Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Trei reguli pentru a predica precum Papa Francisc

 
Trei reguli pentru a predica precum Papa Francisc
  • 12 Aug 2018
  • 4276

De Mary Ann Walsh

Analizând pontificatul Papei Francisc, cred că cea mai mare contribuție a sa ar fi modul în care transmite Evanghelia. Foloseşte cuvinte simple și imagini vii. Este un exemplu pentru cum preoții ar trebui să ţină predicile și cum putem cu toţii evangheliza sau să vestim Evanghelia. Papa foloseşte regulile necesare pentru o predică bună sau un discurs bun, dintre acestea unele sunt enumerate mai jos.

Să fii scurt! Știm că mintea poate absorbi numai ceea ce scaunul poate suporta. Scurtimea mă face să mă gândesc la un preot din Dieceza de Albany, New York, care a murit recent, părintele Michael Hogan. Aici este una dintre omiliile sale cele mai bune, în toată splendoarea ei: "Dacă astăzi auziți glasul lui Dumnezeu, nu vă împietriţi inimile. Și dacă astăzi nu auziți glasul lui Dumnezeu, aţi face bine să vă întrebaţi de ce." Ca orice predică adevărată, a fost bazată pe Scripturi, celebrul psalm 95. A fost, de asemenea, destul de scurtă pentru a fi ușor de reţinut, având puterea de a reveni în minte ori de câte ori s-ar auzi aceste versete din Psalmi, stimulând reflecţia.

Să fii actual! În documentul despre predicare din 2012, Episcopii americani au arătat că se poate face referire la cultura contemporană. Aceasta incluzând televiziunea, radioul și muzica. Se poate spune că la televizor nu se mai transmite nimic bun, dar realitatea este că zeci de milioane de oameni se uită la televizor în fiecare zi. Cine vrea să se relaţioneze cu aceşti oameni, la rândul său, este obligat să se uite la televizor. În prezent este foarte urmărit serialul "Big Bang Theory", al cărui personaj principal este un comic narcisist și egoist, exemplul a ceea ce nu ar trebui să fim. Face, de asemenea, parte dintr-o comunitate de creiere tinere care intră în conflict unii cu alţii. Fapt cu care ne confruntăm toți în comunitatea creștină.

Am avut un păstor care făcea adesea referire la desenele "Calvin și Hobbes". Când intra în biserică, ne întreba dacă am văzut o bandă desenată la care urma să facă referire. Ceea ce însemna, că în timpul săptămânii când citeam benzi desenate, trebuia să căutăm o semnificație religioasă deoarece preotul ne invitase să găsim semnificații religioase în acele locuri unde nu ne-am fi gândit.

Dă viață Scripturilor! Îmi amintesc două predici din cadrul Sfintei Liturghii care m-au impresionat prin felul lor de a descrie simplu un fapt biblic. Una făcea referire la înmulţirea pâinilor și a peștilor. Preotul a spus că Isus ar fi putut înmulţii pâinile cu multă precizie, fără a rămâne resturi, ceea ce înseamnă că sensul minunii este dat de abundență. Este un mesaj de iubire a lui Dumnezeu pentru noi; iubirea Sa este întotdeauna mai mult decât suficientă.

Cealaltă predică făcea referire la povestea unui preot care şi-a pierdut pisica în pădure. Era într-o casă de la țară, iar pisica a fost speriată de un câine care a trecut pe acolo. Preotul ne-a captivat atenția descriindu-ne încercările făcute pentru găsirea pisicii. În cele din urmă, preotul a adus pe prispa casei un deschizător electric de conserve și a deschis o cutie de mâncare pentru pisici. Pisica s-a întors, iar noi ne-am simțit ușuraţi. Cel mai important lucru, însă, a fost faptul că povestea a explicat semnificația parabolei femeii care pierduse o monedă (drahmă), atât de prețioasă pentru ea încât a măturat toată casa pentru a o găsi. Poate altcineva nu s-ar fi îngrijorat, dar probabil acea monedă pentru ea avea o mare importanţă, fapt pentru care a făcut tot ce i-a stat în putinţă să o găsească. Un mesaj care ne face să inţelegem că şi noi trebuie să depunem aceeași energie pentru a găsi darurile sau monedele pe care Isus ni le-a dat în viețile noastre.

Cât de importante sunt predicile? Un studiu efectuat în parohii decătre Centrul de Cercetare Aplicată în Apostolat, cu sediul la Universitatea Georgetown, a constatat că șase din zece persoane (63 la suta) ţin cont de calitatea predicilor atunci când aleg unde să participe la Liturghie. Predica este mai importantă decât calitatea muzicii din parohie și doar cu ceva mai puțin importantă decât sentimentul de comuniune și de primire simţite atunci când oamenii merg la biserică.

Putem studia directoriul Vaticanului și documentele episcopilor americani despre predicare, dar putem face o predică bună observându-l și ascultându-l pe Papa Francisc. El ne arată în fiecare zi cum trebuie vestit Cuvântul lui Dumnezeu.

Traducere: ACC



Sursa:ilsismografo.blogspot.ro