Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Prima reuniune a Consiliului de Cardinali înființat de Papa Francisc

 
Prima reuniune a Consiliului de Cardinali înființat de Papa Francisc
  • 01 Oct 2013
  • 4015
Din 1 în 3 octombrie se desfășoară în Vatican prima reuniune colectivă a Consiliului de Cardinali înfiinţat de Sfântul Părinte pentru a-l consilia în conducerea Bisericii Universale şi a-l ajuta în proiectul de revizuire a Curiei Romane. Iniţiativa Papei Francisc dă curs mai multor propuneri înaintate în această privinţă la congregaţiile generale ale cardinalilor de dinaintea conclavului din luna martie a.c.

Între timp, luni, 30 septembrie, a fost dat publicităţii documentul de înfiinţare formală a „Consiliului de Cardinali”. Potrivit documentului papal, Consiliul are două finalităţi principale: să ajute la conducerea Bisericii Universale şi să pregătească proiectul de revizuire a constituţiei apostolice „Pastor Bonus” privind structura şi funcţionarea Curiei Romane.

Componenţa grupului de consiliere a fost anunţată de Sala de Presă a Sf. Scaun la 13 aprilie, la o lună după ce Papa Francisc a fost ales la Catedra lui Petru. Grupul este alcătuit în prezent din opt cardinali: Giuseppe Bertello, preşedintele Guvernatoratului Statului Cetăţii Vaticanului; Francisco Javier Errazuriz Ossa, arhiepiscop emerit de Santiago de Chile; Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay (India); Reinhard Marx, arhiepiscop de München şi Freising (Germania); Laurent Monswengo Pasinya, arhiepiscop de Kinshasa, în R. D. Congo; Sean Patrick O’Malley, arhiepiscop de Boston (Statele Unite ale Americii), George Pell, arhiepiscop de Sydney, în Australia; şi, cu rol de coordonator, Oscar Andrés Maradiaga Rodríguez, arhiepiscop de Tegucigalpa, în Honduras. Grupul de consiliere îl are ca secretar pe mons. Marcello Semeraro, episcop de Albano, lângă Roma.

Misiunea principală a Consiliului Cardinalilor, a precizat directorul Sălii de Presă, pr. Federico Lombardi, la briefing-ul de luni cu jurnaliştii, constă în a-l ajuta pe Episcopul Romei în actul de conducere a Bisericii Universale şi la proiectul de reformă a Curiei Romane. În documentul de înfiinţare a Consiliului Papa Francisc menţionează că numărul cardinalilor poate varia în funcţie de „modul care se va dovedi mai oportun”.

Pe de altă parte, a continuat pr. Lombardi, trebuie spus că activitatea de consiliere a Consiliului de Cardinali se poate realiza fie prin modalităţi colective, cum se întâmplă în aceste zile, fie prin consultări individuale.

Cât priveşte lucrările noului Consiliu de Cardinali, Papa precizează în document că agenda acestuia va cuprinde „chestiunile pe care, rând pe rând, le voi considera vrednice de atenţie”.

Pentru lucrările din zilele imediat următoare, a spus pr. Lombardi, „s-a format o colecţie foarte amplă şi atentă de sugestii şi propuneri”, realizată „de cei opt membri ai grupului în respectivele regiuni de competenţă”. La acestea „s-au adăugat contribuţiile venite direct de la Papa, unele au fost solicitate de capii departamentelor Curiei Romane iar altele, primite prin Secretariatul de Stat şi Colegiul Cardinalilor”. La reuniunea din aceste zile cardinalii ar trebui să abordeze în total circa 80 de chestiuni.

Lucrările reuniunii se desfăşoară în Biblioteca Privată a Apartamentului Pontifical. Iau parte exclusiv Sfântul Părinte, membrii şi secretarul consiliului. Pr. Lombardi: „Acest Consiliu ar putea fi considerat «un instrument ulterior care îmbogăţeşte conducerea Bisericii cu o nouă modalitate de consultare». Două sunt cuvintele cheie care ajută la înţelegerea acestei noi metode de conducere pe care Papa o realizează: primul, «sinodalitatea», dorinţa de a merge împreună, o Biserică ce merge împreună în diferitele ei componente şi Papa care merge împreună cu această Biserică pe cale; al doilea cuvânt este «discernământul» sau altfel spus căutarea voinţei lui Dumnezeu printr-o consultare frecventă şi bazată pe răbdare”.

După ultima sesiune de lucru a reuniunii, joi, 3 octombrie, membrii Consiliului Cardinalilor îl vor însoţi pe Papa Francisc în cursul vizitei-pelerinaj pe care vineri, 4 octombrie, o va efectua la Assisi, oraşul Sf. Francisc.




Sursa:ro.radiovaticana.va