Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

125 de ani de la moartea lui George Barițiu, academician greco-catolic

 
125 de ani de la moartea lui George Barițiu, academician greco-catolic
  • 20 Apr 2018
  • 2936

Astăzi se împlinesc 125 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui GEORGE BARIȚIU (1812-1893) , UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI, părintele publicisticii românești

            "Mie nu mi-e frică de viitor, dar să apucăm prezentul cu toate brațele." Această afirmație cu siguranță l-a caracterizat pe cel care, dintre toți academicienii Blajului, iese în evidență: George Barițiu. El a fost unul dintre fondatorii Academiei Române, vice-președinte (1887-1888) și președintele acesteia în 1893. De Blaj îl leagă anii de școală. Aici a fost, elev, student și, pentru scurt, timp profesor de fizică. Se pregătea să devină preot greco-catolic, asemeni tatălui și bunicului său, dar a ales cariera didactică și a plecat la Brașov. Dar nu a fost numai dascăl. A fost publicist și om politic. A vrut să formeze, să informeze și să reformeze. A participat la Adunarea Naţională din 3/15 mai 1848 de pe Câmpia Libertăţii din Blaj, a format un partid, a reprezentat românii în Parlamentul de la Pesta şi în Senatul Imperial de la Viena.

            "În perioada 1868‑1889 a fost redactor al revistei Transilvania. A iniţiat cele dintâi spectacole de teatru în limba română din Ardeal. S-a numărat printre fondatorii ASTRA (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român), fiind cel dintâi secretar (1861‑1888) şi preşedinte al acesteia (1888‑1893).

            Datorită Asociaţiunii ASTRA, la a cărei conducere s-a aflat până la sfârşitul vieţii, s-a înfiinţat Gimnaziul de Fete la Sibiu, s-a editat Enciclopedia Română, în trei volume, s-au organizat expoziţii de industrie casnică şi meşteşuguri la Sibiu şi Braşov, s-au pus bazele Muzeului de Istorie şi Etnografie şi a Bibliotecii ASTRA la Sibiu şi a început editarea colecţiei Biblioteca populară."

            Faptul că teatru are o misiune educativă și politică sau păstrarea tradiției sunt idei promovate acum mai bine de un veac de cel care a fost părintele publicisticii românești. George Barițiu s-a stins din viață în 1893, dar proiectele începute de el au continuat, ideile lui au dat roade până astăzi.

 

fragmente citate din volumul

"Academia Română și Blajul",

Editura Buna Vestire, 2016, Blaj