariul mediatic actual și toate organismele de comunicare se află sub această tutelă.

 

ACC

(Sursa foto: Pr. diacon Marius Cîmpean)