Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnirea episcopilor Orientali 2015

 
Întâlnirea episcopilor Orientali 2015
  • 09 Iun 2015
  • 3804

Praga – Břevnov, Republica Cehă, 4-7 iunie 2015


“Da-ul” Bisericilor orientale catolice despre familie, situaţia Bisericii în Ucraina şi a Bisericilor în Europa de centru şi de est în raport cu societatea civilă, au fost în centrul întâlnirii episcopilor orientali. La Praga peste 40 de episcopi catolici orientali se pregătesc pentru Sinodul dedicat Familiei.
Întâlnirea anuală a ierarhilor catolici orientali din Europa s-a desfăşurat în acest an la Praga (Republica Cehă), la invitaţia Preasfinţiei Sale Ladislav Hučko, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Republica Cehă.


La Praga, peste 40 de episcopi orientali catolici din Europa s-au întâlnit pentru a aprofunda raporturile de prietenie şi de unitate în episcopatul catolic oriental al continentului, parcurgând schimbul de ştiri asupra vieţii respectivelor Biserici la nivel naţional, a informaţiilor asupra delicatelor raporturi între Biserică şi societatea civilă, dar şi asupra raportului cu alte Biserici creştine. Întâlnirea a fost şi un moment de pregătire pentru următorul Sinod din luna octombrie al episcopilor dedicat familiei. Familia în natura sa sacramentală şi în provocările care sunt puse de o societate într-un continuă schimbare, au fost obiectul de reflecţie şi aprofundare. Din discuţii reiese că:


Biserica Catolică în totalitatea ei, în special expresia sa de tradiţie orientală reprezentată de Bisericile Catolice Orientale ale continentului, spun Da-ul lor familiei, celula fundamentală a societăţii umane unde fiecare persoană devine mereu ea insăşi, nu numai ca şi loc unde creşte cultural şi intelectual, de creştere emotiv şi social, dar mai presus de toate ca loc unde se împlineşte planul lui Dumnezeu asupra fiecărui om. Familia, Biserica domestică aşa cum o numea Sfântul Ioan Gură de Aur şi reafirmată de Conciliul Vatican II, ca şi laborator şi experienţă a umanităţii, nu e numai un loc unde primeşti credinţa, ci unde se învaţă principiile fundamentale de a trăi împreună. În ea fiecare este chemat a se dărui şi a-l primi pe celălalt, crescând în iubire reciprocă.


Soţi şi soţii, părinţi şi copii, fraţi şi surori sunt chemaţi să se iubească: cu toţii în familie au un rol important şi unic.


Biserica catolică orientală îşi spune Da-ul familiei pentru că în momentele cele mai întunecate din istoria numeroaselor ţări ale Europei au fost familiile cele care au menţinut vie libertatea persoanei, a identităţii naţionale, a bogatului patrimoniu cultural şi spiritual. Au fost familiile creştine cele care au menţinut vie credinţa în Dumnezeu şi într-un viitor mai bun.


Exact pentru acest lucru, în pregătire pentru Sinodul episcopilor, confirmând prioritatea familiei în pastoraţia respectivelor Biserici, episcopii participanţi la întâlnire sau angajat a promova o pregătire mai bună la sacramentul căsătoriei, pentru ca soţul şi soţia, prin puterea harului să poată genera o adevărată comuniune de viaţă, primind copii lor şi educându-i. Se angajează să acompanieze şi să asiste spiritual familiile; să susţină şi să promoveze comunităţile de familii, parohiile care cu ajutorul preoţilor, să încerce să poarte înainte şi să mărturisească frumuseţea de a fi, după chipul lui Dumnezeu, o comunitate de persoane.


