De Marco Respinti
În urma unei căutări pe youtube descoperim că există, de câteva luni, cu toate că puţină lume știe, trailer-ul unui film foarte bine realizat despre martirii catolici masacrați de anarho-comuniști în timpul războiului civil spaniol (1936-1939). Acesta nu este singurul, mai mult decât atât, putem găsi alte filme de același gen, dar asupra cărora nici măcar marea influență a Youtube-ului nu a avut efectul scontat.
,,Un Dios prohibido” (Un Dumnezeu interzis), este un film regizat de Pablo Moreno, filmat în micul orășel Ciudad Rodrigo (provincia Salamanca), de către ,,Producciones Contracorriente”, casă de producție care începând cu anul 2006 a dat naștere la cel putin 15 lungi și scurt-metraje toate având caracter religios, fiind coordonate de ,,neobositul” Moreno. În acest moment se încearcă cu mare efort promovarea filmului ,,Euangelion”, o serie de șase părti ce urmează a fi televizat curând. Filmul este dedicat influenţei pe care Isus o are asupra vieţii celor ce îl întâlnesc.
“Un Dios prohibido,, este o poveste adevărată. Acţiunea are loc în august 1936, la câteva luni după izbucnirea războiului civil. Război care persistă o lungă perioadă de timp după introducerea la 14 aprilie 1931, a așa-numitei ,,a doua republică spaniolă”, care avea să devină curând un adevarat regim libertin având ca și consecințe hărțuirile anti-clericale și persecuțiile religioase. Barbastro era un sat din provincia Huesca (Aragon) populat de 8000 de suflete (acum circa 15 mii ), 51 de misionari ai Congregaţiei Inimii Neprihănite a Mariei, cunoscuți sub numele de ,,claretani” de la numele fondatorului, Sf. Anton Maria Claret y Clara( 1807-1870 ). Aceştia au fost omorâți cu brutalitate de către Frontul Popular din ură față de credința catolică pe care au mărturisit-o fără compromisuri și rețineri. Filmul relatează ultimele lor săptămâni de viaţă înainte de a fi ucisi. Un film frumos, dar mai ales profund în conținut și care corelează incorectitudinea politică într-un mod simplu de prezentare a unei istorii emoționante cu virtuți eroice.
Un alt film este ,,Martires Oblatos”, realizat de acealși Moreno, în 2011, tot prin casa de producție Contracorriente Produciones. Filmul reprezintă un scurt metraj de tipul narativ-documentar despre asasinatul din 1936 a celor 22 de misionari ai congregației Neprihănitei Fecioare Maria, decimați la Pozuelo de Alarcon, astăzi în comunitatea autonomă Madrid.
,,Bajo un manto de Estrellas“ este un film regizat de Óscar Parra de Carrizosa prin casa de producţie Mystical Film. Considerat o capodoperă spaniolă născută în 2012, povestea acestui film este despre martiriul din 1936 al celor 19 dominicani ai Conventului de la Asunción de Calatrava Almagro din provincia castiliană de Ciudad Real. Pelicula s-a bucurat de îndrumarea istorică și religiosă a experţilor, Don Jorge López Teulon, postulatorul cauzei beatificării martirilor de Toledo, și părintele dominican Antonio Jose Martinez Puche, director al editurii Ordinului Predicatorilor ,,Edibesa” de Madrid, dar și autor de studii pe această temă. ,,Bajo un manto de Estrellas” va fi lansat în 2014.
În general, martirii catolici, victime ale persecuției, care au însoțit Războiul Civil din Spania reprezintă o legiune. Papa Francisc i-a înălțat la cinstea altarelor pe cei 522 de martiri în 13 octombrie; cu ei, numărul total se ridică la 1512 beatificati și 11 canonizaţi. În total, persecuția anti - catolică a provocat 6832 de decese in Spania. Dintre acestea, 4184 au fost membrii ai clerului secular, inclusiv 12 episcopi (dintre care 9 sunt deja beatificați) și un Administrator Apostolic; 2365 erau călugări și 283 călugărițe. Despre laicii catolici uciși din motive religioase nu există statistici clare, dar se presupune că numărul acestora ar fi de ordinul sutelor. Violențele au fost mai intense între 18 iulie 1936 și 1 aprilie 1939 când până la 70% din lăcașurile de cult din țară au fost distruse în urma actelor de profanare și sacrilegiu ostentativ. Pentru a avea o idee despre acestea, se recomandă cartea Mons. Vicente Carcel Orti, Intuneric pe altar (1931-1939): persecutarea Bisericii în Spania (trad. La Città Nuova, Roma, 1999).
În urma acestui martiraj enorm, cei 51 de claretani din Barbastro ce apar în pelicula ,,A prohibido Dios” au fost canonizat de Fericitul Ioan Paul al II-lea la 25 octombrie 1992. Cei 22 de oblați martiri de Pozuelo de Alarcón reprezentați în ,,Martires Oblatos” au fost beatificați de Papa Benedict al XVI-lea în 18 decembrie 2011. Iar cei 19 dominicani de Almagro imortalizaţi în ,,Bajo un manto de estrellas” vor fi în curând canonizați.
Pe scurt, cinematografia alternativă a catolicilor iberici este o mică putere de frumusețe, farmec și apologetică, care se face simțită în unul din cele mai înalte locuri ale apostaziei occidentale. Spania catolică având până în prezent un număr redus de eroi semi–clandestini, asediaţi de seculari laici, ideologii târzii, stataliști iritanți, persecuții democratice și ,,mândrii " împotriva naturii.
Să sperăm că aceste filme nu vor ajunge asemenea filmului ,,Cristiada”, despre mexicanii Cristeros, care la început nu a fost promovat în lumea cinematografiei, iar mai apoi a ajuns a nu fi distribuit în Europa.
Traducere: Orian Remus
Sursa:www.lanuovabq.it