Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cine sunt cardinalii români

 
Cine sunt cardinalii români
  • 28 Iun 2018
  • 4347

Printr-o legătură mai strânsă cu Scaunul Apostolic al Romei, cardinalii sunt chemați să fie ”neînfricați mărturisitori ai lui Cristos și ai Evangheliei sale în Cetatea Romei și în ținuturile cele mai îndepărtate ale pământului”.

Trei sunt până acum cardinalii Bisericii catolice din România: regretații Iuliu Hossu și Alexandru Todea și, în prezent, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preafericirea Sa Lucian Mureșan.

Slujitorul lui Dumnezeu Iuliu Hossu (1885-1970)

Biserica catolică din România are în istoria sa trei cardinali, din care doi au trecut din această lume. Este vorba de slujitorul lui Dumnezeu Iuliu Hossu (1885 - 1970), fost episcop al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, care a murit ca deținut politic în 28 mai 1970 la București. Episcopul Iuliu Hossu a fost numit cardinal ”in pectore”, adică fără să i se facă public numele, de către Fericitul Paul al VI-lea în 28 aprilie 1969. Anunțul numirii sale a fost confirmat ulterior de Suveranul Pontif, mai precis pe 5 martie 1973. De amintit, în contextul centenarului, că slujitorul lui Dumnezeu Iuliu Hossu a citit în fața Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 proclamația unirii Transilvaniei cu țara.

Slujitorul lui Dumnezeu Alexandru Todea (1912-2002)

Primul cardinal român a fost însoțit în clipele de pe urmă de episcopul greco-catolic Alexandru Todea (1912-2002), și el deținut politic cu 13 ani de închisoare, ales în clandestinitate conducător al Bisericii Române Unite cu Roma. După căderea comunismului, episcopul Todea a fost recunoscut de Sfântul Scaun și a fost numit arhiepiscop de Făgăraş şi Alba Iulia şi mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-catolică. A fost creat cardinal de Sfântul Ioan Paul al II-lea în 1991 și a murit pe 22 mai 2002, fiind înmormântat în catedrala ”Sf. Treime” din Blaj. Pe fruntea lui îngândurată, Succesorul Sfântului Petru Ioan Paul al II-lea a depus cu venerație un sărut de recunoștință în catedrala Sf. Iosif din Capitală cu ocazia vizitei efectuată în România în zilele 7-9 mai 1999.

Eminența Sa Lucian Mureșan

Al treilea cardinal din istoria Bisericii catolice din România este arhiepiscopul major de Făgăraș și Alba Iulia Lucian Mureșan. Născut în 1931, a fost urmărit de Securitate dar a reușit să fie sfințit preot în clandestinitate în 1964. Numit și instalat episcop de Maramureș în 1986, a continuat să lucreze la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri până la pensie. În 1990 a fost ales și numit de Sfântul Ioan Paul al II-lea episcop de Maramureș, iar din 4 iulie 1994 a devenit arhiepiscop de Făgăraș și Alba Iulia. În 16 decembrie 2005, papa Benedict al XVI-lea a ridicat Biserica Română Unită la demnitatea de arhiepiscopie majoră, bucurându-se de aceleași drepturi pe care le dețin patriarhiile catolice orientale. A fost creat cardinal la consistoriul public din 18 februarie 2012 prezidat de papa Benedict în bazilica Sfântul Petru. Cardinalul Lucian este membru al Congregației pentru Bisericile Orientale.

A. Dancă

 



Sursa:vaticannews.va/ro