Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cinci pași pentru a avea o conversație cu Dumnezeu utilizând Biblia

 
Cinci pași pentru a avea o conversație cu Dumnezeu utilizând Biblia
  • 17 Noi 2020
  • 1695

O formă contemplativă de rugăciune, veche de sute de ani, este cheia.

Acum un an am descoperit Jurnalul Lectio Divina. După ce a ajuns și am început să îl folosesc am descoperit că este un mod inteligent de a studia Biblia. De luni până vineri aveam un scurt pasaj biblic pe baza căruia eram încurajați să răspundem la patru cerințe. 

Apoi am descoperit Lectio: Rugăciune, o serie de șase video-uri pe Formed.org, și am aflat că Lectio Divina (Lectură Sacră) este o formă contemplativă de rugăciune, veche de sute de ani, gândită astfel încât să putem citi Biblia și să o experimentăm ca fiind Cuvântul Viu al lui Dumnezeu,  ca o conversație cu El. 

Metoda de rugăciune Lectio Divina constă în cinci pași simpli și rapizi, dar incredibil de profunzi privind rezultatele. 

În timpul în care am adăugat-o la devoțiunea mea zilnică de dimineață, atât studiul biblic cât și momentele de rugăciune s-au îmbogățit enorm și am început să privesc cu adevărat acest timp ca fiind o conversație cu Dumnezeu. 

 

Aceștia sunt cei cinci pași pentru Lectio Divina:

Silentio – Tăcere. Liniștește-ți gândurile și alocă-ți timp să te bucuri de tăcere în timp ce te pregătești să citești Cuvântul Domnului. 

Lectio – Citește Scriptura de trei ori, rar și, dacă este posibil, cu voce tare. De ce? Citind cu voce tare vom diminua tendința naturală de a citi Scriptura doar printre rânduri. Adesea când citim a doua sau a treia oară lucrurile peste care am trecut în prima lectură vor deveni clare.

Meditatio – Meditează ceea ce ai citit. Aceasta trebuie să fie o meditație activă. Încercuiește verbe și substantive ce atrag atenția asupra unor simboluri sau metafore care reprezintă un înțeles mai profund al Cuvântului Domnului. Precum Isus folosea adesea parabole pentru a ne lăsa un cuvânt de învățătură, așa putem găsi și în Psalmi imagini frumoase care ne transmit un mesaj important.  

Oratio – Conversație cu Dumnezeu. Acum ne întoarcem spre Dumnezeu, nu doar cu gândurile noastre, ci și cu o înțelegere a gândurilor și a înțelepciunii Domnului. Cugetările noastre singure pot deveni acum o discuție în care să putem avea parte de îndrumarea, consolarea și harul lui Dumnezeu.  

Contemplatio – “Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu.” Aici ne rezervăm un moment să ne bucurăm în liniște de prezența Domnului și să simțim iubirea și înțelegerea dobândită prin lectură și rugăciune. 

De aici suntem chemați să ne punem în acțiune credința. După ce ne apropiem de Dumnezeu ne simțim îndatorați să împărtășim compasiunea Domnului cu cei din comunitatea noastră. Acestea sunt daruri mărunte ce le putem oferi zilnic celor care sunt ignorați. Precum ne-a încurajat maica Tereza de Calcutta, să fim zi de zi inspirați să facem ”lucruri mici cu o mare iubire”. 

 

Traducere: Mihaela Simionaș



Sursa:it.aleteia.org