Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia ne învață să facem din viața noastră o ”euharistie”

 
Liturghia ne învață să facem din viața noastră o ”euharistie”
  • 08 Mar 2018
  • 3841

Cu o amplă meditație despre Rugăciunea euharistică, papa Francisc a continuat seria catehezelor despre Sfânta Liturghie din cadrul audiențelor generale de miercuri. Din cauza vremii instabile, tradiționala întrevedere săptămânală a papei Francisc cu credincioșii nu s-a mai desfășurat în Piața Sfântul Petru, cum era inițial programat, ci în aula Paul al VI-lea și în bazilica San Pietro.

Rugăciunea euharistică reprezintă ”momentul central” al Sfintei Liturghii și este îndreptat spre Sfânta Împărtășanie. Corespunde celor pe care Isus le-a făcut pe când stătea la masă cu apostolii săi la Ultima Cină, atunci când a adus mulțumire asupra pâinii și apoi asupra potirului cu vin (cf. Mt 26,27; Mc 14,23; Lc 22, 17.19; 1 Cor 11,24). ”Mulțumirea sa retrăiește în fiecare Euharistie a noastră, asociindu-ne la jertfa sa mântuitoare”, a spus pontiful romanilor și pelerinilor de la audiența generală. Pentru a se uni la mulțumirea și jertfa lui Isus, a continuat papa, participanții trebuie să înțeleagă. ”De aceea Biserica a vrut să celebreze Sfânta Liturghie în limba pe care lumea o înțelege, pentru ca fiecare să se poată uni la această preamărire și la această mare rugăciune împreună cu preotul”. După cum învață Catehismul Biserici Catolice (nr. 1367), ”jertfa lui Cristos și jertfa Euharistiei sunt o singură jertfă”.

Papa a prezentat mai departe părțile care alcătuiesc diferitele Rugăciuni euharistice, începând cu prefața, întreita aclamație a sfințeniei lui Dumnezeu ”Sfânt, sfânt, sfânt!”, invocarea Spiritului Sfânt care să transforme pâinea și vinul în trupul și sângele Domnului.

Papa Francisc: «În această privință Isus a fost foarte clar. Am auzit cum Sfântul Paul prezintă la început cuvintele lui Isus: Acesta este trupul meu, acesta este sângele meu”. ”Acesta este sângele meu, acesta este trupul meu”. Isus însuși este cel care o spune. Noi nu trebuie să ne gândim la lucruri ciudate: ”Dar, cum așa, un lucru care...” Este trupul lui Isus. Cu asta se încheie. Credința: ne vine în ajutor credința, cu un act de credință credem că este trupul și sângele lui Isus. Este ”misterul credinței”, după cum spunem după consacrare. Preotul spune: ”Misterul credinței” și noi răspundem cu o aclamație».

Biserica, a reluat pontiful, vrea să ne unească cu Cristos și să devenim cu Domnul un singur trup și un singur suflet. Acesta este harul și rodul Împărtășaniei sacramentale: ne hrănim cu Trupul lui Cristos ca noi, cei care mâncăm din acesta, să devenim Trupul său care este viu astăzi în lume.

Vorbind mai departe de faptul că la Rugăciunea euharistică sunt amintiți toți fiii Bisericii, în unire cu papa și episcopul, care sunt amintiți pe nume - pentru a arăta că celebrăm în comuniune cu Biserica universală și cu Biserica particulară – papa a subliniat că nimeni nu este uitat, viu sau răposat, în așteptarea speranței fericite de a lua parte la moștenirea Fecioarei Maria și a sfinților din cer. Nimeni și nimic nu este lăsat uitării la Rugăciunea euharistică, dar toate sunt îndreptate spre Dumnezeu, după cum evidențiază doxologia finală.

Papa Francisc: «Nimeni nu este uitat. Și dacă am pe cineva, rude sau prieteni, care sunt în nevoi ori care au trecut din această lume, pot să le spun pe nume în acel moment, lăuntric, în tăcere sau scriind numele ca să fie rostit. ”Părinte, cât trebuie să plătesc pentru ca numele meu să fie spus atunci?” ”Nimic, ați înțeles? Nimic. Liturghia nu se plătește. Liturghia este jertfa lui Cristos, care este gratuită. Mântuirea este gratuită. Dacă vrei să faci o ofertă, fă-o, dar nu se plătește. Este important să înțelegem acest lucru».

La încheierea catehezei, Sfântul Părinte a evidențiat trei atitudini necesare pentru o participare rodnică la Sfânta Liturghie. Prima, «să învățăm ”să aducem mulțumire, întotdeauna și în tot locul”, nu doar cu anumite ocazii, când toate ne merg bine. A doua, să facem din viața noastră un dar de iubire, liber și gratuit. A treia, să edificăm comuniunea concretă, în Biserică și cu toți. Prin urmare, această Rugăciune centrală a Sfintei Liturghii ne educă, încet-încet, să facem din întreaga noastră viață o ”euharistie”, o aducere de mulțumire».

Primiți la final și Binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

 

 

(rv – A. Dancă)

 



Sursa:ro.radiovaticana.va