Da-ul lor familiei îi ajută a fi aproape tuturor familii, în special acelora care trec prin momente de criză sau de dificultate, familiilor sărace, dezavantajate care se simt excluse de societate. Dacă fiecare persoană are nevoie să fie iubită şi ajutată, familia este, locul privilegiat, unde se întâmplă acest lucru, dar – spun episcopii la Praga – că Biserica este mereu aproape de ei, gata să le întindă o mână de ajutor, să le arate un chip de apropiere şi milos, aducându-le alinarea şi milostivirea lui Dumnezeu. În aceste timpuri de vulnerabilitate şi criză morală, economică şi socială, sperăm că Guvernele vor deveni mereu mai conştiente de importanţa familiei în coeziunea socială şi educativă când elaborează legi asupra ei, asupra munci şi migranţilor.


Situaţia în Ucraina


În faţa continuei situaţii de agresiune externă din estul ţării, participanţii şi-au arătat solidarietatea lor poporului din Ucraina, mai ales greco catolicilor îndemnându-i să urmeze drumul dialogului şi al unităţii între Bisericile din ţară şi nu atitudinea de dezinformare – mai ales la nivel internaţional - care subminează. În acest moment dramatic al istoriei ţării, toate Bisericile sunt angajate să susţină dificilul drum de reconstruire a coeziunii sociale care trece în primul rând printr-un proces de convertire, unica armă în faţa celor care gândesc la corupţie ca şi principiu regulator al societăţii. În faţa marelui dezastru umanitar al regimului totalitar Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscopul Major de Kyiv-Halyč, a mulţumit confraţilor pentru rugăciunea şi apropierea spirituală a Bisericilor surori şi a amintit generozitatea diverselor Caritasuri Naţionale, făcând apel la o reînnoită solidarietate a comunităţii internaţionale: foamea şi sărăcia nu merg în vacanţă!


Biserica catolică în Sud-Estul Europei


Există un motiv special de preocupare faţă de o atitudine “discreţională” – la limita discriminării – a multor administraţii locale care pare să atace Biserica Catolică la nivel administrativ, economic sau financiar.


În timp ce particpipanţii recunosc necesitatea ca Bisericile naţionale şi locale să lucreze pentru o mai mare transparenţă în gestionarea finanţelor, aliniindu-se astfel modelelor de gestiune în vigoare ale respectivelor ţări, în faţa variatelor tentative de discreditare a Bisericii în acest domeniu şi constatând nefondarea acuzelor în cazurile raportate la întâlnire, participanţii îi invită pe toţi cei care au datoria de a face să fie respectată justiţia să lucreze cu imparţialitate pe baza unui drept care trebuie să fie egal pentru toţi. În timpul întâlnirii, participanţii l-au întâlnit pe Eminenţa Sa Cardinalul Dominik Duka, Arhiepiscop de Praga, pentru un moment de prietenie şi de discuţii despre provocările noii evanghelizări ale Bisericii în Republica Cehă, ţară cu profunde rădăcini creştine, moştenire din păcate nu prea des recunoscută.


La întâlnire a fost făcută şi o prezentare asupra istoriei şi actualelor provocări ale Bisericii greco catolice din Republica Cehă, de către Preasfinţia Sa Ladislav Hučko.


La întâlnirea patronată de Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE), au participat Preasfinţia Sa Giuseppe Leanza, Nunţiul Apostolic în Republica Cehă, Înalt Preasfinţia Sa Cyril Vasil’, Arhiepiscop secretar al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale care a purtat şi salutul Prefectului Dicasterului din Vatican, Eminenţa Sa Carinalul Leonardo Sandri. Au luat parte la întâlnire şi părintele Lorenzo Lorusso, sub-secretar al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale şi monseniorul Duarte da Cunha, secretarul general al CCEE care a adus şi salutul Preşedintelui, Eminţei Sale Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Budapesta.


Următoare întâlnire a episcopilor se va desfăşura la Fatima (Portugalia), în luna octombrie 2016.


Lucrările s-au încheiat dumincă, 7 iunie cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala greco catolică Sfântul Clement împreună cu comunitatea locală.
Episcopii au încredinţat protecţiei Fecioarei Maria, provocările, aşteptările şi speranţele tuturor familiilor şi lucrările Sinodului.



Sursa:www.egco.ro