Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ce ne otrăvește zilnic, în doze mici?

 
Ce ne otrăvește zilnic, în doze mici?
  • 29 Mar 2018
  • 3898

Mândria, atunci când exprimă o satisfacție legitimă față de un act sau o persoană, este o valoare foarte pozitivă. Cu toate acestea, dusă la exces, poate deveni distructivă și poate deveni o adevărată boală a sufletului.

Mândria propriului tău succes sau a unui prieten sau a unei persoane dragi este un sentiment minunat. Soții și părinții cunosc această imensă bucurie când jumătatea, respectiv copilul lor reușește. Inimile sunt umplute de bucurie, dragoste și plinătate.

Dar aveți grijă, dacă fundamentul mândriei se află în rivalitate și nu în iubire, aceasta se transformă într-un sentiment distructiv. Persoana a cărei mândrie nu este animată de dragoste găsește în rivalitate un motor constant pentru a se ridica deasupra altora. Succesele o fac fericită doar pentru că a reușit să învingă pe altcineva. Această persoană nu concurează cu ea însăși, ci întotdeauna cu alții.

În cartea sa Bazele creștinismului, C.S. Lewis a descris această atitudine în profunzime. Autorul Cronicilor din Narnia spune despre mândrie că "nu provine din satisfacția de a avea ceva, ci pentru că avem mai mult decât alții. Comparația este cea care provoacă mândria, și ne dă satisfacție faptul că suntem mai buni decât alții". Dacă nu suntem atenți, dacă permitem ca această atitudine să se înstaleze în inima noastră, va fi tot mai dificil să spunem "oprește-te" și să facem cale întoarsă. Vom intra din ce în ce mai mult într-o permanentă cursă pe care ne vom dori să o câștigăm.

Dezlănțuind această mândrie distructivă

Cei care, în loc să verifice dacă venitul lor le satisface nevoile, se vor compara cu ceilalți, vor găsi întotdeauna pe cineva care câștigă mai mult decât ei... Sau unii, care în loc să-și aprofundeze cunoștințele, vor căuta să aibă note mai bune și diplome mai multe decât ceilalți. Ori oameni care, în loc să construiască relații puternice, își măsoară valoarea doar prin numărul prietenilor sau prin prestigiul pe care îl au.

Această mândrie ne aduce în suflet o nemulțumire veșnică și ne ia bucuria de bucuria de a trăi. Ne privează de respectul de sine și de satisfacțiile vieții. Ea ne otrăvește zilnic în doze mici. C.S. Lewis o definește în felul următor: "Mândria este cancerul care rănește mintea, devorând orice ocazie de a iubi și de a te bucura. Ea devorează chiar și bunul simț. În cele din urmă, ne conduce la ură, ostilitate și război.

Vrei să spulberi acea mândrie distrugătoare din tine? Mai întâi, încercați să depistați simptomele... fără menajamente și cu multă obiectivitate, chiar dacă această examinare a conștiinței poate fi (foarte) dureroasă:

Ce vedeți la ceilalți? Greșelile lor?
Îți place bârfa?
Îi denigrezi pe ceilalți de îndată ce își întorc spatele?
Ai tendința să te plângi?
Trăiești mai rău decât ai putea?
Simți des ostilitate față de ceilalți?
Ai probleme în a-ți exprima aprecierea sau admirația pentru cineva?
Îți cultivi resentimentele?
Ești invidios?

Traducere: ACC

 



Sursa:it.aleteia.org

Știri din aceeași categorie