Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

La scaunul de spovadă, pentru iertarea Tatălui

 
La scaunul de spovadă, pentru iertarea Tatălui
  • 28 Feb 2018
  • 3825

Domnul nu oboseşte să ne îndemne, pe fiecare dintre noi, să ne schimbăm viaţa, să facem un pas spre El pentru a ne converti, împlinind aceasta cu bunătatea şi încrederea unui Tată: tot astfel să facă şi preoţii la scaunul de spovadă. Acest sfat s-a aflat în centrul omiliei Sfintei Liturghii celebrată marţi, 27 februarie a.c., în cursul dimineţii, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. 

Postul Mare este un timp ce "ajută la convertire", la "apropierea de Dumnezeu", la "schimbarea propriei vieţi", fiind totodată un har necesar, de implorat de la Dumnezeu.

Inspirându-se din prima lectură a litugiei zilei, luată din Cartea profetului Isaia (Is 1,10.16-20), ce constituie o "autentică chemare la convertire", pontiful s-a oprit asupra comportamentului "special" avut de Isus în faţa păcatelor noastre

Papa Francisc: «Domnul spune: "Hai, vino. Veniţi să discutăm. Să vorbim un pic". Nu ne sperie. Este ca tatăl unui adolescent care a făcut o poznă şi trebuie să-l mustre. Şi ştie că, dacă merge cu bățul, lucrurile nu vor funcţiona, de aceea trebuie să pătrundă prin încredere. Astfel ne cheamă Domnul în acest fragment: "Hai, veniţi. Să bem o cafea împreună. Să vorbim, să discutăm. Nu-ţi fie teamă, nu vreau să te bat". Şi, fiindcă ştie că fiul se gândeşte: "Însă, eu am făcut boroboaţe…", atunci, imediat, cum [spune Isaia]: "Dacă păcatele voastre vor fi roşii ca pânza stacojie, ca zăpada le voi albi şi, dacă vor fi roşii ca purpura, vor deveni albe ca lâna".»  

Aşadar, asemenea comportamentului unui Tată cu un fiu adolescent, Isus ne apropie de iertare şi de schimbarea inimii printr-un gest de încredere şi ne arată "cum să facem un pas înainte pe calea convertirii".

Papa Francisc: «Să-i mulţumim Domnului pentru bunătatea sa. El nu vrea să ne lovească, să ne condamne. Şi-a dat viaţa pentru noi şi în aceasta constă bunătatea sa. Domnul caută mereu modalitatea de a ajunge la inimă. Şi când noi preoţii, ne aflăm pe locul Domnului pentru a asculta convertirile, avem datoria de a ne comporta cu bunătatea Domnului, spunând: "Veniţi să discutăm, nu sunt probleme, există iertare" şi fără a ameninţa de la început".»

Referitor la acest aspect, papa Francisc a istorisit experienţa unui cardinal confesor care, aflându-se în faţa unui păcat pe care-l intuieşte ca fiind mare, nu se opreşte asupra lui ci merge mai departe şi continuă dialogul. «Această atitudine duce la deschiderea inimii şi la dobândirea păcii interioare», a subliniat sfântul Părinte:

Papa Francisc: «Îmi este de folos să văd atitudini ca ale Domnului; ca ale unui tată faţă de un fiu care se crede mare, care are impresia că a crescut dar care, în realitate, este la jumătatea drumului. Însă Domnul ştie că noi toţi ne aflăm la jumătatea drumului şi că de multe ori avem nevoie să auzim tocmai cuvintele: "Vino, nu te teme, vino. Iertarea există. Este încurajator să mergem la Domnul cu inima deschisă. Este Tatăl cel care ne aşteaptă." » 

 

RV/AM

 



Sursa:ro.radiovaticana.va